Foto: AFP/Scanpix
Japānas regbija izlase sestdien Tokijā ar 23:8 (6:3) pārspēja Eiropas čempioni Velsu, ne tikai pirmo reizi pieveicot pēdējo divu gadu Sešu nāciju kausa ieguvējus, bet vispār savā vēsturē pieveicot kādu no pasaules regbija grandiem.

Mājinieki otrajā puslaikā nodemonstrēja lielisku sniegumu, gūstot divus piezemējumus, uz ko viesi spēja atbildēt tikai ar vienu.

Taisnības labad jāpiebilst, ka Velsa Japānas turnejā spēlēja bez 15 pamatsastāva spēlētājiem, kas kopā ar Anglijas, Īrijas un Skotijas labākajiem pārstāvjiem pašlaik atrodas Austrālijas turnejā "britu un īru lauvu" sastāvā.

Bijušā divkārtējās pasaules čempiones Austrālijas trenera Edija Džonsa (kura māte ir japāniete) vadībā uzlecošās saules zemes pārstāvji jau pirms nedēļas bija ļoti tuvu vēsturiskajam panākumam, piekāpjoties tikai ar 18:22. Salīdzinājumam, visi iepriekšējie zaudējumi bijuši graujoši, 2004. gadā saņemot pat 0:98.

Citā spēlē ASV Kalifornijā ar 9:18 piekāpās Tongai. Amerikāņiem pirms nedēļas tikai mazliet pietrūka, lai pirmo reizi pārspētu Īriju, savukārt Tongas spēlētāju nedisciplinētība dārgi maksāja spēlē pret Kanādu.

Šodien pasaules čempione Jaunzēlande Kraistčērčā otrreiz tiksies ar finālisti Franciju (pirmajā spēlē Oklendā "All Blacks" bija pārāki ar 23:13, svinot 30. uzvaru pēc kārtas savā citadelē "Eden Park"), Nelspreitā Dienvidāfrika tiksies ar Skotiju, bet skotu pāridarītāja Samoa - ar Itāliju, Argentīna Buenosairesā centīsies revanšēties Anglijai par sakāvi pirmajā spēlē, savukārt Kanāda Toronto mēģinās pirmo reizi pārspēt Īriju.

Pārējās jūnija turneju spēles:19. jūnijā Fidži - ASV, Japāna - Kanāda, 22. jūnijā Austrālija - "Britu un īru lauvas" Brisbenā, 23. jūnijā DĀR turnīra fināls un spēle par 3. vietu, Fidži - Tonga, Japāna - ASV, 29. jūnijā Austrālija - "Britu un īru lauvas" Melburnā, bet turneja noslēgsies 6. jūlijā ar Austrālijas un "Britu un īru lauvu" trešo spēli Sidnejā.

Jūnijā dienvidu puslodes regbija lielvalstis - Jaunzēlande, Austrālija, Dienvidāfrika un Argentīna - tradicionāli uzņem Eiropas labākās izlases, taču šoreiz labākie Lielbritānijas un Īrijas spēlētāji apvienojušies pasaulē ļoti populārajās "Britu un īru lauvās", kas kopš 1888. gada aizvada turnejas dienvidu puslodē. Mūsdienās "lauvu" turnejas notiek ik pēc četriem gadiem Austrālijā, Jaunzēlandē vai Dienvidāfrikā, trīs reizes tiekoties ar mājinieku nacionālo izlasi, kā arī mērojoties spēkiem ar provinciālajām vienībām. Iepriekšējais "lauvu" turneju cikls bija 2009. gadā Dienvidāfrikā (1:2), 2005. gadā Jaunzēlandē (0:3) un 2001. gadā Austrālijā (1:2). Pēdējo reizi "lauvas" triumfēja 1997. gadā Dienvidāfrikā (2:1).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!