Foto: Publicitātes attēli

Latvijas Šaha federācija (LŠF) nosūtījusi Starptautiskās Olimpiskās komitejas (SOK) prezidentam Žakam Rogem un tās biedriem oficiālu lūgumu iekļaut šahu olimpisko spēļu programmā, informē LŠF.

Lūgums nosūtīts pēc apstiprinājuma saņemšanas no Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK), kas izteica atbalstu Starptautiskās Šaha federācijas (FIDE) iniciatīvai par Olimpiskā sporta veida statusa piešķiršanu šaham un iekļaušanu Ziemas Olimpiskajās spēlēs.

"Šobrīd esam piemirsuši par olimpisko spēļu pirmsākumiem, kad to pamatā bija fizisko aktivitāšu harmonisks apvienojums ar dažādu mākslu, spēka un intelekta izpausmju kopumu. Šīs harmonijas trūkums ir vērojams arvien vairāk, līdz ar cilvēces straujajām pārmaiņām. Tieši tādēļ mēs redzam šahu kā olimpisko sporta veidu, jo šahs ir gan sports, gan māksla, gan zinātne. Jau šobrīd esam gatavi uz Ziemas olimpiskajām spēlēm sūtīt mūsu labāko izlasi," uzskata LŠF prezidents Pēteris Šmidre.

Šobrīd visā pasaulē darbojas 171 oficiāla nacionālā šaha organizācija, no kurām 115 ir Nacionālo Olimpisko komiteju biedru statusā, bet pārējās sadarbojas ar par sportu atbildīgajām valsts institūcijām. LŠF, tāpat kā citas nacionālās šaha federācijas un šaha profesionāļu un amatieru kopienas visā pasaulē, lūdz veikt izmaiņas SOK dokumenta sadaļā, kas nosaka, ka Ziemas olimpisko Spēļu programmā var tikt iekļautais tikai tās sporta disciplīnas, kas saistītas ar ledu un sniegu. Nacionālās šaha organizācijas kā papildus disciplīnu piedāvā iekļaut intelektuālo sporta veidu - šahu. Šaha iekļaušana Ziemas olimpiskajās Spēlēs palielinās "silto" zemju pārstāvniecību skaitu spēlēs, kam šobrīd ir salīdzinoši maz izredžu sūtīt pārstāvjus uz Ziemas olimpiskajām spēlēm, uzskata LŠF.

Kā jau tika ziņots, 2010.gada decembrī Latvijā oficiālā vizītē viesojās FIDE prezidents Kirsans Iļumžinovs. Vizītes ietvaros Iļumžinovs parakstīja četrpusēju memorandu (nodomu vēstule) ar LR Kultūras ministriju, LR Izglītības un zinātnes ministriju un LŠF par sadarbību šaha sporta attīstībā izglītības sistēmā. Oficiālās vizītes darba kārtībā ietilpa LR Saeimas apmeklējums, tikšanās ar LR Saeimas priekšsēdētāju Solvitu Āboltiņu, Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētāju Ivanu Klementjevu, Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) prezidentu Aldoni Vrubļevski, LOK ģenerālsekretāru Eināru Fogeli un Latvijas Sporta federāciju padomes prezidentu Andri Kalniņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!