Krievijas multimiljonārs Kirsans Iļumžinovs ir saglabājis Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) prezidenta amatu, ziņo portāls "chessdome.ru".

Par Iļumžinova amatu tika lemts FIDE prezidenta padomes ārkārtas sēdē, kas notika Atēnās.

"Iļumžinovs saglabā FIDE prezidenta amatu, taču ar dažām izmaiņām," teikts federācijas paziņojumā.

Iļumžanova pilnvaras tikšot ierobežotas, lai FIDE izvairītos no ASV sankcijām, paskaidrojis FIDA viceprezidents un Vācijas Šaha federācijas prezidents Herberts Bastians. Kā ziņojām, FIDA prezidents iepriekš tika ievietots sankciju sarakstā un nevarēja Ņujorkā apmeklēt maču par pasaules absolūtā čempiona titulu starp Sergeju Karjakinu un Magnusu Kārlsenu.

"Visi FIDE padomes locekļi pauž dziļu cieņu Iļumžinova kungam un tam, ko viņš ir izdarījis šaha pasaules labā," Bastianu citē aģentūra "R-Sport". "Taču šobrīd ir ļoti svarīgi pasargāt FIDE no ASV sankcijām. Padomei nav tiesību atņemt Iļumžinovam amatu, jo to var darīt tikai ģenerālā asambleja, bet viņi pieņēma, manuprāt, vienīgo iespējamo lēmumu ierobežot prezidenta pilnvaras tiktāl, cik tas iespējams."

"Tā ir Vācijas Šaha federācijas pozīcija, bet personiski es ceru, ka Iļumžinova kungs pierādīs savu nevainību un tiks svītrots no melnā saraksta," piebilda Bastians.

Marta beigās FIDE mājas lapā pēc kongresa tika ievietota informācija par Iļumžanova atkāpšanos no amata, ko pats miljonārs vēlāk noliedza, pamatojot to ar pārpratumu.

FIDE prezidents 2015. gada nogalē tika iekļauts ASV nevēlamo personu sarakstā, jo atbalstījis Sīrijas valdību un Damaskas vajadzībām no "Daesh" iegādājies naftu, ko Iļumžinovs kategoriski noliedz.

Kalmikijā dzimušais Iļumžinovs FIDE vada kopš 1995. gada. Viņš ir arī Krievijas Augstākās padomes deputāts, Krievijas federāciju padomes loceklis un Krievijas Uzņēmēju palātas priekšsēdētājs. Iļumžinovs ir Kalmikijas Republikas pirmais prezidents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!