Foto: RIA Novosti/Scanpix

Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) prezidenta amatā pirmdien kārtējo reizi pārvēlēts Kirsans Iļumžinovs, kurš pieveica šī sporta veida leģendu Gariju Kasparovu.

52 gadus vecais Iļumžinovs, kurš amatā ir kopš 1995.gada, saņēma 110 balsis, bet par Kasparovu nobalsoja 61 no 175 delegātiem.

Balsojumā katrai FIDE valstij bija pa vienai balsij.

Krievijas prezidenta Vladimira Putina atbalstītais kādreizējais Kalmikijas prezidents Iļumžinovs tiek uzskatīts par savādnieku, jo intervijās viņš apgalvo, ka vairākas reizes ir saticis citplanētiešus. Tikmēr Kasparovs ir aktīvs Krievijas prezidenta Vladimira Putina opozicionārs.

Tāpat Iļumžinovs ticis kritizēts par ciešu saišu uzturēšanu ar pasaules brutālākajiem diktatoriem Sadamu Huseinu un Muamaru Kadafi.

"Strādāšu šaham un vēlos federācijai veltīt visu savu dzīvi," Iļumžinovs izteicās pēc pārvēlēšanas.

Kā zināms, iesaistoties cīņā ar Iļumžinovu, Kasparovs pērnā gada beigās izteica vēlmi "par īpašiem nopelniem" saņemt Latvijas pilsonību, tomēr šī iecere netika realizēta.

"Kad dzirdu Iļumžinovu runājam par demokrātiju, tas man atgādina Vladimiru Putinu, kurš runā par mieru," pirmdien Norvēģijas televīzijai TV2 teica pašlaik Ņujorkā dzīvojošais Kasparovs.

Iepriekšējās prezidenta vēlēšanās pirms četriem gadiem Iļumžinovs pieveica citu Krievijas šaha leģendu Anatoliju Karpovu.

Prezidenta vēlēšanas notika Norvēģijas pilsētā Trumsē , kur pašlaik norisinās pasaules šaha Olimpiāde.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!