Foto: F64
Latvijas grieķu-romiešu cīkstonis Ņikita Masjuks sestdien negaidīti izcīnīja piekto vietu Rīgā notiekošajā Eiropas čempionātā.

Svarā līdz 66 kilogramiem Masjuks vispirms kvalifikācijas kārtā vispirms ar 8:4 uzvarēja grieķi Vladimiru Matiasu.

Pirmā perioda laikā Masjuks atradās vadībā ar 4:0, bet pēc tam grieķim izdevās panākt neizšķirtu. Tomēr otrajā periodā Latvijas pārstāvis nokārtoja sev uzvaru.

Savukārt astotdaļfinālā Masjuks ar 3:2 uzvarēja armēni Migranu Arutjunjanu, kurš pērn pasaules čempionātā bija piektais.

Abu cīkstoņu duelis bija ļoti līdzvērtīgs, bet dueļa izskaņā Masjuks nonāca iedzinējos ar 0:2. Tomēr pēc tam tiesneši viņam piešķīra vienu punktu, bet 25 sekundes pirms beigām Latvijas pārvēla pretinieku, kas nodrošināja viņam uzvaru.

Savukārt nākamajā cīņā par vietu pusfinālā Masjuks ar 5:4 sīvā duelī uzvarēja bulgāru Konstantīnu Stasu.

Sākumā Latvijas cīkstonis nonāca iedzinējos ar 0:4, taču dueļa izskaņā viņš panāca neizšķirtu un pēc tam arī izcīnīja uzvaru.

Pusfinālā Masjuks tikās ar 2008.gada olimpisko čempionu krievu Islambeku Albijevu, kam bija spiests piekāpties ar 0:4.

Pēcāk Albijevs uzvarēja arī visā turnīrā, finālā ar 9:0 pieveicot Davoru Štefaneku no Serbijas.
Albijevs 2009.gadā tika kronēts par Eiropas un pasaules čempionu svara kategorijā līdz 60 kilogramiem.

Pēc zaudējuma Albijevam Latvijas pārstāvis iekļuva gandarījuma turnīrā, kur vienas uzvaras gadījumā izcīnītu bronzu.

Bronzas duelī Masjukam pretī stājās 2014.gada pasaules junioru čempions Šmagi Bolkvadze no Gruzijas, kam gan bija spiests piekāpties ar 4:6 un samierināties ar piekto vietu šajās meistarsacīkstēs.

Dueļa laikā Masjuks atradās vadībā ar 4:2, taču pārsvaru nosargāt nespēja, ciešo zaudējumu.
Masjuks līdz šim karjerā lielāko panākumu bija guvis Eiropas kadetu čempionātā, kurā 2012.gadā ieņēma septīto vietu.

Citiem Latvijas sportistiem sestdien tik labi neklājās.

Svarā līdz 59 kilogramiem Aleksandrs Jurkjans kvalifikācijas kārtā nespēja nosargāt iekrāto 5:0 vadību pret poli Mihalu Jaceku Traču, kurš panāca neizšķirtu, un Latvijas sportists cieta neveiksmi pēc papildkritērijiem.

Šajā svara kategorijā sestdien uzvaru izcīnīja Mindžijams Semjonovs, kurš finālā ar 8:0 uzvarēja armēni Romānu Amojanu.

Daugavpilietis Jurkjans 2011.gadā guva piekto vietu Eiropas kadetu čempionātā, bet junioru meistarsacīkstēs viņš ne reizi nespēja iekļūt labāko pieciniekā.

Tāpat svarā līdz 98 kilogramiem savā pirmajā cīņā jeb astotdaļfinālā neveiksmi piedzīvoja Aleksandrs Safonovs, kurš ar 0:7 atzina Orhana Nurijeva no Azerbaidžānas pārākumu.
Zīmīgi, ka Safonovam, kurš šonedēļ nosvinēja 33 gadu jubileju, šis bija karjerā pirmais starptautiskais čempionāts.

Vēlāk šajā kategorijā zeltu ieguva krievs Ņikita Meļņikovs, kurš finālā ar 4:0 pārspēja Armēnijas pārstāvi Artūru Aleksanjanu.

Savukārt smagākajā svarā līdz 130 kilogramiem astotdaļfinālā zaudējumu piedzīvoja pieredzējušais Igors Kostins, kurš ar 0:8 piekāpās zviedram Jūhanam Magnusam Eurenam.
Vēlāk šajā svarā triumfēja turks Riza Kajālps, kurš pieveica Ukrainas sportistu Oleksandru Černecki.

Kostins startēja 2004.gada Atēnu olimpiskajās spēlēs, kurās ieņēma 17.vietu, bet kopš tā laika starptautiskos čempionātos piedalījies neregulāri un arī izmēģinājis savus spēkus MMA cīņās.
Sākotnēji šajā kategorijā no Latvijas sportistiem bija pieteikts arī Uldis Glāziņš, tomēr tagad viņš vairs starp dalībniekiem nav atrodams.

Čempionāts ar atlikušajām četrām grieķu-romiešu cīņas svara kategorijām noslēgsies svētdien, kad plānojuši sacensties pat seši vietējie sportisti.

Kā zināms, pirmās četras dienas tika sadalītas medaļas brīvajā cīņā un sieviešu cīņā. Divkārtējā Latvijas labākā sportiste Anastasija Grigorjeva otrdien dramatiskā cīņā kļuva par četrkārtēju Eiropas čempioni, triumfējot svara kategorijā līdz 63 kilogramiem, bet visi pārējie vietējie sportisti kopā līdz šim izcīnījuši tikai vienu uzvaru.

Eiropas čempionātā brīvajā cīņā, grieķu-romiešu cīņā un sieviešu cīņā Latviju pārstāvēs 22 sportisti. Sacensības Rīgā pulcē 650 sportistus no 38 valstīm, jo dalība šajās sacensībās ir obligāts Starptautiskās Cīņas federācijas (UWW) priekšnoteikums atlētiem, kuri plānojuši cīnīties par Riodežaneiro olimpiskajām ceļazīmēm kvalifikācijas turnīros, kas notiks aprīlī un maijā. Eiropas čempionātā netiek dalītas olimpiskās ceļazīmes.

Biļetes pieejamas visos "Biļešu servisa" tirdzniecības punktos. Biļešu cenas ir no pieciem līdz 40 eiro dienā.

Latvijā pirmo reizi notiek Eiropas čempionāts gan brīvajā cīņā vīriešiem un sievietēm, gan arī grieķu-romiešu cīņā vīriešiem. Pirms 90 gadiem, 1926.gadā, Latvija uzņēma pirmās kontinenta meistarsacīkstes, kas gan pulcēja tikai grieķu-romiešu cīņas meistarus no septiņām valstīm, jo brīvā cīņa Eiropā vēl nebija guvusi popularitāti. Savukārt 2003.gadā Rīgā notikušajā Eiropas čempionātā sacentās tikai brīvās cīņas pārstāvji sieviešu un vīriešu konkurencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!