Foto: AFP/Scanpix
Profesionālajā sportā svarīgākais ir uzvara, jo tas ir labākais veids, kā sevi apliecināt, iegūt slavu un naudu, kā arī fanu mīlestību, tomēr tiekšanās pēc panākumiem mēdz aiziet arī galējībās, izmantojot neatļautus paņēmienus.

Sportā mērķa sasniegšanai visi līdzekļi ne vienmēr ir labi. Krāpšanās ir pret sportisko ētiku un pret sacensību garu. Panākumi augstākā līmeņa sporta sacensībās ir liels kārdinājums, un tas bieži mudina pārkāpt noteikumus.

"Delfi" piedāvā apkopojumu par krāpšanās gadījumiem sportā.

“Mehāniskais dopings”


Foto: AFP/Scanpix
Beļģu riteņbraucēja Femke van den Drīše janvārī pasaules čempionātā U-23 vecuma grupā pieķerta krāpjoties, sacensībās piedaloties ar velosipēdu, kas bija aprīkots ar elektrisko motoru.

Viņa tika uzskatīta par vienu no sacensību galvenajām favorītēm, taču finišu nesasniedza "tehnisku problēmu dēļ". Tomēr vēlāk izrādījās, ka kāds pamanījis viņas krāpšanos, tāpēc beļģiete noņemta no trases. Drīše gan pēc tam apgalvoja, ka tas neesot bijis viņas velosipēds, jo bija sajaukusi ar sava drauga riteni, kas vizuāli esot bijis identisks.

Tomēr viņa martā atmeta ar roku centieniem sevi attaisnot, pieliekot punktu karjerai.

Krāpšanās ar vecumu


Foto: PantherMedia/Scanpix

Āfrikas futbolā bijuši vairāki gadījumi, kad atklāta krāpšanās ar vecumu. Viens no zināmākajiem piemēriem bija ar Kamerūnas spēlētāju Tobiju Minboe. 1996. gadā viņš pārstāvēja Kamerūnas valstsvienību Āfrikas Nāciju kausā, un Minboe dokumenti apliecināja, ka viņš dzimis 1964. gadā.

Vēlāk viņš pievienojās Turcijas klubam "Genclerbirligi", un tad viņa iesniegtie dokumenti apgalvoja, ka viņš dzimis 1974. gadā. Savukārt 1998. gada Āfrikas Nāciju kausā viņa dzimšanas datums tika norādīts 1970. gads.

Tāpat ir bijušas reizes, kad Āfrikas valstu jauniešu izlases turnīros piedalījušās ar spēlētājiem, kuri pārauguši noteikto sacensību vecumu. Piemēram, 2013. gada Āfrikas U-17 čempionātā deviņi spēlētāji no dažādām izlasēm bija vecāki par 17 gadiem un tika izslēgti no sacensībām. Līdzīgi gadījumi bijuši arī pasaules čempionātos.

Vairāki bijušie futbolisti uzsver, ka manipulēšana ar spēlētāju vecumiem ir viena no galvenajām problēmām Āfrikas futbolā.

Spēļu rezultātu ietekmēšana


Foto: AP/Scanpix

Manipulēšana ar spēļu rezultātiem ir viena no galvenajām problēmām pasaules sportā. Visa pamatā ir vēlme nopelnīt vairāk naudas totalizatoru kantoros. Visbiežāk spēlētājiem tiek samaksāts par to, lai viņi panāk konkrētu mača rezultātu, taču bijuši gadījumi, kad arī tiesneši piedalās šajās darbībās.

Piemēri ar spēļu manipulēšanu nav tālu jāmeklē – Latvijas futbolā pēdējos gados aizdomas par spēļu sarunāšanām skārušas vairākas komandas. Daugavpils "Daugava" komandas spēļu sarunāšanas skandāla lieta joprojām atrodas izmeklēšanā, taču šī "sērga" skārusi arī Rīgas "Daugava", FB "Gulbene", "Compact.lv" un FC "Jūrmala".

Spēļu rezultātu ietekmēšana daudz lielākos mērogos notiek arī daudz spēcīgākās futbola līgās, taču skaidrs ir tas, ka futbols nav vienīgais sporta veids, kam ir šī problēma. Nesen nāca klajā informācija, ka arī "Grand Slam" turnīru uzvarētāji un citi elites tenisisti iesaistīti spēļu sarunāšanā. BBC rīcībā esoša informācija liecina, ka spēļu rezultātu sarunāšanā bijuši iesaistīti 16 tenisisti, kas atradušies ATP ranga pirmajā piecdesmitniekā. Trīs no aizdomīgajām spēlēm notikušas arī Vimbldonā.

Viens no skaļākajiem skandāliem ar tiesnešu iesaisti spēļu manipulācijā bija 2007.gadā, kad Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) tiesnesis Tims Donagijs tika atzīts par vainīgu likmju izdarīšanā uz paša tiesātajām spēlēm, par ko viņam piesprieda 15 mēnešu cietumsodu. Tika pierādīts, ka viņš darbojās organizētā noziedznieku grupā, un par katru "pareizi notiesāto" spēli Donagijs saņēma 5000 ASV dolāru.

Krāpšanās ar dzimumu


Foto: DELFI

Irānas sieviešu futbola izlasē vairākas reizes bijuši gadījumi, kad vīrieši centušies "iefiltrēties" komandā. 2015.gada oktobrī no Irānas sieviešu futbola izlases atskaitītas astoņas spēlētājas, kuras izrādījušās vīrieši. Daži no viņiem iepriekš spēlējuši vīriešu turnīros, bet viņi visi gaida dzimuma maiņas operāciju.

