Foto: EPA/Scanpix/LETA

2020. gada Eiropas čempionāta futbolā spēles netiks iekļautas Krievijai gatavoto sankciju sarakstā, aģentūrai AFP atklājis anonīms avots Pasaules Antidopinga aģentūrā (WADA).

Kā norādījis avots, WADA Eiropas čempionātu neiekļaus sankciju sarakstā, jo Sanktpēterburgā paredzētās četras spēles "neesot liela mēroga notikums un tas nav pasaules čempionāts".

Jau ziņots, ka WADA Atbilstības pārbaudes komiteja (CRC) aicinājusi piemērot Krievijai četru gadu diskvalifikāciju. CRC ieteikusi WADA diskvalificēt Krieviju no pasaules sporta notikumiem uz četriem gadiem par pozitīvo dopinga analīžu rezultātu dzēšanu no dopinga apkarotājiem iesniegtajām datu bāzēm.

Ja CRC rekomendācijas tiks īstenotas, Krievijas atlēti otrajās spēlēs pēc kārtas startēs zem neitrālā karoga, un medaļu ieguvējiem netiks pacelts Krievijas karogs, bet uzvarētājiem netiks atskaņota Krievijas himna.

Piedāvātie sodi iekļauti britu jurista Džonatana Teilora vadītās CRC ziņojumā. CRC vairāku gadu laikā izmeklēja Krievijas atbilstību pasaules antidopinga noteikumiem. Secinājumos ierakstīts, ka Krievija apzināti manipulēja ar WADA iesniegto analīžu rezultātu datubāzēm, lai noklusētu Krievijas atlētu pozitīvos dopinga testus.

Galalēmums par soda mēriem tiek gaidīts 9. decembrī gaidāmajā Izpildkomitejas (ExCo) sēdē Parīzē. Tiek sagaidīts, ka šīs rekomendācijas tiks apstiprinātas. Tomēr jebkādu WADA lēmumu varēs pārsūdzēt Sporta arbitrāžās tiesā.

Krievijas interneta portāls "Sport-Ekspress" savā "Twitter" kontā prognozēja, ka soda mēri varētu ietvert sevī arī aizliegumu Krievijas oficiālajām personām apmeklēt pasaules sporta pasākumus, kā arī liegumu rīkot Krievijā lielās sacensības nākamo četru gadu laikā.

Jau aizpagājušajā nedēļā CRC vadītājs Džonatans Teilors sarunā ar Vācijas televīzijas kanālu ARD norādīja, ka Krievija turpmāk vairs nevar cerēt uz kompromisiem no WADA puses.

Kā zināms, krievu sportistiem zem sava karoga tika liegts piedalīties pagājušā gada Phjončhanas ziemas olimpiskajās spēlēs, jo tika uzsvērts, ka Krievijā ir izveidota valsts atbalstīta dopinga lietošanas sistēma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!