Foto: Publicitātes foto

Lai Latvijas labākā boksera Maira Brieža cīņa pret nigērieti Olanrevaju Durodolu tiktu atzīta, tās organizatoriem jāizpilda vairāki Pasaules Boksa padomes (WBC) noteikumi, piektdien notikušajā preses konferencē pauda Eiropas Boksa savienības (EBU) izpildkomitejas loceklis Igors Mazurovs. Tikmēr Brieža pārstāvji uzsver, ka izpildīs visu, ko WBC pieprasīs

Kā zināms, Latvijas Boksa federācija (LBF) atteikusies izsniegt licenci pirms 14. maija cīņas, kurā Briedis "Arēnā Rīga" sacentīsies ar Durodolu, draudot, ka duelis nebūs starptautiski atzīts. Šīs cīņas uzvarētājam plānots kļūt par obligāto pretendentu uz pasaules čempiona jostu WBC versijā smagajā svarā (līdz 90,7 kilogramiem).

"Vietējai komisijai jābūt WBC atzītai EBU loceklei, kas ir Latvijas Profesionālā boksa federācija (LPBF) prezidenta Andreja Ahmedova vadībā. Neviena cita organizācija nevar tikt apstiprināta vietējās komisijas sastāvā. Vietējai komisijai ir jāpārrauga, lai sacensības notiktu pēc visiem WBC noteikumiem, kas ietver medicīniskās prasības, svēršanos un sacensību kārtību. WBC ir atbildīga par tiesnešu nozīmēšanu uz sacensībām. Tāpat WBC jāsaņem noteikta naudas summa par pasākumu. Sacensībās ir jābūt WBC apstiprinātam komisāram," Mazurovs nosauca priekšnoteikumus cīņas atzīšanai.

Kā uzsvēra Brieža pārstāvis Raimonds Zeps, viņi izpildīs pilnīgi visus nosacījumus, ko WBC noteiks, bet organizācijas atsūtīto rēķinu gatavojas samaksāt jau pirmdien.

"Vēlējāmies ar LPBF sadarboties, bet viņi nebija to gatavi darīt uz saprātīgiem nosacījumiem, mēģinot piesavināties Maira nopelnus sev. Tajā, mūsuprāt, vērojamas deviņdesmito gadu metodes, bet mūsu jaunizveidotā organizācija Latvijas Profesionālā boksa komisija šobrīd kārto dokumentus, lai būtu leģitīma. Ar WBC komunicējam pa tiešo, un šobrīd notiek normāls darba process," uzsvēra Zeps, noraidot LBF radīto paniku.

LBF uz preses konferenci bija uzaicinājusi sev lojālus cilvēkus, turklāt nolīgusi apsardzi, kas Brieža un Latvijas Profesionālā boksa komisijas pārstāvjus neielaida pasākumā, novēroja aģentūra LETA.

Mazurovs, kurš ir viens no Krievijas Boksa federācijas darbiniekiem, pauž sapratni, ka Briedis cīnās par vienu no prestižākajām čempionu jostām pasaules boksā, tajā pat laikā uzsver, ka cīņa jāuzrauga WBC ģenerālsekretāra apstiprinātai vietējai komisijai.

"Komisijas funkcijas ir pārraudzīt, vai viss notiek pēc WBC noteikumiem. Atsevišķi atrunāta ir arī dopinga kontrole. Mums ir jāsniedz instrukcijas sacensību komisāriem. Viņiem ir jānodrošina, lai būtu visas nepieciešamās licences. Tas viss ir vietējās komisijas ziņā. Saprotiet paši riskus, kas var rasties, neievērojot noteikumus. Briedis ir cienījams bokseris, un viņš ir pelnījis saņemt pašu labāko cīņas organizāciju. Vajag darīt visu, lai rezultāts būtu atkarīgs tikai no boksera," teica Mazurovs, gan noklusējot, ka jau pirms Brieža iepriekšējās cīņas sportistiem tika veiktas dopinga pārbaudes.

Nesaņēmuši LBF atbalstu, Brieža atbalstītāji nolēmuši dibināt savu boksa jumtorganizāciju - 4. aprīlī izveidota Latvijas Profesionālā boksa komisija, par kuras vadītāju iecelts Guntars Varnelis.

