Latvijas hokeja valstsvienība svētdien Turku Somijā ar 2:1 (0:0, 0:0, 2:1) uzvarēja Krievijas izlasi pasaules čempionāta otrās kārtas grupas turnīra spēlē, un vēl saglabā cerības uz iekļūšanu ceturtdaļfinālā.
Latvija ar 2:1 uzvar Krieviju

Vārtus Latvijas izlasē guva Leonīds Tambijevs un Vadims Romanovskis. Artūrs Irbe vārtos atvairīja 29 no 30 metieniem, un viņu atzina par mača labāko spēlētāju Latvijas valstsvienībā.

Lai iegūtu iespēju pacīnīties par vietu ceturtdaļfinālā, Latvijai pirmdien jāsagaida krievu zaudējums Kanādas izlasei. Pēdējā spēlē otrās kārtas grupas turnīrā otrdien Latvijas hokejisti otrdien spēlēs ar dāņiem, kam vairs nav pat teorētisku izredžu iekļūt ceturtdaļfinālā. Ja Krievijas izlase zaudēs kanādiešiem, un Latvijas hokejisti pieveiks dāņus, izšķirošs nosacījums būs, vai Šveices hokejisti pēdējā spēlē pret Zviedriju spēs izcīnīt vienu punktu - nospēlēt vismaz neizšķirti *.

Gan Latvijas, gan Krievijas hokejisti spēli sāka uzmanīgi, lielāku uzmanību pievēršot darbībai aizsardzībā. Biežāk uzbrukumus veidoja Krievijas spēlētāji, taču arī viņiem reti izdevās reāli apdraudēt Irbes vārtus. Labāko iespēju vēl pirms trešdaļas vidus Krievijas komandā nerealizēja Vladimirs Antipovs, kas nonāca viens pret vienu ar Irbi. Latvijas izlase vistuvāk vārtu gūšanai bija priekšpēdējā minūtē, taču Aleksandra Ņiživija metiens lidoja garām Jegora Podomacka vārtiem.

Arī pēc pārtraukuma 2. minūtē Ņiživijs varēja atklāt rezultātu, taču Podomackis tvēra viņa metienu no tuvas distances. Spēle kļuva nedaudz atklātāka, un vairākas iespējas tikt pie vārtu gūšanas radās abām komandām. Latvijas hokejisti ieguva iespēju pusotru minūti spēlēt pieciem pret trijiem pretiniekiem, taču bīstami metieni pa Podomacka vārtiem izpalika, un rezultāts joprojām nemainījās. Atlikušajā otrā perioda daļā aktīvāk uzbrukumā nospēlēja Krievijas izlase, taču pārliecinoši darbojās Irbe, un vairāki bīstami metieni lidoja arī nedaudz secen viņa vārtiem.

Rezultātu Latvijas hokejisti atklāja trešā perioda 15. sekundē, kad pēc Aleksandra Kerča piespēles netraucēts vārtu priekšā ripu saņēma Tambijevs un ar metienu tālajā stūrī pārsteidza Podomacki.

Taču krieviem bija vajadzīgas tikai 33 sekundes, lai atjaunotu neizšķirtu. Aleksandrs Frolovs iemetiena aplī apspēlēja Latvijas hokejistu Aigaru Ciprusu un pēc mirkļa arī Irbi, panākot 1:1.

Krievijas hokejisti biežāk ieguva iespēju darboties Latvijas izlases zonā. Tomēr Latvijas spēlētāju centīgā darbība aizsardzībā neļāva pretiniekiem izvirzīties vadībā. Uzvaras vārtus Romanovskis guva astoņarpus minūtes pirms cīņas beigām, kad brīvi vārtu priekšā saņēma Oļega Sorokina piespēli, un pēc ilgākas pauzes raidīja ripu vārtu tīklā.

Parekss prēmēs vārtu guvējus

Latvijas izlase Krieviju pārspēja arī 2000. gada pasaules čempionāta spēlē Sanktpēterburgā, gūstot uzvaru ar 3:2. Tāpat kā toreiz, arī 2003. gadā vārtu guvējiem Latvijas izlasē "Parekss banka" ir apsolījusi izmaksāt prēmijas. Tambijevam un Romanovskim pienākas pa 3000 latiem katram.

E grupā bez zaudējumiem turpina cīnīties pašreizējie pasaules čempioni slovāki, kas svētdien ar 7:1 pārspēja austriešus.

Vakara spēlēs Kanādas izlase ar 2:0 pārspēja šveiciešus, bet E grupā čehi ar 4:0 bija pārāki pār Vācijas hokejistiem.

Pasaules čempionāta spēles:

  • F grupa
    • Latvija - Krievija 2:1 (0:0, 0:0, 2:1)

      Vārtus guva: Tambijevs (40:15, Kerčs, Semjonovs), Romanovskis (51:31, Sorokins, Čubars) - Frolovs (40:48, Soins)

      Metieni pa vārtiem: 21 (8-7-6) - 30 (7-13-10)

      Soda minūtes: 6' - 10'

    • Kanāda - Šveice 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)

      Vārtus guva: Kārters (32:16, sk. vair.), Horkofs (46:29)

      Metieni pa vārtiem: 34 - 23

      Soda minūtes: 12' - 12'

  • E grupa
    • Slovākija - Austrija 7:1 (2:0, 3:1, 2:0)

      Vārtus guva: Štumpels (03:18, sk. vair.), Višņovskis (16:19), Kapuss (30:16), Zedniks (31:17, sk. vair.), Bondra (35:01), Naģs (46:14, 2xsk. vair.), Palfijs (57:38) - Velzers (31:54)

      Metieni pa vārtiem: 26 - 26

      Soda minūtes: 20' - 14'

    • Čehija - Vācija 4:0 (1:0, 1:0, 2:0)

      Vārtus guva: Hlavačs (03:25), Reihels (29:05), Hlavačs (42:22), Vibornijs (49:41)

      Metieni pa vārtiem: 19 - 23

      Soda minūtes: 14' - 22'

  • * - Ja Latvijas hokeja izlase otrdien uzvarēs Dāniju, F grupā trīs komandām būs vienāds punktu skaits - Krievijas, Šveices un Latvijas izlases būs izcīnījušas pa četriem punktiem katra. Šādā situācijā tiek rēķināta iegūto un zaudēto punktu starpība, kas Latvijas hokeja izlasei, salīdzinot ar Šveici un Krieviju, ir visnelabvēlīgākā (skat. "Grupu turnīru tabula").

    Tā kā Šveice svētdien zaudēja Kanādai, Latvijas hokejistu izredzes iekļūt astotdaļfinālā izšķirs otrdienas mačs starp Šveici un Zviedriju. Ja Šveice iegūs kaut vienu punktu - uzvarēs Zviedriju (2 punkti) vai nospēlēs neizšķirti (1 punkts), Šveice iegūs vismaz 5 punktus F grupā. Ja Krievija zaudēs Kanādai, krieviem paliks vienāds punktu skaits ar Latvijas izlasi - pa četriem punktiem katrai. Tādejādi ar vienādu punktu skaitu paliks tikai divas komandas - Latvija un Krievija. Šajā situācijā tiek skatīta savstarpējās spēles starp šīm komandām, kas Latvijai ir labvēlīga pēc uzvaras pār Krieviju.

    include("$includes_dir/middleBanner.inc"); ?>

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!