Pirmoreiz šāds incidents notiks 2010. gadā, bet 2014. gadā pēc dzimuma pārbaudes tika uz laiku diskvalificēti četri vīrieši, kas spēlēja sieviešu komandā.

Krietni skaļāks skandāls bija ap Dienvidāfrikas skrējēju Kasteri Semenju. Pēc teicamiem rezultātiem junioru čempionātos viņa svinēja uzvaru arī 2009. gada Pasaules čempionātā 800 metru distancē, taču pēc šī panākuma radās aizdomas par viņas dzimumu un tika pieļauts, ka viņa veikusi dzimuma maiņas operāciju. Semenjai ņemtajās analīzēs konstatēja paaugstinātu testosterona līmeni, kas liecina par vīrišķo hormonu dominanci pār sievišķajiem. Viņa tika izslēgta no starptautisko sacensību aprites līdz 2010. gada 6. jūlijam, kad IAAF tomēr viņu atzina par sievieti un deva atļauju atkal piedalīties sacensībās. Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) turpmāk dzimumu pārbaudēm pievērsa lielāku uzmanību.

2012. gadā Semenja ieguva sudraba medaļu 800 metru distancē Londonas olimpiskajās spēlēs. Tiesa, Semenjas gadījumu īsti nevar nosaukt par krāpšanos.

1930. gados Polijas sportiste Stanislava Valaševiča bija viena no labākajām skrējējām pasaulē, sasniedzot vairāk nekā 100 valsts un starptautiskos rekordus. Viņas kontā bija arī 1932. gada Losandželosas olimpisko spēļu zelta medaļa, kā arī 1936.gada Berlīnes spēļu sudraba godalga.

1980. gadā Valaševiča traģiski gāja bojā bruņotā laupīšanā. Autopsijā atklājās, ka viņai ir vīriešu dzimumorgāns, kas nekavējoties radīja šaubas par viņas sportiskās karjeras sasniegumiem. Izrādījās, ka viņai bija gan vīriešu, gan sieviešu hromosomas, tomēr neraugoties uz to, tiek uzskatīts, ka viņa kā vīrietis sasniedza visus rezultātus.

Dopings


Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Profesionālajā sportā tiek izmantoti visi iespējamie paņēmieni, lai no atlēta dabūtu maksimālo sniegumu un lai palīdzētu organismam atjaunoties, tāpēc tiek lietotas dažādas vielas. Tomēr ir reizes, kad tiek pārkāpti noteikumi un rezultātu sasniegšanai izmanto neatļautos līdzekļus.

Mūsdienu sportā lielākais dopinga skandāls saistās ar amerikāņu riteņbraucēju Lensu Ārmstrongu, kurš septiņas reizes uzvarēja prestižajā "Tour de France" velobraucienā.

Pirmās aizdomas par viņa dopinga lietošanu parādījās 1999. gadā, taču tās netika pierādītas. Pēc tam ik pa laikam medijos parādījās informācija par viņa iespējamajām nelikumīgajām darbībām, bet 2010.gadā ASV prokuratūra uzsāka lietu pret Ārmstrongu, bet pēc gada atkārtoti lietu pret sportistu sāka ASV Antidopinga aģentūras (USADA). Lai gan ASV valsts iestādes 2012.gada ziemā izbeidza lietu, neuzrādot nekādas apsūdzības, USADA neapstājās un vasarā paziņoja, ka Ārmstrongs iesaistīts ievērojamā dopinga afērā, lai gan oficiāli nekādas apsūdzības neizvirzīja. Vēlāk tieši USADA izmeklēšana pārvilka svītru spožajai Ārmstronga karjerai, kas ir bijusi "lielākā un apjomīgākā krāpšanās sporta vēsturē".

USADA publiskoja 200 lappušu garu ziņojumu un vairāk nekā 1000 lappušu lielu pierādījumu "paciņu" Ārmstronga lietā. Tajā bija 26 cilvēku ar zvērestu apliecinātas liecības, 11 no šiem cilvēkiem ir bijušie Ārmstronga komandas biedri. Visas liecības bija pret Ārmstrongu un tajās skaidri redzama lielākā dopinga afēra.

Cits ievērojams dopinga skandāls sākās pēc Vācijas telekanāla ARD dokumentālā filmas par dopingu Krievijas sportā "Slepenais dopings: kā Krievija veido uzvarētājus". Filmas veidotāji apgalvoja, ka 99% krievu "elites" sportistu lieto aizliegtos preparātus, un viņiem pat netiek dota iespēja atteikties no tiem, turklāt viss notiek ar Krievijas augstākās varas piekrišanu.

Pēc šīs filmas Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) pieprasīja diskvalificēt Krievijas Vieglatlētikas federāciju par sistemātiskajiem dopinga pārkāpumiem. Šajā skandālā iesaistīts arī bijušais IAAF prezidents Lamīns Djaks no Senegālas, kuru apsūdzēja naudas pieņemšanā, lai piesegtu sportistus.

Krievijas Vieglatlētikas federācija piekritusi tās sodīšanai, un IAAF piesprieda pagaidu diskvalifikāciju, bet WADA diskvalificēja Krievijas Antidopinga aģentūru. Kopumā šī dopinga skandāla apjoms ir milzīgs un to turpinās skatīt arī turpmākos gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!