"Varneli nezinu, vēlētos ar viņu satikties. Gribētu pajautāt, ko viņš gribēja domāt ar vēstuli EBU. Nesapratu, par ko ir runa. Ir jārunā profesionālā valodā. Nezinu, kā ar viņu sarunāties un kā pret to atteikties. Tā nevar rakstīt cilvēks, kurš ir oficiāla persona, ir jāraksta konkrētāk. Cīņa notiks, neviens nevar aizliegt. Nav tādas organizācijas pasaulē, kas varētu aizliegt šo cīņu," uzsvēra Mazurovs.

Tikmēr Brieža menedžeris - Lielbritānijā dzīvojošs Krievijas pilsonis Alberts Hačaturovs jeb Als Siesta - bija vērsies pie LBF, kas saņem arī valsts finansējumu, pēc atbalsta Brieža sacensību rīkošanai, taču saņēmis atteikumu, jo federāciju neesot pārliecinājis, ka ir nopietns sacensību rīkotājs.

"Hačaturovs ir cilvēks, kurš nācis no nezin kurienes. Pirms tam nodarbojās ar mūziku, viņam nebija nekādas saistības ar sportu. Pirms 2-3 gadiem viņam ienāca prātā doma, ka varētu strādāt boksa lauciņā. Viņam vispār nav nekādas licences. Visās personām ir jābūt licencētām, ja tādas nav, tas sportistu nevar pārstāvēt," apgalvo Mazurovs.

Tāpat arī LBF prezidents Nils Žuravļovs norāda uz nepieciešamību ievērot WBC prasības.

"Briedis ir viens no mūsu labākajiem sportistiem. LBF vienmēr viņu atbalstīja un atbalsta. Atceramies, ka Briedis bija mūsu Latvijas boksa čempionātu dalībnieks. Vienmēr mēs viņu uzskatām kā savu cilvēku. Viņš ir profesionāls bokseris, tā ir viņa specialitāte. Mēs viņu atbalstām, kaut gan viņš ir profesionālis. Viņš bieži zvana LBF valdes locekļiem jautājumos, kas skar ne tikai boksu. Vienmēr esam gatavi palīdzēt, bet ir nianses, jo īpaši profesionālajā sportā," apgalvoja Žuravļovs. "Organizatori plāno veikt nopietnu augsta līmeņa pasākumu. Mēs kā federācija nevaram būt kaut kur attālināti, jo esam atbildīgi par šo sporta veidu. LBF pienākums ir skatīties uz to, kā tiek ievēroti noteikumi, kā norit tiesāšana, antidopinga pasākumi un citas lietas. LBF ir valsts atzīta organizācija, kas prasa ievērot Latvijas Republikas Sporta likumu. LBF prasības ir, lai sacensības organizētu kvalificētas personas, tiktu ievēroti sacensību norises noteikumi."

Tāpat LBF prezidents pauda sašutumu, ka federācija par cīņu, kurā piedalīsies viens no vislabākajiem sportistiem, uzzinājusi no masu medijiem un reklāmas.

"Nesaņēmām nevienu pieteikumu, ne lūgumu palīdzēt. Nav ne jausmas, kas tur notiks. Iepriekšējā cīņa pret Deniju Venteru notika ar pārkāpumiem. Neesam pārliecināti, ka šoreiz tiks ievērot sportistu drošība. Visam jābūt pēc noteikumiem. Ir reglaments, pēc kāda notiek sacensības. Ir ne tikai LBF noteikumi, bet arī starptautiski noteikumi, un tikai starptautiska federācija var saskaņot šo sacensību norisi. Esam neapmierināti, ka Brieža pārstāvji neatnāca pie mums runāt par gaidāmo pasākumu. Viņi skraida pa kabinetiem, meklē citus spēkus, kas ietekmētu, lai varētu pārkāpt noteikumus. Neviens no LBF valdes locekļiem neredzēja nevienu no cīņas organizatoriem. Cilvēki, kuri aprīļa sākumā reģistrēja savu biedrību atnāca un jautāja, vai mēs nevaram viņiem izsniegt kādu atbalsta vēstuli. Gribēja, lai izdod dokumentu, kas viņiem ļautu iefiltrēties starptautiskajā organizācijā. Viņi atrada Briedi. Tās ir komercsacensības, un cilvēki, kuri neieguldīja nevienu centu Brieža attīstībā, tagad grib viņu vadīt," stāstīja Žuravļovs.

