Foto: AFP/Scanpix
Jau drīz Lenss Ārmstrongs, iespējams, varētu pievienoties virknei reiz veiksmīgu sportistu, kuri pēc profesionālās karjeras beigām īsā laikā zaudējuši teju visus iekrājumus.

Ārmstrongs savu bagātību visticamāk varētu zaudēt tiesas prāvās, ko pret riteņbraucēju pēc viņa atzīšanās dopinga lietošanā ierosinājuši bijušie sponsori, sacensību organizētāji un pat kādi veikli darboņi, kas pieprasījuši kompensāciju par to, ka iegādājušies un lasījuši Ārmstronga biogrāfiju, kura izrādoties tīri meli. Tikmēr citu sportistu gadījumā pielielu naudas summu zaudēšanas lielākoties vainojama bijušo sportistu vēlme iegādāties jaunus transporta līdzekļus, ekskluzīvus nekustamos īpašumus, kā arī paļaušanās uz finanšu konsultantiem, kuru dēļ veikti nepareizi ieguldījumi, norāda portāls „Business Insider".

Iepazīstinām ar deviņiem sportistiem, kuri īsā laikā pazudinājuši milzu bagātības:

Tīģeri un tiesu darbi


Foto: Reuters/Scanpix

Savulaik par bīstamāko cilvēku uz zemes dēvētais amerikāņu smagsvara bokseris Maiks Taisons savas ārkārtīgi veiksmīgās karjeras laikā nopelnīja no 300 līdz 400 miljoniem ASV dolāru.

Kopš 1992. gada, kad viņš tika apsūdzēts un uz trim gadiem cietumā notiesāts par izvarošanu, Taisona finansiālā situācija strauji pasliktinājusies. Viņš centās atgriezties profesionālajā sportā, taču drīz tika diskvalificēts par auss nokošanu savam sāncensim Evanderam Holifīldam.

Par spīti tam, ka karjera bija praktiski beigusies, viņa tēriņi tikai pieauga, iepērkot baltos tīģerus un villas, rīkojot ballītes, lietojot narkotikas un visbeidzot sarīkojot ārkārtīgi dārgu šķiršanos.


Spēļu automāti norij miljonus


Foto: AP/Scanpix

Profesionālais ASV basketbolists Čārlzs Bārklijs kādā 2006. gada intervijā atzina, ka ir atkarīgs no azartspēlēm, turklāt jau tobrīd šī atkarība viņam izmaksājusi gandrīz 10 miljonus ASV dolāru.

Vēl pēc gada Bārklijs presei lielīgi paziņoja, ka kādā nedēļas nogalē vinnējis 700 000 ASV dolārus, liekot likmes uz Superkausa spēlēm un spēlējot kārtis. Tāpat viņš reiz atzinis, ka sešu stundu laikā paspēlējis 2,5 miljonus ASV dolāru.

2008. gadā kāds kazino viņu pat iesūdzēja tiesā par 400 000 ASV dolāru lieliem parādiem, kurus drīz nomaksājis. Viņš pēcāk presei atklāja, ka uz laiku ir pārtraucis azartspēles, taču pavisam atmest šo aizraušanos neesot nepieciešamības, jo, atšķirībā no citiem, viņš šādu atkarību varot atļauties.


Gribēja lielāku māju


Foto: AFP/Scanpix

Izbijušais NBA spēlētājs Antuāns Volkers, ņemot aizņēmumus īpašumu iegādei, esot pazaudējis ap 110 miljoniem ASV dolāru.

Volkers vēlāk skaidroja, ka bankrotā viņu iedzinusi vienlaicīga aizņēmumu ņemšana astoņās dažādās bankās, kurām viņš visām uzreiz nav spējis atdot kārtējos kredītmaksājumus.

Jautāts, vai viņš nevaino savu finanšu konsultantus, Volkers norādījis, ka vaino tikai sevi. „Nevar būt vienlaikus profesionāls basketbola spēlētājs un pārvaldīt investīcijas. Visiem, kas tagad pelna naudu, iesaku pagaidīt līdz karjeras beigām, un investēt naudu tikai tad, kad vairs neesi uz laukuma."


130 miljonus vērtas suņu cīņas


Foto: AP/Scanpix

Profesionālais ASV amerikāņu futbola spēlētājs Maikls Viks pēc 130 miljonu ASV dolāru vērta kontrakta parakstīšanas teju desmit gadus atpakaļ tika pasludināts par vienu no vislabāk apmaksātajiem Amerikas Futbola līgas spēlētājiem.

Viss mainījās 2007. gadā, kad Viku notiesāja uz diviem gadiem par piedalīšanos nelegālu suņu cīņu rīkošanā, kā dēļ viņš zaudēja kontraktu un bija spiests atmaksāt arī lielāko daļu līdz tam nopelnītās naudas.

