Foto: F64

Latvijas handbola izlase 2018. gada Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas turnīra spēlē svētdien līdzīgi cīnījās pirmā puslaika pirmo pusi, tomēr turpinājumā ar 23:36 (11:18) Valmierā pārliecinoši piekāpās augustā par Riodežaneiro olimpisko spēļu čempioni kļuvušajai Dānijas valstsvienībai.

Rezultatīvākais Latvijas izlasē ar pieciem gūtajiem vārtiem bija Jānis Pavlovičs, četras reizes izcēlās Rihards Leja, bet pa trim vārtiem iemeta Ingars Dude un Toms Lielais.

Tomēr komandai šajā cīņā nepalīdzēja vairāki līderi un kopumā Latvija parādīja cienījamu sniegumu.

Dānijai astoņus vārtus sameta Lase Andersons, bet pa sešām reizēm precīzi bija Lase Svans Hansens un Jespers Nedesbo, kurš realizēja visus piecus izpildītos septiņu metru soda sitienus.

Jau pirmajā uzbrukumā Dānijas izlases debitants Frederiks Klīns Klausens pārkāpa noteikumus pret Ingaru Dudi. Sekojošo septiņu metru soda metienu realizēja Jānis Pavlovičs, turklāt mājinieki ieguva iespēju darboties vairākumā. Spēles ievadā Latviju vārtos regulāri glāba Edgars Kukša, bet uzbrukumā vienība darbojās sekmīgi, vairākkārt iegūstot divu vārtu pārsvaru.

Dānija pirmoreiz vadībā izvirzījās vien 13. minūtē, iegūstot 6:5. Latvija vēl panāca izlīdzinājumu, bet pēc tam zaudēja četrus vārtus pēc kārtas, kas galvenajam trenerim Uģim Vikštremam lika pieprasīt pārtraukumu. Dānijas izlases sastāvā lieliski darbojās Lase Svans Hansens, kurš jau bija izcēlies ar četriem precīziem metieniem. Arī pēc pārtraukuma Latvija turpināja darboties neveiksmīgi un zaudēja vēl divus vārtus, turklāt tas notika vairākuma laikā. Nepilnas septiņas minūtes ilgušo klusuma periodu Latvijai pārtrauca Toms Lielais, samazinot deficītu līdz 7:12. Tomēr ieķerties cīņā Latvijai vairs neizdevās un pēc puslaika tā jau zaudēja ar 11:18.

Otrajā puslaikā abas komandas spēlēja brīvāk un ļoti spēcīgā Dānija dueli noveda līdz uzvarai.

Par labāko spēlētāju Latvijas izlasē tika nosaukts Pavlovičs.

Uģa Vikštrema trenētā Latvijas izlase, EČ kvalifikācijas ciklu trešdien sāka ar 16:24 viesos zaudējot Ungārijai, kamēr Dānija ceturtdien savā laukumā ar 29:20 uzveica Nīderlandi.

Tikmēr vēl vienā otrās kārtas spēlē svētdien Ungārija viesos ar 28:27 (13:17) apspēlēja Nīderlandi, kaut vēl neilgi pirms dueļa beigām mājinieki bija priekšā ar 23:17.

Līdz ar to pēc pirmajām divām kārtām grupā Dānijai un Ungārijai ir pa četriem punktiem, kamēr Latvija un Nīderlande ir tukšā.

Latvijas izlasei šajā sasaukumā bija jāiztiek bez vairākiem komandas vadošajiem spēlētājiem. Komandā nebija tās neapšaubāmā līdera Daiņa Krištopāna, turklāt veselības problēmu dēļ nevarēja palīdzēt arī Aivis Jurdžs un Ģirts Lilienfelds.

Salīdzinājumā ar iepriekšējo ciklu Latvijas izlases sastāvā iekļauti Artūrs Lazdiņš un Arvis Juzups, bet Valdis Gūtmanis valstsvienībā ir atgriezies pirmoreiz sešu gadu laikā. Tomēr vairāki spēlētāji, gatavojoties duelim ar Dāniju, guva savainojumus treniņos - tajos iedzīvojās izlases vienīgais labais ārējais spēlētājs Gūtmanis, kā arī Rihards Leja, Egils Politers un Toms Lielais. Kaut Gūtmanis un Politers svētdienas spēlē bija pieteikumā, laukumā viņi tā arī neizgāja.

Dānijas handbols joprojām dzīvo aizvadītās vasaras nogales eiforijā, jo valstsvienība guva vēsturisku panākumu, pirmo reizi vīru izlasei triumfējot olimpiskajās spēlēs. Dāņi Riodežaneiro aizvadīja fantastiski sekmīgas turnīra beigas, jo priekšsacīkstēs piedzīvoja divus zaudējumus trīs mačos, taču pēc tam izslēgšanas spēlēs izcīnīja trīs panākumus, tostarp finālā ar 28:26 uzvarot iepriekšējo divu olimpisko spēļu čempionus no Francijas.

Savukārt šogad aizvadītajā EČ finālturnīrā Dānijas izlase nostartēja ne tik veiksmīgi, paliekot sestajā vietā.

Dānija ir divkārtēja Eiropas čempione, uzvarot 2008. un 2012.gadu finālturnīros, savukārt 2014.gadā dāņi palika otrajā vietā.

Šī nav pirmā reize, kad Latvijā viesojas aktuālie olimpiskie čempioni, turklāt iepriekšējā pieredze ir pozitīva - 2009.gada jūnijā ar 27:24 tika pieveikta tā brīža čempione Francija, tomēr toreiz pretinieki nebija ieradušies labākajā sastāvā, kamēr Dānijas rindās ir gandrīz visi līderi. Dānijai spēlē pret Latviju jāiztiek vienīgi bez Riodežaneiro turnīra vērtīgākā spēlētāja Mikela Hansena, kurš pirmajā spēlē pret Nīderlandi bija rezultatīvākais. Tikmēr Anderss Egerts pēc olimpiskā zelta nolēma likt punktu karjerai izlasē.

Eiropas čempionāta finālturnīram kvalificēsies katras grupas pirmo divu vietu ieguvējas, kā arī labākā no trešo vietu īpašniecēm. Kvalifikācija šīm sacensībām noslēgsies nākamā gada jūnijā.

Latvijas handbola izlases sastāvs spēlei ar Dāniju:

vārtsargi - Artūrs Kuģis ("TV Grosswallstadt", Vācija), Edgars Kukša ("VfL Frendenbeck", Vācija);

kreisā mala - Rihards Leja ("Celtnieks");

kreisie ārējie - Nils Kreicbergs ("SV Beckdorf", Vācija), Artūrs Lazdiņš ("Celtnieks"), Artis Kurmēns ("Ogre"/"Miandum");

saspēles vadītāji: Toms Lielais (Flensburgas "Handewitt II", Vācija), Austris Tuminskis ("Latgols"), Raimonds Trifanovs ("SV Beckdorf", Vācija), Māris Veršakovs ("HSG Nord HU", Vācija);

labie ārējie: Valdis Gūtmanis (Šverīnes "Mecklenburg", Vācija);

labā mala: Jānis Pavlovičs ("Latgols"), Arvis Juzups ("SV Beckdorf", Vācija);

līnijas spēlētāji: Ingars Dude (Limožas "Hand87", Francija), Egils Politers ("Tenax"), Uldis Lībergs ("Jūrmalas Sports").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!