Foto: AFP/Scanpix/LETA

Piektdien Latvijas izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša piedalījās 24 pasaules valstu sporta ministru sanāksmē, kuras dalībnieki apmainījās viedokļiem par Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) 25. janvāra paziņojumu, kurā tā aicina meklēt risinājumus, lai Krievijas un Baltkrievijas sportisti varētu piedalīties starptautiskās sacensībās. Valstis atkārtoti pauda stingru nostāju pret SOK vēlmēm.

Kā informē ministrija, sanāksme bija plaši pārstāvēta, savu viedokli tajā pauda 21 Eiropas valsts, kā arī ASV, Kanādas un Japānas par sportu atbildīgie ministri. Tikšanās notika video formātā, un to organizēja Apvienotā Karaliste.

Vairākums sanāksmes dalībnieku norādīja, ka SOK paziņojums ir pilnīgi nepieņemams, jo situācija kopš 2022. gada 24. februāra nav mainījusies, un joprojām katru dienu Ukrainā tiek nogalināti civiliedzīvotāji un iznīcināta infrastruktūra, kā arī regulāri tiek pastrādāti kara noziegumi un noziegumi pret cilvēci. Vairumam valstu pozīcija ir vienota – kamēr Krievija kā agresors ar Baltkrievijas atbalstu Ukrainā turpina karu, agresorvalstu sportistiem un sporta darbiniekiem nedrīkst ļaut piedalīties starptautiskās sacensībās, tostarp un olimpiskajās un paralimpiskajās spēlēs. Tika akcentēts, ka ir ļoti svarīgi, lai valstu valdību un sporta federāciju viedoklis šajā jautājumā būtu iespējami vienots.

Sanāksmes ievadā Ukrainas prezidents Volodimirs Zelenskis atsaucās uz olimpiskajiem principiem un atzīmēja, ka gadījumā, ja Krievijas un Baltkrievijas sportistiem tiks ļauts startēt arī zem baltā jeb neitrālo sportistu kroga, tad šis karogs būs asinīm traipīts. Ukrainā kopš kara sākuma ir nogalināti 228 sportisti, kā arī iznīcināta sporta infrastruktūra. Tāpat agresorvalstu sportisti turpina saņemt finansējumu no Krievijas un Baltkrievijas, turklāt šo agresorvalstu sportistiem ir saikne ar militārajām un drošības iestādēm. Tāpat Krievijā un Baltkrievijā sports tiek izmantots kā propagandas instruments.

Izglītības un zinātnes ministre Čakša aicināja sanāksmes dalībniekus būt stingriem savā nostājā un neļaut Krievijas un Baltkrievijas sportistiem un pārstāvjiem zem jebkāda karoga, tostarp neitrāla, atgriezties starptautiskajās sporta sacensībās un organizācijās. Tāpat Čakša aicināja izrādīt stingru nostāju un pieņemt kopīgu paziņojumu.

Vienlaikus atsevišķas valstis bija atvērtas turpmākām diskusijām ar SOK, lai noteiktu skaidru modeli neitrālo sportistu statusam, tādējādi ļaujot piedalīties starptautiskās sporta sacensībās tiem Krievijas un Baltkrievijas sportistiem, kuri netiek finansēti no agresorvalstu budžeta un kuri stingri iestājas pret karu Ukrainā.

Sanāksmes noslēgumā tika nolemts iespējami drīz sagatavot kopīgu publisku valstu paziņojumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!