Foto: PantherMedia/Scanpix
Latvijas Badmintona federācijas valde ir pieņēmusi lēmumu piemērot naudas sodus spēlētājiem, kas badmintona spēles uzvedas nesportiski, tai skaitā rupji lamājas vai nesavaldīgi izturas pret savu inventāru, informē LBF.

Nav pamats uzskatīt, ka Latvijas badmintons šobrīd būtu rupjš. Ir bijuši vien atsevišķi precedenti, un tā noteikti nav sistēma. Taču mums ir jādara viss iespējamais, lai mūsu sports paliktu tikpat draudzīgs, inteliģents un vienlaicīgi sportisks. Jauniešus ir savlaicīgi jāaudzina, ka rupjība, nesavaldība un citāda nesportiska rīcība nav pieļaujama,” skaidro Latvijas badmintona federācijas prezidents Mareks Gruškevics.

Mareks Gruškevics rosina Latvijas badmintona federācijas piemēram sekot arī citus sporta veidus. “Sportam ir jābūt tai vietai, kas disciplinē, nevis rosina uz rupjību un visatļautību,” norāda Mareks Gruškevics.

“Esmu dzirdējis, ka citos sporta veidos rupji lamājas ne tikai spēlētāji, bet arī treneri un vecāki. Un visi noskatās, aizbildinoties, ka tā jau esot audzināšanas problēma, kas sakņojas ģimenēs. Nē! Mums ir iespēja pašiem ietekmēt, lai mūsu vidē nav rupjības un nesavaldība,” uzskata Mareks Gruškevics.

Latvijas badmintona federācijas Valdes pieņemtais lēmums paredz, ka par tiesneša parādītu dzelteno kartīti sods būs 25 eiro, bet par sarkano kartīti 50 eiro. Latvijā noteikti sodi ir tieši 10 reizes mazāki nekā Pasaules badmintona federācijas noteikti sodi Pasaules reitinga sacensībās.

“Pasaules badmintona federācijas apstiprinātie noteikumi nosaka, ka tiesnesis var parādīt dzelteno un sarkano kartīti, līdzīgi kā futbolā un citās sporta spēlēs. Dzeltenā kartīte ir brīdinājums, bet sarkanā kartīte ir nevis noraidījumus, bet gan soda punkts, kas var izšķirt pat spēles likteni,” skaidro Latvijas badmintona federācijas valdes loceklis un Latvijā vienīgais starptautiskās kategorijas badmintona tiesnesis Gunārs Lūsveris.

Gunārs Lūsveris precizē, ka dzelteno kartīti var parādīt par tādiem pārkāpumiem kā rupjība, nesavaldīga rīcība, piemēram raketes sišana pret grīdu vai inventāru, raketes mešana, kā arī par necieņu pret pretinieku, piemēram, bumbiņas izaicinošu padošanu pēc izspēles. Savukārt sarkano kartīti var piešķirt gan pēc piešķirtās dzeltenās kartītes, gan arī uzreiz, gadījumā, ja spēlētājs ir savā nesavaldībā tieši radījis apdraudējumu citiem, speciāli salauzis inventāru, piemēram reklāmas planšeti.

Latvijā notiekošajās sacensībās dzelteno un sarkano kartīti varēs parādīt turnīra galvenā tiesneša nozīmēts paaugstinājuma tiesnesis, bet dzelteno kartīti varēs parādīt arī sacensību galvenais tiesnesis. Sodu saņēmušajiem sportistiem būs iespēja tiesneša lēmumu pārsūdzēt Latvijas badmintona federācijas Disciplinārlietu komisijai.

Mareks Gruškevics atgādina, ka badmintons ir azartisks sporta veids, salīdzinoši drošs, un ne tik agresīvs kā sporta veidi, kur ir tiešs kontakts starp pretiniekiem. “Badmintona starp pretiniekiem ir tīkls. Taču arī badmintonā ir emocijas, gan prieks, gan arī vilšanās. Emocijām ir jābūt, tas sporta veidu padara aizraujošāku, taču nav pieļaujams, ka emocijas pāraug rupjībā un nesportiskā uzvedībā,” ir pārliecināts Mareks Gruškevics.

“Latvijas badmintona federācijas mērķis nav iekasēt no spēlētājiem soda naudas. Es ļoti ceru, ka nevienam spēlētājam sods par nesportisko rīcību netiks piemērots. Esmu pārliecināts, ka iespējamais naudas sods un disciplinārlietas ierosināšana noteikti mudinās atturēties pat visemocionālākos spēlētājus,” rezumē Mareks Gruškevics.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!