Foto: Reuters/Scanpix

Krievijas Olimpiskās komitejas (OKR) prezidents Aleksandrs Žukovs ir pārliecināts, ka labākie krievu sportisti augustā varēs startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, lai gan šobrīd daudzi Krievijas sportisti ir iesaistīti virknē dopinga skandālu, liekot domāt par sistemātisku un vērienīgu aizliegto vielu lietošanu šajā valstī.

"Vai Krievijas sportistiem varētu aizliegt startēt Riodežaneiro? Nē, jo mums ar Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidentu Tomasu Bahu ir kopīga pozīcija, ka visiem "tīrajiem" sportistiem ir jāpiedalās spēlēs," Žukovu citē aģentūra TASS.

Kā zināms, tad kopš pagājušā gada beigām sistemātisko dopinga pārkāpumu dēļ ir diskvalificēta Krievijas Vieglatlētikas federācija, tāpēc šīs valsts sportisti nevar piedalīties starptautiskās sacensībās. Starptautiskā Vieglatlētikas savienība (IAAF) tikai maijā lems, vai atcelt diskvalifikāciju un ļaut Krievijas vieglatlētiem startēt Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Savukārt vēl otrdien Krievijas olimpiskā cīņas komanda paziņoja, ka dopinga pārkāpumu dēļ "desmitiem" cīkstoņu varētu nākties izlaist Riodežaneiro olimpiskās spēles.

Tāpat trešdien angļu laikraksts "The Times" vēstīja, ka pēc veiktās izmeklēšanas secināts, ka dopings jau gadiem sistemātiski tiek lietots arī Krievijas peldēšanā.

Pēdējo trīs gadu laikā par dopinga lietošanu ticis diskvalificēts vairāk nekā ducis krievu peldētāju, bet "The Times" tagad raksta, ka Krievijas Vieglatlētikas federācijas Medicīnas komisijas vadītājs Sergejs Portugalovs piegādājis aizliegtas vielas ne tikai vieglatlētiem, bet arī peldētājiem.

"Aicinājumi no Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm izslēgt arī Krievijas peldētājus kļūs spēcīgāki pēc izmeklēšanas par Portugalovu - ārstu, kuram Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) aicinājusi piespriest mūža diskvalifikāciju kā Krievijas dopinga skandāla atslēgtas figūrai. Viņš aktīvi veicināja, lai arī Krievijas peldēšanas komanda sistemātiski lietotu dopingu," uzsver "The Times".

Kopš 2009. gada, kad Portugalovs pirmoreiz esot piedāvājis "palīdzēt" Krievijas peldēšanai, pozitīvas dopinga analīzes bijušas 23 sportistiem.

Tāpat jau 18 Krievijas sportistiem pārbaudēs konstatēts meldonijs, kas ir Latvijā ražotā medikamenta "Mildronāts" aktīvā viela, bet aizliegtajā sarakstā tika iekļauts 1. janvārī. Meldonija lietošanā ir pieķerti tenisa superzvaigzne Marija Šarapova, četrkārtējā pasaules čempione peldēšanā Jūlija Jefimova, olimpiskie čempioni Semjons Jeļistratovs (šorttrekā) un Jekaterina Bobrova (daiļslidošanā), ātrslidotājs Pāvels Kuližņikovs un citi krievu sportisti, arī vieglatlētikā, cīņā, volejbolā un bobslejā.

Kā zināms, pasaulē meldonija lietošanā pieķerti jau vairāk par 100 atlētiem.

Riodežaneiro olimpiskās spēlēs norisināsies no 5. līdz 21. augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!