Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pasaules vadošais šahists norvēģis Magnuss Kārlsens paziņoja, ka drīzumā nāks klajā ar paziņojumu saistībā ar ASV šahista Hansa Nīmana iespējamu krāpšanos "Sinquefield Cup" sacensībās.

"Sinquefield Cup" turnīrā septembra sākumā Kārlsens piekāpās Nīmanam, pārtraucot 53 nezaudēto maču sēriju. Pēc neveiksmes Kārlsens nesniedza komentārus, taču netieši norādīja, ka viņa pretinieks ir krāpies.

"Pastāstīšu nedaudz vēlāk, lai vai tas būtu rītdien, vai kādā citā dienā," vietne "chess.com" citē Kārlsena teikto pēc uzvaras "Julius Baer Generation Cup" turnīrā. "Galvenokārt vēlos, lai krāpšanās šahā tiktu uztverta nopietni. Redzēsim, kā tas atrisināsies. Drīz nākšu klajā ar paziņojumu, un tas noteikti nebūs viss, ko jūs no manis dzirdēsiet saistībā ar šo tēmu."

Pagājušajā nedēļā abi šahisti tikās tiešsaistes turnīrā, taču Kārlsens pameta maču uzreiz pēc pirmā gājiena.

19 gadus vecais Nīmans ir atzinies, ka agrāk ir krāpies nenozīmīgās šaha spēlēs, taču noliedza, ka jebkad būtu krāpies augstākas raudzes mačos.

Savukārt Starptautiskā Šaha federācija (FIDE) paziņoja, ka ir gatava sākt izmeklēšanu, ja tiks atrasti pierādījumu par krāpšanos, un atbalsta Kārlsena nostāju krāpšanās jautājumā.

Kārlsens ir pasaules čempions kopš 2013.gada, taču jūlijā viņš nāca klajā ar paziņojumu, ka 2023.gada pasaules šaha čempionātā neplāno aizstāvēt savu titulu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!