Foto: Reuters/Scanpix
Krievijas Boksa federācijas ģenerālsekretārs Umars Kremļovs piedāvājis segt Starptautiskās boksa asociācijas (AIBA) parādus 16 miljonu ASV dolāru (14,2 miljonu eiro) apmērā, ar nosacījumu, ja sporta veids tiks iekļauts 2020.gada Tokijas olimpisko spēļu programmā.

Pērnvasar Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) brīdināja par iespējamu boksa izslēgšanu no 2020.gada olimpiskajām spēlēm Tokijā, ja AIBA nesakārtos savu saimniecību.

Šobrīd SOK uzsākusi izmeklēšanu, kuras ietvaros auditorkompānija "Deloitte" veic pārbaudi AIBA organizācijā kopumā 41 problēmjautājumā.

SOK Izpildkomiteja savu lēmumu grasās paziņot 22.maijā.

Kremļovs vēstulē SOK apgalvojis, ka ir gatavs segt pilnībā visus AIBA parādus tik ilgi, cik ilgi šis sporta veids būs olimpisko spēļu programmā.

Kamēr notiek izmeklēšana, SOK paziņojusi, ka tiek atceltas jebkādas boksa turnīru kvalifikācijas uz Tokijas spēlēm, padarot to par vienīgo sporta veidu, kam uz Olimpiādi nav apstiprināta kvalifikācija.

SOK un AIBA attiecības pasliktinājās 2016.gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, kad 36 tiesneši tika atstādināti no cīņām, jo radās šaubas par viņu godīgumu.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā no AIBA prezidenta amata atkāpās pretrunīgi vērtētais uzbeks Gafurs Rahimovs.

Pagājušā gada oktobrī AIBA uz mūžu diskvalificēja tās bijušo prezidentu Činku Vu un izpilddirektoru Ho Kimu.

AIBA, kas pārrauga amatieru boksa sacensības, ieskaitot olimpiskos turnīrus, cieš no nestabilitātes un finansiālām problēmām.

SOK arī bijušas iebildes par dopinga procedūrām, punktu skaitīšanas sistēmu un finanšu pārvaldi, tādējādi tā joprojām ir aizturējusi maksājumus AIBA par 2016.gada olimpiskajām spēlēm.

Bokss ilgu laiku bijis viens no redzamākajiem sporta veidiem olimpisko spēļu programmā. Tas tajā bijis iekļauts visu laiku, izņemot 1912.gadu, kad tolaik Zviedrijā, kur notika Olimpiāde, tas bija aizliegts sporta veids.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!