Foto: DELFI

Kāds no Latvijas burātājiem jau nākamgad varētu piedalīties Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs, preses konferencē, kas bija veltīta vasarā Liepājā gaidāmajam Eiropas čempionātam vindsērfingā "Techno 293" klasē, sacīja Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) viceprezidents Einars Fogelis.

Kā norādīja Fogelis, kopš 2004.gada olimpiskajām spēlēm Atēnās dažādu iemeslu dēļ Latvija četrgades lielākajās sacensībās burāšanā nav tikusi pārstāvēta.

"Galvenais mūsu mērķis, lai burāšana nebūtu pārstāvēta tikai jauniešu sacensībās, bet arī olimpiskajās spēlēs. Pieļauju iespēju, ka pat nākamā gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs varētu atgriezties un piedalīties kāds Latvijas sportists," pauda LOK viceprezidents.

Savukārt Latvijas Zēģelētāju savienības (LZS) prezidents Ansis Dāle uzsvēra, ka kvalificēšanās Olimpiādei ir atkarīga no vairākiem apstākļiem.

"Lai iekļūtu pirmajā desmitniekā, ir nepieciešamas vairākas lietas - finansējums, treneri un attīstīta sistēma. Ceram kvalificēties nākamā gada olimpiskajām spēlēm. Daudz kas atduras tieši pret finansējumu. Kā arī, lai daudz sasniegtu, nepieciešams vismaz 200 dienas gadā trenēties uz ūdens," par Latvijas sportistu dalību olimpiskajās spēlēs piebilst Dāle.

Tomēr Latvijas Vindsērfinga asociācijas (LVA) prezidents Jānis Jēkabsons organizācijas informatīvajā materiālā atklāj, ka, lai nodarbotos ar vindsērfingu, nav nepieciešamas lielas sporta būves un miljoniem vērti projekti. "Viss, kas nepieciešams, ir brīva pieeja ūdenim un vējam. Vindsērfinga izmaksas, salīdzinot ar Latvijas vadošajiem sporta veidiem, ir daudz zemākas, nekā tiek uzskatīts."

Tikmēr kļuvis zināms, ka Liepājā no 25.jūlija līdz 1.augustam norisināsies Eiropas čempionāts vindsērfingā "Techno 293" klasē, kas ir lielākā vindsērfinga klase pasaulē, kā arī jaunatnes olimpiskā klase.

"Tas ir nozīmīgs notikums Latvijas vindsērfingā. Pirms 39 gadiem Ķīšezerā norisinājās pirmās sacensības vindsērfingā, kas bija PSRS čempionāts. Bet tagad mums ir iespēja rīkot Eiropas mēroga sacensības Liepājā. Viens no iemesliem, kāpēc izvēlējāmies rīkot sacensības tieši "Techno 293" klasē, ir tas, ka šī klase ir masveidīga dalībnieku skaita ziņā un tajā startē jaunieši, ietverot vairākas vecuma grupas," atklāja LZS prezidents Dāle.

Tikmēr Fogelis pauda, ka ir pateicīgs organizatoriem par uzdrīkstēšanos, jo nav viegli rīkot šāda veida sacensības.

"Šīs sacensības daudz dod vindsērfinga attīstībai valstī, un tas ir liels Liepājas panākums. Gribēsim redzēt daudz buru Liepājā," par sacensībām stāsta Liepājas Domes sporta pārvaldes vadītājs Artis Lagzdiņš.

"LVA kopš 2007.gada strādā, lai iesaistītu jauniešus šajā sporta veidā. Mūsu mērķis ir izveidot vindsērfinga skolas gandrīz katrā pašvaldībā, kur pieejama ūdenskrātuve. Tā ir lieliska iespēja nodarboties ar vindsērfingu, jo tas ir olimpiskais sporta veids," atzina LVA prezidents Jēkabsons.

Pašreiz ir piecas vindsērfinga skolas, trīs no tām atrodas Rīgā, bet pa vienai - Pāvilostā un Liepājā.

Savukārt Dāle norādīja, ka vindsērfings ir unikāls sporta veids, jo ar to var nodarboties kā jaunieši, tā arī seniori.

Tikmēr Fogelis uzsvēra, ka "Techno 293" klase, kas ir pats pamats jauniešiem, ir lielisks ieguldījums burāšanas attīstībai valstī.

Plašāku informāciju par vindsērfinga skolām un gaidāmo Eiropas čempionātu varēs uzzināt LVA stendā izstādē "Atpūta un sports 2015", kas no 27. līdz 29.martam norisināsies Ķīpsalas izstāžu hallē.

Sacensības pulcēs vairākus simtus dalībniekus, kuri sacentīsies vecuma grupās līdz 15 un 17 gadiem, kā arī "Techno" Plus klasē, kurā dalībnieki varēs būt vecāki par 17 gadiem. Plānots, ka Latviju šajās sacensībās pārstāvēs vismaz 14 sportisti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!