Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas Federālā biomedicīnas aģentūra (FMBA) valsts sporta izlasēm ieteikusi aizliegtā preparāta meldonija vietā izmantot l-karnitīnu, ziņo aģentūra TASS.

"L-karnitīna iedarbība ir analoga meldonijam," aģentūra citē aģentūras vadītāja vietnieci Jūliju Mirošņikovu. "To tagad izmanto masveidā, iepriekš vienkārši tika izvēlēts preparāts, kas tolaik nebija aizliegts."

L-karnitīns ir aminoskābe, kas darbojas kā aktīvo taukskābju receptors un uzkrājējviela šūnu vielmaiņā, kā dēļ tam ir izšķiroša loma tauku šķelšanā un enerģijas radīšanā. Sportā l-karnitīns tiek lietots izturības palielināšanai, liecina internetā pieejama medicīniskā informācija.

FMBA direktors jau aprīlī paziņoja, ka ir atrasts meldonija aizstājējs, taču neminēja šo preparātu.

Kā zināms, dopinga "statusu" meldonijs, kas ir Latvijā radītā preparāta "Mildronāts" sastāvā, ieguva ar 2016. gada 1. janvāri. Kopš tā laika aizliegtais preparāts atklāts gandrīz 300 sportistu analīzēs.

2016. gada vidū Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) publicēja izmeklējumu rezultātus par meldonija izvadīšanos no organisma, pēc kā daļa sportistu tika attaisnoti. Tāpat tika ieviests meldonija līmeņa ierobežojumi, kas nosaka diskvalifikācijas piespriešanu - pieļaujamais preparāta līmenis analīzēs, kas sportistam ņemtas līdz 2016. gada 1. martam, ir viens mikrograms uz mililitru.

FMBA ziņo, ka WADA ir iesniegts pētījums, kas pierāda, ka pilnīga meldonija izvadīšana no organisma var būt 12 mēneši. Šis pētījums tuvākajā laikā tiks publicēts kādā no zinātniskajiem žurnāliem, aģentūrai "RIA Novosti" pastāstīja Mirošņikova. Viņa arī norādīja, ka aģentūra aktīvi strādā pie tā, lai meldonijs tiktu izslēgts no sportā aizliegto preparātu saraksta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!