2008. gadā, būdams apcietinājumā, viņš uzsāka maksātnespējas procesu. Patlaban gan viņš atkal ir atsācis karjeru, spēlējot Filadelijas „Eagles".


Vecāki notrallina meitas miljonus


Foto: AP/Scanpix

Bijusī pirmā rakete Aranta Sančesa - Vikario savulaik presei atzina, ka viņas tēvs meitas aktīvās karjeras laikā pārvaldījis viņas ienākumus. Pašai spēlētājai šajā laikā viņš izmaksājis vien noteiktu summas daļu.

Pēc karjeras beigām, kad spēlētāja vēlējusies pati pārvaldīt savus aptuveni 60 miljonus ASV dolāru, izrādījies, ka praktiski nekas vairs nav palicis. Vecāki vairākus gadus bija slēpuši, ka veikuši neveiksmīgus ieguldījumus, kā dēļ nauda pazaudēta.


Naudu ēdošie bērni


Foto: AFP/Scanpix

Profesionālais bokseris Evanders Holifīlds, kurš lielāko daļu naudas paspēja nopelnīt vēl pirms Maiks Taisons nokoda viņa ausi, to pazaudēja tikpat ātri kā viņa slavenais sāncensis.

Karjeras un popularitātes zenītā Holifīldu sponsorēja pasaules ietekmīgākās kompānijas, turklāt viņam piederēja sava ierakstu studija un ar viņa vārdu iznāca pat videospēle. Tomēr līdz ar karjeras norietu, zaudējumus piedzīvoja arī viņa bizness, taču visus ietaupījumus iztērēja viņa vienpadsmit bērnu lielais pulks.

Rezultātā 2008. gadā tika izsolīta viņa 10 miljonu ASV dolāru vērtā māja, bet kopumā izbijušā sportista zaudējumi tiekot lēsti ap 250 miljoniem ASV dolāru.


Pasaules ātrākajai sievietei krāpšanās prasa miljonus


Foto: AP/Scanpix

Savulaik par pasaules ātrāko sievieti dēvētā Mariana Džonsa zaudēja saņemtās medaļas, titulus un aptuveni 7 miljonus ASV dolāru, kad atklājās, ka uzvaras sasniegt viņai palīdzējuši steroīdi.

Aizliegto zāļu lietošana un tai sekojošās tiesas prāvas Džounsai prasīja lielāko daļu viņas ienākumu. Sportistes piemērs nereti tiek piesaukts, vērtējot arī Lensa Ārmstronga aizliegto preparātu lietošanas skandālu un potenciālās sekas, ko varētu atstāt gaidāmie tiesu darbi.

Lai paliktu aktīvajā sportā, Džounsa 2010. gadā pievienojās Amerikas nacionālajai sieviešu basketbola līgai.


Raksturs traucē saglabāt iekrājumus


Foto: Arhīva foto

Basketbolists Latrels Sprevels savulaik bija gan Ņujorkas „Knicks", gan Minesotas „Timberwolves" vadošais spēlētājs. Jau karjeras laikā viņš vairākreiz „izcēlies" ar draudēšanu citu komandu spēlētājiem un pat treneriem, kā arī reiz uz jahtas žņaudzis kādu sievieti. Visi šie gadījumi gan beigušies bez apsūdzībām.

Sportista temperaments gan nemainījās, kā dēļ 2007. gadā viņa draudzene iesūdzēja sportistu tiesā par savstarpējā attiecību līguma laušanu un nerūpēšanos par viņu kopējiem bērniem. Ilgos tiesu procesos Sprevels zaudēja lielu daļu savu iekrājumu, tostarp divas mājas. Viņa kopējie zaudējumi tiek lēsti no 50 līdz 100 miljoniem ASV dolāru.


Harēms ne pie kā laba nenoved


Foto: AFP/Scanpix

Bijušais profesionālais basketbola spēlētājs Kenijs Andersons savas veiksmīgās karjeras laikā paspēja nomainīt deviņas komandas un kopumā nopelnīt ap 60 miljoniem ASV dolāru.

Viņa privātā dzīve nav bijusi mazāk raiba kā karjera - basketbolists ir trīsreiz precējies, turklāt sportistam kopumā ir septiņi bērni no piecām sievietēm. Tas gan visai slikti atsaucies uz viņa bankas kontu.

Šķiršanās no pirmās sievas viņam savulaik lika šķirties no puses visu iekrājumu.

It kā ar to vēl nepietiktu, viņš ilgstoši turpināja uzturēt arī citas bijušās sievas un savus bērnus. Šie izdevumi patlaban jau esot pārsnieguši viņa profesionālās karjeras laikā nopelnītos 60 miljonus, raksta „Business Insider".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!