Kā zināms, gluži pretēji ceturtdien izteicās Brieža pārstāvji, uzsverot, ka LBF nav ieguldījuši naudu Brieža attīstībā, bet tagad vēlas pelnīt. Zeps, kurš ar Briedi bijis kopš profesionālās karjeras pirmsākumiem, organizējot viņa cīņas, uzsver, ka visos dueļos viņi paši līdz šim piesaistījuši finanses, kas Žuravļova teikto padara par personiskiem apvainojumiem.

LBF, tikko kā uzzinājusi par organizēto cīņu, vērsusies Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijā, Latvijas Olimpiskajā komitejā (LOK), Izglītības un zinātnes ministrijā, kā arī Latvijas Sporta federāciju padomē (LSFP).

"Uzrakstījām, ka vajag ievērot noteikumus. Ja viņi neievēros noteikumus, cīņa nebūs leģitīma, tā nebūs cīņa par šo titulu. Mums ir sadarbības līgums ar WBC. Tikmēr Brieža pārstāvji dara kaut ko apkārt un mūs sauc par valsts ienaidniekiem. Valdē neviens loceklis nesaņem algu. Vajag cienīt cilvēkus, kuri strādā boksa attīstībai, nevis runāt pa malām, ka mēs esam tie sliktie, kuri neļauj Briedim normāli veidot karjeru. Melnais PR arī ir labs veids, kā piesaistīt skatītājus, bet tādā veidā nevajag lamāt cilvēkus," apgalvoja Žuravļovs, kurš pašlaik gan pats liek šķēršļus Brieža cīņas organizēšanai.

Arī Ahmedovs nenoliedz, ka cīņa tiks aizvadīta, taču arī viņš uzsver, ka visam jāatbilst WBC prasībām.

"Vietējā komisija, kas ir WBC apstiprināta, konsultējas ar tiesnešiem, ārstiem un visu pārējo personālu, lai sacensības notiktu augstā līmenī. Cīņa notiks, tas būs šovs, bet, ja tas nebūs pēc WBC noteikumiem, tad tā būs nesankcionēta cīņa. Mums nevajag naudu," uzsvēra Ahmedovs.

Tikmēr pieredzējušais boksa tiesnesis un treneris Viktors Bite atzīmēja, ka katrās sacensībās ir LBF tiesnešu kolēģija, kas ir atbildīga par sportisko veselību un noteikumu ievērošanu.

"Visas starptautiskās sacensības notiek pēc starptautiskajiem noteikumiem, kurus apstiprinājusi arī LBF. Brieža cīņā pret Venteru bija tiesneši, kas nevienās sacensībās nav redzēti, tostarp arī pankrationa tiesnesis. Par to tiesnešu kvalifikāciju ir grūti spriest. 2011.gadā tiesneša kļūdas dēļ mira krievu bokseris Romāns Simakovs. Nokdaunu sāk skaitīt no ķermeņa trešās daļas pieskāriena grīdai. Ja bokseris saņem daudz sitienu, bet viņš stāv kājās, tiesnesim ir tiesības neskaitīt nokdaunu, tomēr amatieru boksā soģiem tas nav atļauts. Pēc daudzu sitienu saņemšanas Simakovs ringa tiesnesim toreiz apstiprināja, ka ir gatavs turpināt cīņu. Pēc tam sekoja vēl daudzi smagi sitieni, līdz viņš saļima un nonāca komā. Ārsti aizgādāja viņu uz slimnīcu, bet viņa dzīvību glābt neizdevās. Ringa tiesnesis Viktors Paņins savu vainu toreiz neatzina. No tiesāšanas ir daudz kas atkarīgs," Bite atcerējās traģiskos notikumus.

"Cīņā pret Venteru tiesneši Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) apstiprināta, un tā ir viena no četrām prestižākajām boksa organizācijām. Tātad šiem tiesnešiem bija kvalifikācija, jo citādi viņiem neļautu darboties," apvainojumus noraida Zeps.

