Foto: F64

Latvijas handbola izlases galvenais treneris Armands Uščins nosaucis kandidātu sarakstu 2020. gada Eiropas čempionāta (EČ) kvalifikācijas turnīra spēlēm pret Slovēniju un Nīderlandi, tajā iekļaujot visus labākos valsts handbolistus.

Eiropas čempionāta kvalifikācijā Latvijas izlase 24. oktobrī viesos spēlēs ar Slovēniju, bet četras dienas vēlāk Valmierā uzņems Nīderlandes handbolistus.

Kandidātu sarakstā Uščins iekļāvis 27 spēlētājus, tostarp potenciālos līderus – Daini Krištopānu un Aivi Jurdžu.

"Cerams, ka visi ieplānotie spēlētāji varēs spēlēt. Uz šo brīdi visi kandidātu sarakstā esošie handbolisti ir apstiprinājuši savu dalību oktobra spēlēs, vien Toms Lielais dažādu iemeslu dēļ šoreiz nevarēs palīdzēt," Latvijas Handbola federācija (LHF) citē Uščinu.

"Ar ārzemēs spēlējošajiem regulāri kontaktējos. Nerunājam par ikdienu, bet vairāk par sportisko pusi. Svarīgi arī, kāds ir treniņu skaits tiem, kas paralēli sportam arī strādā. Daudzus no ārzemēm spēlējošajiem ir iespēja vērot spēļu tiešraidēs. Regulāri cenšos uzzināt, cik labi spēlētāji ir iejutušies savos klubos, kā jūtas, cik daudz spēlē," norāda treneris.

"Visi redzam, ka potenciālie līderi Dainis Krištopāns, Aivis Jurdžs, Austris Tuminskis ārzemēs spēlē daudz, ir ieguvuši nopietnu lomu savās komandās. Skaidrs, ka ir kāpumi un kritumi, bet kopumā situācija izskatās laba. Par Daini ir ļoti daudz informācijas. Pagaidām daudz viņš spēlē aizsardzībā, bet pietiekami regulāri gūst arī vārtus. Tuminskis daudz spēlē, bet pats neslēpj, ka vēl ne līdz galam ir iejuties, tāpēc vairākās situācijās, nevis mēģina pats uzņemties iniciatīvu, bet izkārtot labas pozīcijas partneriem. Ar muguru Austrim viss ir kārtībā, bija neliels sastiepums, taču nekas nopietns," turpina Uščins.

Jau ziņots, ka pirms aprīlī notikušās 2020. gada Eiropas čempionāta izlozes Latvija bija izlikta trešajā grozā, kas nozīmēja, ka pretiniekos noteikti nevarēja trāpīties citas šī groza komandas – Lietuva, Šveice, Slovākija, Ukraina, Izraēla un Turcija. No pirmā groza Latvijai pretiniekos tika ielozēta Slovēnija, no otrā groza Nīderlande, bet no vājākā, ceturtā, groza, Latvijas apakšgrupā tika ielozēta kaimiņvalsts Igaunija.

"Slovēnija ir pasaules elites komanda. Protams, par šo komandu informācijas netrūkst. Nīderlande arī jau sevi ir pierādījusi. Skatāmies abu komandu spēles, analizējam," nākamās pretinieces vērtēja Uščins.

Latvija pret Nīderlandi spēlēja jau iepriekšējā – 2018. gada – Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, abos mačos zaudējot (27:29, 24:25), bet pret Slovēniju nācās spēlēt 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā, arī zaudējot (28:39, 20:37). Savukārt Igaunija bieži piedalījusies Rīgas domes kausā, kur Baltijas kaimiņi tika pārspēti arī 2017.gada nogalē (25:22). Tāpat Rīgas domes kausā tika spēlēts jau ar pieminēto Nīderlandi (24:29).

"Pārbaudes spēles aizvadīt nebūs iespējams. Tam vienkārši nav laika. Tā, protams, ir problēma. Šobrīd handbolā ir tā, ka izlasēm reālais laiks pārbaudes spēlēm ir vasara, taču kaut kad tiem sportistiem ir arī jāatpušas. Tagad mums vispirms būs treniņš Slovēnijā, trešdien jau spēle, tad ceturtdien atgriezīsimies Latvijā un svētdien spēlēsim pret Nīderlandi. Skatīsimies kādā formā ir katrs spēlētājs. Ir tā, ka katram jāatrod individuāla pieeja, jo tomēr arī ikdienā režīms spēlētājiem ir atšķirīgs," norādīja treneris.

2020.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīrā piedalīsies 32 valstu izlases, kas tika ielozētas astoņās grupās pa četrām komandām katrā. Eiropas čempionātam kvalificēsies katras grupas divas labākās komandas, kā arī četras labākās trešo vietu ieguvējas.

Finālturnīram jau kvalificējušās tā organizatores Zviedrija, Austrija un Norvēģija, kā arī esošā Eiropas čempione Spānija. 2020.gadā Eiropas čempionātā pirmo reizi piedalīsies 24 valstu izlases, bet iepriekš spēlēja 16 komandas.

Latvijas handbola izlases kandidātu saraksts:

Vārtsargi: Artūrs Kuģis ("Gosswallstadt", Vācija), Raitis Puriņš (Rīgas "Celtnieks"), Edgars Kukša ("Aurich", Vācija), Elvijs Kušners (Ludzas "Latgols");

Kreisā mala: Rihards Leja, Igors Ignatjevs (abi - "Celtnieks"), Kristiāns Ingus Jonuška (Dobeles "Tenax");

Kreisie ārējie spēlētāji: Aivis Jurdžs ("Leipzig", Vācija), Artūrs Lazdiņš ("Celtnieks"), Nils Kreicbergs ("Tenax"), Emīls Kurzemnieks ("Afturelding", Islande), Normunds Seņkāns ("Latgols"), Raivis Gorbunovs ("Šala", Slovākija);

Saspēles vadītāji: Austris Tuminskis ("Aue", Vācija), Māris Veršakovs ("Pforzheim", Vācija);

Labie ārējie spēlētāji: Dainis Krištopāns ("Vardar", Maķedonija), Evars Klešniks ("LiT Tribe Germania", Vācija), Elvijs Borodovskis ("Hassloch", Vācija), Guntis Piļpuks ("Mors", Dānija);

Labās malas spēlētāji: Jānis Pavlovičs ("Latgols"), Ņikita Pančenko, Andis Ērmanis (abi - "Tenax"), Uvis Strazdiņš ("Kehra", Igaunija);

Līnijas spēlētāji: Ingars Dude ("Limoges Hand 87", Francija), Egils Politers, Antons Šuleiko (abi - "Tenax"), Artūrs Meikšāns ("Latgols").

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!