Krievijas hakeru grupa "Fancy Bears" publicējusi nākamos dokumentus, kas iegūti uzlaužot Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) datorus. Viens no šiem failiem satur informāciju, ka Rio olimpisko spēļu laikā dopinga lietošanā pieķerts Krievijas bokseris Mihails Alojans, kurš izcīnīja sudraba medaļu svara kategorijā līdz 52 kilogramiem.

Rio olimpiskajās spēlēs svara kategorijā līdz 52 kilogramiem krievu bokseris finālā piekāpās uzbekam Šahobidinam Zoirovam. Pirms četriem gadiem Londonā Alojans izcīnīja bronzu, bet tāpat viņa kontā ir divi pasaules čempiona tituli.

Rio olimpisko spēļu noslēguma dienā 21. augustā ņemtajās urīna analīzēs bokserim konstatēts aizliegtais stimulants tuominoheptāns (WADA ziņojums par Alojana dopinga pārbaudēm). Nododot analīzes, sportists nav uzrādījis ārsta atļauju šīs vielas lietošanai, līdz ar to tiek uzskatīts, ka bokseris lietojis dopingu (Laboratorijas slēdziens par Alojana analīzēm ).

"Fancy Bears" otrajā nopludinātajā failu sarakstā ir 25 sportisti no astoņām valstīm – ASV, Lielbritānijas, Krievijas, Vācijas, Rumānijas, Polijas, Dānijas un Čehijas. Lielākā daļa no dokumentiem ir apliecinājumi tam, ka konkrētais sportists drīkst lietot kādu no aizliegtajām vielām. Šiem sportistiem ir konstatēta kāda slimība, kuras ārstēšanai nepieciešamie medikamenti satur šīs aizliegtās vielas. Pārsvarā šajos dokumentos tiek norādīts uz sportistiem-astmātiķiem, kuriem regulāri jālieto aizliegtās vielas saturošos medikamentus.

Starp 25 sportistiem, kuru vārdi minēti dokumentos, ir pazīstamie britu riteņbraucēji Kriss Frūme un Bredlijs Viginss, Rio olimpiskā čempione lodes grūšanā Mišela Kārtere, Rio olimpiskā čempione peldēšanā Ketlīna Beikere, ASV basketbolistes Britnija Grīnere un Dianna Marī Praisa, trīs "Grand Slam" turnīru uzvarētāja sieviešu tenisa dubultspēlēs Betānija Linna Mateka-Sandsa, pazīstamā čehu tenisiste Petra Kvitova, kā arī slavenais vācu diska metējs, Londonas olimpisko spēļu čempions un trīskārtējais pasaules čempions Roberts Hartings.

WADA jau atzinusi, ka Krievijas hakeru grupa "Fancy Bear" uzbrukumus dopinga apkarotāju datubāzēm veikusi vairāku nedēļu garumā. Nopludināto dokumentu pirmajā daļā bija informācija par pazīstamajām tenisistēm Venusu un Serēnu Viljamsām, četrkārtējo olimpisko čempioni vingrošanā Simonu Bailsu, kā arī ASV izlases basketbolisti Elenu Delli Donni.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!