Latvijas basketbolistes trešdien Rīgā, "Daugavas" sporta namā, ar 73:62 (43:30) uzvarēja Bulgāriju 2001.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas D grupas spēlē.
Spēles sākumā par pārsteigumu bija parūpējies Latvijas valstsvienības treneris Aivars Vīnbergs, kas starta piecniekā laida laukumā Ilzi Osi, Ievu Tāri, Daci Krūmiņu, Andu Jēkabsoni un Eviju Āzaci. Kā izrādījās, tas bija veiksmīgs lēmums, un jau pirmajās minūtēs latvietēm izdevās atrauties līdz 10:4.

Tiesa, bulgārietēm no sākotnējā šoka ātri izdevās atgūties un panākt izlīdzinājumu 10:10, bet deviņas minūtes pirms puslaika beigām pat izvirzīties vadībā ar 19:16.

Tomēr tad ļoti veiksmīgi nospēlēja latvietes, kas ar augstu divpunktu un trīspunktu metienu precizitāti vairāku spēlētāju, tajā skaitā Lindas Eglītes un Diānas Skrastiņas, izpildījumā atrāvās līdz 34:23, bet puslaiku noslēdza savā labā ar 43:30.

Līdz otrā puslaika vidum Latvijas komandai izdevās saglabāt rezultāta starpību līdz 13 punktiem (57:44), tomēr, sakārtojot spēli aizsardzībā, viešņas sāka pamazām deldēt rezultāta starpību. Vēl četras minūtes pirms beigām rezultāts bija 64:54, bet pusotru minūti pirms spēles beigām latviešu pārsvars bija septiņi punkti (67:60).

Šajā brīdī spēles likteni izšķīra Tāres četri precīzie soda metieni un punktu uzvarai līdz ar mača beigu signālu pielika Jēkabsones precīzs metiens no pustālas distances.

Pēc spēles Bulgārijas izlases otrais treneris Georgi Boškovs atzina, ka Latvijas veiksmīgā spēle viesiem bijis pārsteigums: "Vienīgā informācija par pretiniecēm pirms šodienas spēles bija Latvijas izlases spēļu protokoli no kvalifikācijas grupas spēlēm ar Spāniju un Čehiju. Tie neko labu par latviešu meistarību nevēstīja, tomēr, kā pārliecinājāmies klātienē, mājinieces lieliski uzbruka, uzrādīja augstu metienu precizitātes koeficientu, kā arī labi cīnījās par atlēkušajām bumbām."

"Uz Rīgu devāmies apņēmības pilnas, jo mums ir laba, pieredzējusi komanda, taču nācās atzīt, ka Latvijas komanda šodien spēlēja labāk," trenerim piekrita Bulgārijas basketboliste Jergana Branzova.

"Bija prieks spēlēt un, atšķirībā no abām iepriekšējām spēlēm, šodien parādījām daudz labāku sniegumu," tā panākumu komentēja Latvijas valstsvienības basketboliste Evija Āzace.

Arī Latvijas izlases treneris Vīnbergs par uzvaru bija gandarīts: "Komandā vajadzēja kaut ko mainīt, tādēļ laukumā devās mainīts starta piecnieks. Pirms mača domāju, ka, ja nebūs labāk, tad noteikti būs savādāk. Varbūt tieši tādēļ, ka izgāja laukumā pamatsastāvā, tik veiksmīgi nospēlēja Āzace. Iepriecināja arī, ka Eglīte šodien spēlēja labāk, lai gan viņas spēkos ir vēl vairāk uzlabot savu sniegumu."

"Kvalifikācijas grupā vēl neesam zaudējuši cerības uz otro vietu, un daudz kas būs atkarīgs no tā, vai Spānija spēs pierādīt sevi kā neapšaubāma grupas līdere un pieveikt pārējās komandas. Izšķirīgs būs arī tas, vai bulgārietes spēs atņemt punktu čehietēm," teica Vīnbergs.

Līdz ar trešdienas uzvaru kvalifikācijas grupas pirmā apļa spēlēs latvietes izcīnījušas vienu uzvaru un piedzīvojušas divus zaudējumus.

D grupas otrajā spēlē trešdien čehietes uzņems Spānijas basketbolistes.

Otrā apļa spēles notiks 2000.gada novembrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!