Foto: SIPA/Scanpix/LETA

Pēc Krievijas diskvalificēšanas no sporta Maskava izdomājusi veidu, kā apiet "likumu ar līkumu" un uzmundrināt savus sportistus. Krievijas varas gaiteņos tiek virzīts projekts, kas olimpiskajās spēlēs un lielākajās sacensībās paredz aizliegtās himnas vietā atskaņot pasaulē labi zināmo dziesmu "Katjuša".

Sporta Arbitrāžas tiesa (CAS) pagājušajā nedēļā pieņēma galējo verdiktu krievu milzīgajā dopinga afērā, Krievijai piespriežot divu gadu diskvalifikāciju no visām lielākajām sporta sacensībām līdz 2022. gada 16. decembrim. Spriedumā arī teikts, ka lielākajos sporta forumos netiks atskaņota Krievijas valsts himna, bet krievu "radošie prāti" uzreiz ierosinājuši, ka himnas vietā varētu skanēt patriotiskā dziesma "Katjuša".

Pirmā ar šo ierosinājumu klajā nāca Krievijas Olimpiskās komitejas (KOK) sportistu komisija. Tagad sportistu priekšlikumu atbalstījis Krievijas Federācijas valsts domes fiziskās kultūras, sporta, tūrisma un jaunatnes lietu komitejas priekšsēdētājs Boriss Paikins.

"Atbalstu sportistu izvēli, ierosinot himnas vietā izmantot "Katjušu". Tā ir īsta tautas dziesma, cerību dziesma. To pazīst visos zemes nostūros, tā jau gandrīz simt gadu garumā asociējas ar Krieviju," saka Paikins. ""Katjušas" melodija jau sen kļuvusi par Krievijas neoficiālo himnu. Ne velti kara laikā jaunākos pretgaisa aizsardzības ieročus, kas iedzina bailes naidniekos, kaujinieki nosauca par "Katjušu"."

Krievijas mediji, vēstot par "Katjušas" variantu himnas vietā, gan nenorāda, ka to nepieņem sodītā valsts, bet gan Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK). Pagaidām SOK šajā jautājumā komentārus nav sniegusi.

2018. gada ziemas olimpiskajās spēlēs Phjončhanā pirmo reizi nepiedalījās Krievija, bet krievu sportisti startēja kā "Olimpiskie atlēti no Krievijas" (OAR). Krievijas sportistu panākuma gadījumā olimpiskajā sporta arēnā atskaņoja Olimpisko himnu, ko paši krievu sportisti gan pamanījās atkal "apiet" - OAR hokejisti pēc zelta medaļu izcīnīšanas kopīgi nodziedāja Krievijas himnu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!