Foto: AFP/Scanpix/LETA

Koronavīruss Ķīnā ir pakļāvis neziņai ienesīgo sporta nozari un atklājis slikto ārkārtas situāciju plānošanu, kas dod iespēju citām valstīm mācīties no šī piemēra, situāciju valstī sarunā ar aģentūru AFP raksturo sporta segmenta eksperti.

Pašreiz F-1 pasaules čempionāta rīkotāji koronavīrusa dēļ cenšas 19.aprīlī paredzēto Ķīnas "Grand Prix" posmu Šanhajā iekļaut gana piesātinātajā 2020.gada kalendārā vēlākā laikā. Šīs sacensības pagājušonedēļ pievienojās vīrusa dēļ pārceltajam pasaules čempionātam telpās, kā arī golfa Eiropas tūrei un Sieviešu profesionālā golfa asociācijas (LPGA) turnīram.

Formulas E "Grand Prix", badmintona, slēpošanas un olimpiskās kvalifikācijas sacensības tāpat pēdējās nedēļās ir tikušas atceltas, pārceltas vai pārceltas uz citām vietām.

Sacensības valsts divos populārākajos sporta veidos - basketbolā un futbolā - ir apturētas, un sporta kalendāra tālāka pārkārtošana vīrusa dēļ tiek uzskatīta par nenovēršamu.

Tikmēr decembrī Ķīnas centrā Uhaņas pilsētā izcēlies vīruss jau ir nogalinājis vairāk nekā 1800 cilvēku, gandrīz visus no tiem - Ķīnā, kā arī izraisījis satraukumu visā pasaulē.

Pasaules apdzīvotākā valsts pēdējās dekādes laikā bija kļuvusi par regulāru pasaules labāko klubu un sporta organizāciju apmeklējuma mērķi. To vidū jāmin Anglijas premjerlīga futbolā, Starptautiskā futbola asociāciju federācija (FIFA) un Nacionālā basketbola asociācija (NBA). Tām otrā lielākajā pasaules ekonomikā bija radušies fani, kas balsoja ar naudu.

Sporta mārketinga aģentūras "Total Sports Asia" (TSA) dibinātājs un izpilddirektors Markuss Lūers sarunā ar AFP izteicās, ka "bizness turpināsies kā līdz šim, kad vīrusa plosīšanās būs beigusies, taču mācība, kas no tā darbošanās būs gūta, ir derīga visai pasaulei".

"Man šķiet, ka tā ir laba mācība visām vadošajām sporta organizācijām pasaulē būt gataviem un padomāt par plānu B gadījumā, ja kaut kas līdzīgs nākotnē atgadās kaut kur citur pasaulē. Ja godīgi, nedomāju, ka kādam no sporta veidiem ir plāns B," bilst Lūers.

Viņam piebalso Šanhajā bāzētā Eirāzijas sporta industrijas centra direktors Saimons Čedviks, sakot, ka lielie Eiropas klubi ir palaiduši garām iespēju iespēju demonstrēt atbalstu Ķīnai un tās cilvēkiem. "Pašreizējie sporta pētījumi apliecina, cik tālu starptautiskā sporta ieinteresētās puses ir no Ķīnas gan ģeogrāfiski, gan kultūras atšķirībās."

"Vēl vairāk, liekas, ka daudzi drīzāk ir pārāk atkarīgi no patapinātas informācijas un minējumiem, nevis saņem precīzu ieskatu un informāciju. Ja viņi grib Ķīnā veidot sekmīgu biznesu, viņiem ir labāk jāsaprot šejienes darba nianses," skaidro Čedviks.

Ķīna apgalvo, ka 2022.gada ziemas olimpiskās spēles nav apdraudētas, kaut arī atceltas ir slēpošanas sacensības, kurās sportistiem bija jāiepazīstas ar vietējiem apstākļiem.

Uz Ķīnu 2003.gada vasarā pirmoreiz devās Madrides "Real" ar Deividu Bekhemu, Ronaldo, Zinedinu Zidānu un Luišu Figu "uz borta", taču šīs vasaras apmeklējumi Eiropas klubiem visticamāk ies secen.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!