Foto: EPA/Scanpix/LETA
Korupcijas skandālā iesaistītais Japānas Olimpiskās komitejas prezidents Cunekaza Takeda jūnijā atkāpsies no amata.

Olimpiskās komitejas vadītājs decembrī Francijā tika apsūdzēts korupcijā, jo izmeklētājiem šķitis aizdomīgs Takedas divu miljonu eiro maksājums neilgi pirms Japānas galvaspilsēta Tokija ieguva tiesības rīkot Olimpiādi.

Pats Takeda savu vainu noliedz.

Tiesa, 71 gadu vecais Takeda savu aiziešanu no amata pamatoja ar savu vecumu, tomēr komiteja bija gatava mainīt savus statūtus, lai viņš prezidenta posteni varētu ieņem līdz pat nākamā gada Tokijas olimpiskajām spēlēm. Pašreizējie noteikumi paredz, ka šo amatu nevar ieņemt cilvēks, kurš vecāks par 70 gadiem.

Takeda Japānas Olimpisko komiteju vada jau kopš 2001.gada.

Tokija 2013.gadā balsojumā par 2020.gada olimpisko spēļu mājvietu apsteidza Madridi un Stambulu.

Takeda saistībā ar aizdomīgiem maksājumiem tika nopratināts jau 2017.gada sākumā, bet izmeklēšana ilgst jau kopš 2016.gada.

Pērnā gada izskaņā Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidents Tomass Bahs lūdza Senegālu sadarboties ar Francijas varasiestādēm, kas izmeklē korupcijas skandālus Starptautiskajā Vieglatlētikas federācijā (IAAF).

Bijušā IAAF prezidenta Lamīna Djaka dēls Papa Masata Djaks, kurš savulaik organizācijai palīdzēja mārketinga jautājumos, tiek turēts aizdomās vairāku miljonu eiro kukuļu saņemšanā saistībā ar sponsoru līgumiem un 2016. un 2020.gada olimpisko spēļu mājvietu izvēlē. Viņš jau kopš 2015.gada ir izsludināts arī Interpola starptautiskajā meklēšanā, tomēr Senegāla atsakās viņu izdot Francijai.

Tiek vēstīts, ka, lai Tokija iegūtu tiesības rīkot Olimpiādi, veikti divi maksājumi firmai, kas saistīta ar bijušā IAAF prezidenta dēlu. Nauda tika samaksāta pirms un pēc SOK balsojuma par 2020.gada olimpisko spēļu mājvietu.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!