Foto: AFP/Scanpix
Latvijas vīriešu handbola izlase 2018. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas spēlē svētdien viesos ar 24:25 (14:13) zaudēja Nīderlandes valstsvienībai, tādējādi atvadoties no izredzēm kvalificēties finālturnīram.

Latvijas izlases labā sešus vārtus šajā mačā iemeta Aivis Jurdžs un Dainis Krištopāns.

Lai arī mača sākumā abas komandas apmainījās vārtu guvumiem, Latvijai sākuma minūtēs izdevās iegūt iniciatīvu un izvirzīties vadībā ar 7:2. Turpinājumā Nīderlande gan izlīdzināja cīņas gaitu un pirmā puslaika noslēdzošās 15 minūtes aizritēja punkts punktā. Lai arī laukumā kopumā spēkojās divas līdzvērtīgas komandas, Latvijai izdevās nosargāt pārvaru un pirmo puslaiku noslēgt ar minimālu vadību - 14:13.

Lai arī otrā puslaika sākumā Latvijas izlasei vēl izdevās turēties minimālā vadībā, iniciatīva pamazām bija pārgājusi mājinieku pusē, kuri turklāt 53. minūtē panāca jau 24:21. Lai arī Latvijas valstsvienība pūlējās atspēlēties, vairākās epizodēs teicams vārtos bija nīderlandiešu vārtsargs, turklāt arī laukuma saimnieku aizsardzība vajadzīgos brīžos nospēlēja ļoti labi.

Pēdējā minūtē Jurdžs samazināja rezultāta starpību līdz minimumam (24:25), bet Nīderlande sekojošajā uzbrukumā trāpīja pa vārtu stabu. Tas Latvijai ļāva cerēt vismaz uz neizšķirtu, taču Toma Lielā metienu līdz ar beigām atvairīja pretinieku vārtsargs, kas lika ciest zaudējumu.

Trešdien Latvija, spēlējot Valmierā, nīderlandiešiem zaudēja ar rezultātu 27:29.

Veselības problēmu dēļ šajos mačos ar komandu nevarēja būt Latvijas izlases galvenais treneris Uģis Vikštrems, kuru aizvieto viņa asistents Andrejs Narnickis. Vikštrems Latvijas izlases treneru štābā atgriezīšoties jūnijā.

Latvijas izlase Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklu sāka ar zaudējumiem - ar 16:24 viesos piekāpjoties Ungārijai un savā laukumā ar 23:36 atzīstot Riodežaneiro olimpisko spēļu čempiones Dānijas pārākumu.

Apakšgrupā Dānijai un Ungārijai ir pa pieciem punktiem trīs spēlēs, kamēr Nīderlandei ir četri punkti četros mačos, bet Latvija cīnās bez punktiem.

Eiropas čempionāta finālturnīram kvalificējas katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī labākā no trešo vietu īpašniecēm, līdz ar to spēles ar Nīderlandi Latvijas handbolistiem bija ļoti svarīgas. Ja Latvija grib pretendēt uz vismaz trešo vietu grupā, Nīderlandē vajadzēja tikt pie panākuma ar vismaz trīs vārtu pārsvaru. Kvalifikācija šīm sacensībām noslēgsies nākamā gada jūnijā, kad Latvija vēlreiz samēros spēkus ar Dāniju un Ungāriju.

Šīs nedēļas spēlēs Latvijas izlasei nevarēja palīdzēt viens no līderiem Ģirts Lilienfelds, kurš guvis savainojumu, bet cits Vācijas bundeslīgas spēlētājs Aivis Jurdžs valstsvienībā atgriezās pēc pusotra gada pārtraukuma. Tāpat komandā atgriezās arī izlases līderis Dainis Krištopāns, kurš nepiedalījās pirmajās divās kvalifikācijas cikla spēlēs.

Salīdzinot ar pirmo spēli, otrajā mačā ierindā nebija Raita Puriņa un Emīla Kurzemnieka, bet viņu vietā sastāvu papildināja pieredzējušais vārtsargs Helmuts Tihanovs, kā arī 19 gadus vecais Raivis Gorbunovs, kurš šosezon ir viens no rezultatīvākajiem Latvijas handbola virslīgā. Savainojumu dēļ bez Lilienfelda izlasei nevarēja palīdzēt arī Artis Kurmēns un Uldis Lībergs.

Latvijas izlase pērnā gada jūnijā dramatiskā cīņā palika bez ceļazīmes uz 2017. gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīru. Toreiz duelī ar Baltkrieviju rezultāts divu spēļu summā bija neizšķirts, bet finālturnīru sasniedza pretinieki, kas iemeta vairāk vārtus izbraukuma mačā.

Latvijas handbola izlases sastāvs pirmajā spēlē ar Nīderlandi:

Aivis Jurdžs ("Leipzig", Vācija), Toms Lielais ("Eisenach", Vācija), Dainis Krištopāns (Brestas "Meškov", Baltkrievija), Ingars Dude (Limožas "Hand87", Francija), Māris Veršakovs ("HSG Nord HU", Vācija), Einārs Kiršteins ("HK Herulf", Norvēģija), Igors Ignatjevs, Rihards Leja, Artūrs Lazdiņš (visi - Rīgas "Celtnieks"), Jānis Pavlovičs (Ludzas "Latgols"), Andis Ērmanis, (Dobeles "Tenax"), Elvijs Borodovskis ("TSG Hassloch", Vācija), Edgars Kukša ("VFL Fredenbeck", Vācija), Artūrs Kuģis ("TV Grosswallstadt", Vācija), Helmuts Tihanovs ("Schalksmuhle-Halver", Vācija), Raivis Gorbunovs ("Latgols", MSĢ/LAT-98).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!