Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pasaules šaha ranga pirmais numurs Mangnuss Kārlsens no Norvēģijas piektdien kļuva par pasaules čempionu arī ātrspēlē jeb blicā, kamēr sieviešu konkurencē triumfēja Kazahstānas pārstāve Bibisara Asaubajeva.

Pirms noslēdzošās, 21.spēļu kārtas Kārlsens, kurš šonedēļ uzvarēja arī pasaules čempionātā ātrajā šahā (rapidā), tikai par 0,5 punktiem apsteidza tuvākos sekotājus amerikāni Hikaru Nakamuru un poli Janu Kžištofu Dudu.

Pēdējā kārtā Kārlsens pārspēja Uzbekistānas šahistu Nodirbeku Abdusatorovu un ar 16 punktiem izcīnīja pasaules čempiona titulu.

Duda 21.kārtā cieta sakāvi un meistarsacīkstes noslēdza piektajā vietā, kamēr Nakamura spēlēja neizšķirti ar indieti Pentalu Harikrišnu, ar ko bija pietiekoši, lai ar 15 punktiem izcīnītu sacensībās otro vietu. Trešo vietu ieņēma Armēnijas pārstāvis Haiks Martirosjans, kurš arī sakrāja 15 punktus.

Savukārt sieviešu turnīrā Asaubajeva pirms pēdējās kārtas ieņēma otro vietu, taču uzvara 17.kārtā pār Indijas šahisti Dronavali Hariku ļāva kļūt par pasaules čempioni ātrspēlē ar sakrātiem 13 punktiem.

Noslēdzošajā kārtā neveiksmi piedzīvoja ķīniete Taņa Džunji, kas lika viņai no pirmās vietas kopvērtējumā noslīdēt uz ceturto pozīciju. Otro vietu ar 12,5 punktiem izcīnīja indiete Humpija Koneru, bet labāko trijnieku noslēdza neitrālā šahiste Poļina Šuvalova ar 12 izcīnītiem punktiem.

"Open" klasē 21 kārtā sacentās 176 šahisti, kamēr sieviešu turnīrā startēja 99 šahistes, kuras mēroja spēkus 17 spēļu kārtās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!