Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Krievija piektdien iesniegusi Pasaules antidopinga aģentūrai (WADA) oficiālu vēstuli, kurā tiek apstrīdēta decembra sākumā piešķirta četru gadu diskvalifikācija.

Krievija jau iepriekš norādīja, ka tā līdz piektdienai plāno apstrīdēt WADA lēmumu, kas Krievijas antidopinga aģentūras (RUSADA) vadītāja Jurija Ganusa personā arī tika izdarīts. Pie šāda lēmuma nonāca RUSADA valde, bet piešķirto sodu iepriekš par negodīgu nosauca Vladimirs Putins.

"Vadoties pēc procedūras, esam nosūtījuši vēstuli WADA," Maskavā medijiem teica Ganuss. "Sūtījumā iekļauta informācija, kas skaidri norāda, ka mēs neesam apmierināti ar piešķirto sodu."

Nosūtītā vēstule oficiāli tiks uzskatīta par lēmuma apstrīdēšanu, kā rezultātā šo lietu izskatīs Sporta arbitrāžas tiesa (CAS).

Tikmēr WADA piektdien apstiprināja, ka ir saņēmusi vēstuli no RUSADA. WADA norādīja, ka saņemtā informācija tiks nodota CAS, kura arī pieņems galējo lēmumu šajā jautājumā.

Pats Ganuss jau iepriekš paudis viedokli, ka cerības uz soda samazināšanu ir ļoti vājas, bet Krievijai jau sen bija jāatzīst vaina, lai varētu uzsākt nepieciešamos darbos, kas ļautu atgriezties sporta elitē. Ganuss arī neslēpa, ka tas ir viņa pienākums pastāvēt par valdes lēmumu, lai arī viņš WADA nosūtījis atsevišķu vēstuli ar savu personīgo nostāju.

"Diemžēl jāsaka, ka visas manas pūles mēģināt RUSADA veikt pārmaiņas ir izgāzušās," teikts vēstulē.

Ganuss sarunā ar ziņu aģentūru AFP arī norādīja, ka pastāv maza cerība par labvēlīgu atrisinājumu.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka WADA 9.decembrī vēlreiz atzina par neatbilstošu RUSADA un manipulēšanas dēļ ar Maskavas antidopinga laboratorijas 2012.-2015.gada datiem pirms to nodošanas WADA lēma par krievu sportistu piedalīšanos tādos pasākumos kā 2020.gada Tokijas un 2022.gada Pekinas olimpiskajās spēlēs, kā arī 2022.gada Pasaules kausā futbolā Katarā tikai neitrālu sportistu lomā.

Putins iepriekš šīs sankcijas nosauca par politiski motivētām, norādot, ka sacensībās būtu jāatļauj dalība tiem sportistiem, kuri dopingu nav lietojuši, jo viņiem nav jācieš no dažu indivīdu darbībām.

Tikmēr WADA prezidents Kreigs Rīdijs bija pārliecināts, ka viņa organizācija ir pieņēmusi pareizo lēmumu. "Pieņemtais soda mērs pret Krieviju ir skarbs, tomēr tas pasargā sportu no netīrām darbībām," teica Rīdijs. "Ar vislielāko sparu pastāvēsim par CAS lēmumu."

Ganus arī bažījās, ka lēmuma apstrīdēšana varētu vainagoties ar vēl stingrākām sankcijām, nevis soda samazinājumu, jo ASV un Lielbritānijas antidopinga aģentūras, iespējams, lūgs piešķirto sodu palielināt. Tiek vēstīts, ka Lielbritānijas puse vēloties neļaut Krievijas sportistiem sacensībās startēt zem neitrāla karoga, jo iepriekšējā prakse neesot bijusi gana efektīva.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!