Foto: Publicitātes foto
Ar kvalifikācijas spēlēm ceturtdien Jelgavas sporta hallē sākas pasaules reitinga badmintona turnīrs "Yonex Latvia International", kas šogad pulcē rekordlielu dalībnieku skaitu.

Kā pirmie Latvijā ieradās vieni no turnīra favorītiem Malaizijas spēlētāji, kā arī divu Vidusjūras salu Kipras un Maltas badmintonisti.
Pieci Malaizijas badmintona spēlētāji un viņu treneris Rīgā ielidoja jau otrdien. Atbraucējiem no tik tālās Malaizijas sākotnēji tika parādīta Rīga, bet pēcpusdienā viņi aizvadīja jau pirmo treniņu LLU Sporta centrā, informē rīkotāji.

Malaizijas spēlētāji pēc turnīra Jelgavā dosies uz līdzīgu badmintona turnīru Kauņā, tādējādi vienā ceļojumā iekļaujot divus Pasaules reitinga badmintona turnīrus. Līdzīgi kā Malaizijas spelētāji, arī Francijas, Islandes, Norvēģijas, Kipras, Maltas, Rumānijas, Krievijas, Ukrainas un citu valstu badmintonisti pēc Latvijas turnīra dosies uz Lietuvas turnīru Kauņā.

Malaizijas spēlētāju klātbūtne Jelgavas turnīrā ir īpaši nozīmīga, jo Malaizija ir valsts, kurā dzīvo pasaules reitinga līderis Čons Vei Lī, turklāt 2016.gada Olimpiskajās spēlēs Mailaizijas spēlētāji izcīnīja sudraba medaļas vīriešu vienspēlēs, vīriešu dubultspēlēs un jauktajās dubultspēlēs.

Turnīra rīkotāju pienākums ir sagaidīt spēlētājus lidostā, kā arī nodrošināt viņiem transportu līdz pasākuma norises vietai. Ap 200 dalībniekiem Rīgā ielido ar lidmašīnu, bet būs arī vairāku valstu spēlētāji, kas Jelgavā ieradīsies ar savu transportu. Spēlētāji no Ukrainas un Balkrievijas uz Latviju ceļojuši ar autobusu, bet vairāki Krievijas spēlētāji ar vilcienu.

Turnīra laikā Jelgavā uzturēsies arī 24 tiesneši no 16 valstīm, kā arī 40 līnijtiesneši, kas pārsvarā ir jaunie spēlētāji no Latvijas badmintona centriem, tai skaitā Liepājas, Talsiem, Siguldas, Valmieras, Olaines, Salaspils un Rīgas.

Pasaules reitinga badmintona turnīrā "Yonex Latvia International" notiks Jelgavā, no 1. līdz 4.jūnijam. Ir piereģistrēti 230 badmintonisti no 30 valstīm, kas ir jauns sacensību rekords. Pērn uz Latvijas starptautisko turnīru pieteicās 186 badmintona spēlētāji no 18 valstīm. Šogad Latvijā būs pārstāvētas arī tādas tālās badmintona lielvalstis kā Ķīna, Indija un Malaizija.

Badmintona turnīrs "Yonex Latvia International 2017" Jelgavas Sporta hallē notiks četru dienu garumā. Ceturtdien, 1.jūnijā, paredzētas kvalifikācijas sacensības, 2.jūnijā no 9:00 notiks kvalifikācijas turnīra noslēdzošā kārta un 13:00 sāksies 1/16 fināli, 3.jūnijā no 10:00 rīta plānoti 1/8 fināli, bet vakarā 17:00 – 1/4 fināli, savukārt 4.jūnijā 10:00 no rīta notiks 1/2 fināli, bet 17:00 sāksies finālspēles. Jelgavas badmintona turnīrā, tāpat kā olimpiskajās spēlēs, tiks izcīnīti pieci medaļu komplekti – vīriešu un sieviešu vienspēlēs, kā arī vīriešu, sieviešu un jauktajās dubultspēlēs. Turnīra rīkotaji norāda, ka izspēles kārtība ir diezgan skarba - spēlētājam, kurš zaudējis spēli, turnīrs beidzās, un netiek izspēlēta arī spēle par 3.vietu, tāpēc bronzas medaļas tiek pasniegtas abiem pusfinālu zaudētājiem.

No Latvijas šogad piedalās 18 spēlētāji: Andis Bērziņš, Ardis Daniels Bedrītis, Artūrs Ķelpe, Edijs Līviņš, Guntis Lavrinovičs, Ieva Pope, Ivo Keišs, Jānis Vaivads, Jekaterina Romanova, Kristaps Kalniņš, Kristaps Vārna, Liana Lencēviča, Mairis Loiko, Monika Radovska, Niks Podosinoviks, Pauls Gureckis, Reinis Šefers, Una Berga.

Lai nodrošinātos pret dažādām ķibelēm, Latvijas badmintona federācija ir iegādājusies apdrošināšanas sabiedrības "Balta" polisi, civiltiesiski apdrošinot pasaules reitinga badmintona turnīru "Yonex Latvia International" 20 tūkstošu eiro apmērā. "Lai gan mums viss ir izplānots, pat vairākkārt pārbaudīts, ir arī pieredze no iepriekšējiem gadiem, kas liecina, ka visdrošāk ir apdrošināties, nevis paļauties, ka gan jau nekas ļauns nenotiks. Gadu iepriekš mums bija situācija, ka, pārvietojot badmintona paklājus, pirms finālspēles viens no tiem tika sabojāts, tādējādi radot paklāja saimniekiem zaudējumus 500 eiro apmērā. Vēl pirms gada kāds sportists netīšām apgāza TV monitoru 500 eiro vērtībā," apdrošināšanas nepieciešamību pamato Latvijas badmintona federācijas ģenerālsekretārs Kristians Rozenvalds.

Saskaņā ar Latvijas likumdošanu, jebkuram publiska pasākuma organizatoram ir obligāti jāapdrošina arī sava civiltiesiskā atbildība, kas paredz zaudējumu atlīdzināšanu pasākuma apmeklētājiem, ja tie radušies pasākuma organizētāju darbības vai bezdarbības dēļ.

"Piemēram, ja apmeklētājs guvis traumu pasākumu norises laikā vai tiek nodarīti zaudējumi pasākuma organizatoram uzticētam īpašumam – mēbelēm, aparatūrai, nomātām telpām –, tā ir organizatoru atbildība. Lai gan šādi negadījumi nenotiek bieži, to radītie finansiālie zaudējumi var būt lieli," norāda Viktorija Antropova, "Balta" Īpašuma un speciālo produktu pārvaldes produktu vadītāja, piebilstot, ka pēdējo trīs gadu laikā "Balta" atlīdzībās par zaudējumiem, kas radušies organizatoru atbildības dēļ, izmaksājusi teju desmit tūkstošus eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!