Kārlis Gustavs Brauns ir viens no retajiem Latvijas amerikāņu futbola spēlētājiem, kas sevi var saukt par profesionāli. Dažu gadu laikā Brauns pa sevis izkoptu taku sasniedzis sporta veida spēcīgāko čempionātu Eiropā – Vācijas futbola līgu (GFL). Tomēr ilgstoši tur uzkavēties viņš negrasās. Latvieša galvenais mērķis ir aizcīnīties līdz Nacionālajai amerikāņu futbola līgai (NFL), kas mūsdienu gladiatoru sporta veidā izdevies vien dažiem eiropiešiem.

Lai gan Ziemeļamerikā īpaši populārais sporta veids lielākajā daļā pārējās pasaules nav nemaz tik iecienīts, tam savs stūrītis radīts vairumā Eiropas valstu. Latvija nav bijis izņēmums – aktīvi amerikāņu futbola entuziasti bijuši gan Rīgā, gan Saldū.

Vairāki latvieši ar sporta veidu nodarbojušies arī ārzemju klubos. Šobrīd gan šādi censoņi saskaitāmi uz vienas rokas pirkstiem. Nacionālajā koledžu sporta asociācijā (NCAA) spēlē Ralfs Rūsiņš, bet Eiropā laimi meklē Kārlis Gustavs Brauns, Jānis Jermacāns un Jēkabs Bitāns, kuri visi savulaik pārstāvējuši "Riga Lions" komandu.

Brauns gaitas Rīgas vienībā uzsāka 2015. gadā, kad viņu uzrunāja sludinājums sociālajā vietnē "Facebook". Atlētiskais ķegumietis dzīves laikā bija trenējies dažādos sporta veidos – airēšanā, boksā, futbolā –, bet uz pirmo "Lions" treniņu ieradās, amerikāņu sporta veidu pārzinot vien minimāli.

"Pirmais treniņš bija pie Āgenskalna ģimnāzijas, dzīvžoga ieskautā sporta laukumā," sarunā ar portālu "Delfi" atminas Brauns. "Bijām kādi trīs cilvēki, laukumu izgaismoja viens prožektors. Spriedu, ka tas neizskatās diez ko labi. Nākamais treniņš bija iekštelpās, kur jau bija vairāk cilvēku. Esmu spēlējis hokeju, mēģinājis regbiju, boksējies, bet jau no pirmās izspēles sapratu, ka šim nekas nestāv tuvumā."

Tobrīd 21 gadu vecais sportists iekļuva komandā, palīdzot "Riga Lions" 2015. gadā triumfēt Baltijas jūras līgā. Aizsardzības līnijā spēlējošais Brauns gan atzīst, ka sezonas laikā sācis vien kaut cik aptvert savus pienākumus taktiski sarežģītajā spēlē. Viņa uzdevums laukumā ir censties nogāzt saspēles vadītāju, kā arī apturēt uzbrukuma līnijas skrējienus.

Pēc "Lions" komandas pagrimuma sportists 2017. gadā laimi sāka meklēt ārzemēs.

"Mūsdienās daudziem cilvēkiem grūti atrast to vienu lietu, ko viņi riktīgi mīl. Es atradu amerikāņu futbolu un sapratu – ja to neizmēģināšu, tad nožēlošu visu mūžu," par gūto aizraušanos stāsta 1,97 metrus garais un 120 kilogramus smagais sportists.

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!