Tikmēr atbalstu LBF pauž Latvijas Cīņas federācijas prezidents Dzintars Urbančiks un Latvijas Sporta tuvcīņu alianses vadītājs, kā arī Latvijas Džudo federācijas prezidents Raimonds Rublovskis.

"Atnācām atbalstīt savus kolēģus no boksa federācijas. Ir skaidri noteikumi Latvijas likumdošanā, kas jāievēro. Kad Rīgā rīkojām Eiropas čempionātu, tur viss tika ievērots, mēs to nevarējām apiet. Ir kārtība, kas jāievēro," preses konferencē secināja Urbančiks.

"Šajā gadījumā atbalstām federāciju. Ir konkrēti skaidri noteikumi visiem. Ikvienā sporta veidā nav pieļaujams, ka kādā veidā mēģina ietekmēt leģitīmu procesu un organizācijas. Vēlam Briedim uzvaru, nav cilvēku, kas to nedarītu. Taču vēlreiz jāsaprot, ka visam jānotiek atbilstoši Latvijas Republikas likumdošanai un federāciju noteikumiem. Ja kas notiek ne tā, kā vajag, kādam par to būs jāatbild," teica Rublovskis.

Tāpat uz sacensību nepieciešamo atbilstību WBC prasībām norādīja arī Saeimas deputāts Ivans Klementjevs un LBF valdes loceklis Vadims Jerošenko, kurš ir arī Rīgas domes deputāts.

"Mēs kā likumdevēji strādājam ar Sporta likumu. Katrai federācijai ir tiesības, kas atrunātas Sporta likumā. Ja ir kādas pretenzijas pret šo federāciju darbību, to uzrauga. Ja ir problēmas, var atcelt licenci un piešķirt to citiem. Gribam, lai cīņa notiktu Rīgā. Ceram, ka Briedis uzvarēs šajā cīņa. Tomēr arī vēlamies, lai turnīrs būtu leģitīms," teica Klementjevs.

"Ir prieks, ka Rīgā gatavo šāda līmeņa sacensības. Tomēr šīm sacensībām jānotiek pēc federāciju noteikumiem, citādi tas ir tikai šovs. Ja ir ievēroti visi drošības jautājumi, tad mēs varam atzīt, ka šīs sacensības ir pēc reglamenta un tiek atzītas," piebilda Jerošenko.

Kā zināms, tā kā tituls atņemts līdzšinējam čempionam WBC versijā krievam Dmitrijam Drozdam, kurš guvis traumu, tiks aizvadītas divas cīņas, kurās noskaidros pretendentus, kas kvalificēsies duelim par čempiona titulu. Brieža un Durodolas dueļa uzvarētājs spēkosies pret Ilungu Makabu no Kongo vai Toniju Beljū no Lielbritānijas, kuri savā starpā noskaidros otru obligāto pretendentu uz pasaules čempiona jostu WBC versijā.

Pašlaik 31 gadu vecais Briedis savā profesionālajā karjerā 19 cīņās guvis 19 uzvaras, 16 reizes pretinieku nokautējot. Tikmēr 35 gadus vecais Durodols 24 cīņās guvis 22 panākumus, turklāt 20 reizes spējis uzvarētos dueļus noslēgt priekšlaicīgi.

Savā iepriekšējā cīņā Durodols novembrī uzvarēja vienu no populārākajiem krievu bokseriem Dmitriju Kudrjašovu, kurš pirms tam bija uzvarējis visos 18 karjeras dueļos. Turklāt šo uzvaru Durodols guva "pretinieka laukumā" Kazaņā, nopelnot WBC Sudraba jostu.

Profesionālajā boksā Durodols debitēja tikai 2011. gadā, bet amatieru karjerā viņa spilgtākais sasniegums ir dalība 2008. gada Pekinas olimpiskajās spēlēs.

Smagā svara kategorija ir pēdējā pirms supersmagās, un tieši tajā latvietis plānojis aizvadīt savu turpmāko karjeru. Savā iepriekšējā cīņā Briedim februārī "Arēnā Rīga" ļoti pārliecinoši izdevās sakaut Dienvidāfrikas Republikas (DĀR) pārstāvi Deniju Venteru, kļūstot par Starptautiskās Boksa federācijas (IBF) starpkontinentālās čempiona jostas īpašnieku smagajā svarā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!