Foto: LETA
Latvijas vīriešu handbola izlase 2015.gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra pirmās kārtas priekšpēdējā mačā trešdien savā laukumā ar rezultātu 24:26 (13:8) piekāpās Portugāles izlase, lai gan spēles gaitā atradās vadībā ar astoņu vārtu pārsvaru.

Latvijas izlase pirms šīs cīņas jau bija zaudējusi cerības sasniegt kvalifikācijas izšķirošo posmu.

Sešus vārtus Latvijas izlases labā guva gan Elvijs Borodovskis, gan Dainis Krištopāns, bet Portugāles rindās ar pieciem precīziem metieniem izcēlās Pedru Portela.

Latvijas izlase jau no pirmajām spēles minūtēm izvirzījās vadībā ar 4:0. Veiksmīgs sākums padevās mājinieku vārtsargam Artūram Kuģim, kurš atvairīja vairākus bīstamus pretinieku metienus. Turpinājumā Portugāle spēja deficītu samazināt līdz diviem vārtiem (5:3). Puslaika vidū Pavlovičs Latvijai atkārtoti panāca četru vārtu pārsvaru (8:4). Atlikušajā laikā abas vienības neizmantoja vairākas lieliskas vārtu gūšanas iespējas, tomēr Latvija pārtraukumā devās ar piecu vārtu handikapu - 13:8.

Otrā puslaika sākumā Latvijas izlase turpināja rezultatīvi spēlēt uzbrukumā un panāca lielāko vārtu starpību mačā - 16:8. Turpinājumā veiksmīgu spēli demonstrēja viesi, kuri guva četrus vārtus pēc kārtas un krasi samazināja rezultāta starpību uz tablo (18:15). Portugāļi pie sasniegtā neapstājās - kārtējie rezultatīvie uzbrukumi, vairāki no kuriem mazākumā, un jau neizšķirts 20:20. Brīdi vēlāk viesi pirmo reizi mača gaitā izvirzījās vadībā (21:22). Cīņas izskaņā viesi veiksmīgi darbojās aizsardzībā un izcīnīja divus punktus turnīra tabulā.

Kā zināms, cikla pirmajos divos mačos Latvija ar 29:26 izbraukumā uzvarēja Portugāles valstsvienību un 35:25 savā laukumā uzveica Igauniju, bet šī gada sākumā divreiz - 26:27 izbraukumā un 21:23 savā laukumā - piekāpās Bosnijai un Hercegovinai, zaudējot cerības uz pirmās vietas izcīnīšanu.

Latvijas izlasei savainojumu dēļ jau iepriekšējos divos mačā nepalīdzēja vārtsargs Edgars Kukša, kā arī malējie spēlētāji Ēriks Blūms un Oskars Arājs. Tāpat savainoti ir saspēles vadītāji Ģirts Lilienfelds un Austris Tuminskis, bet mācību dēļ palīdzēt nevar Māris Veršakovs. Savukārt Uldis Lībergs un Kristaps Ence devušies laukumā pat ar nelielām traumām.

Noslēdzošajos divos mačos nevar piedalīties arī Ingars Dude.

Pēdējo spēli 2015.gada pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīrā Latvija aizvadīs pēc trim dienām, kad izbraukumā tiksies ar Igauniju.

Grupas otrajā trešdienas cīņā Bosnija un Hercegovina savā laukumā ar 28:26 pārspēja Igauniju un garantēja pirmo vietu apakšgrupā.

Pēc piecām kārtām bosnieši ar desmit punktiem ir grupas līderi. Portugāles izlasei ir seši punkti, bet Latvijai par diviem mazāk. Igaunijas handbolisti tikmēr cietuši sakāves visās piecās spēlēs.

Otrajā kvalifikācijas kārtā iekļūs tikai grupas pirmās vietas ieguvēja.

Izšķirošajām pasaules čempionāta kvalifikācijas sacensību spēlēm Latvijas izlase gatavojās gada nogalē notikušajā Rīgas domes kausa izcīņas turnīrā, kur tika ieņemta otrā vieta, uzvarot Slovākiju un Igauniju, bet piekāpjoties Lietuvai.

Vietu pasaules čempionāta finālturnīrā nodrošinās trīs labākās 2014.gada Eiropas čempionāta komandas, kā arī pašreizējā pasaules čempione Spānija. Savukārt Vācija un vēl 12 komandas no Eiropas čempionāta jau nodrošinājušas vietu otrajā kvalifikācijas kārtā, kur finālturnīra dalībniekus noskaidros divu spēļu summā.

Pasaules čempionāts 2015.gada sākumā risināsies Katarā.

Latvijas vīriešu handbola izlase: Andis Ērmanis (Dobeles "Tenax"), Einārs Kiršteins, Artis Kurmēns, Artūrs Lazdiņš, Raitis Puriņš, Žanis Malahovs (visi - "Celtnieks"/LSPA), Elvijs Borodovskis ("HSV Bad Blankenburg", Vācija), Kristaps Ence, ("HSG Nienburg", Vācija), Aivis Jurdžs ("ThSV Eisenach", Vācija), Evars Klešniks ("HSG Wetzlar", Vācija), Dainis Krištopāns (Prešovas "Tatran", Slovākija), Artūrs Kuģis ("SV Beckdorf", Vācija), Uldis Lībergs ("Drammen", Norvēģija), Jānis Pavlovičs ("Sandefjord", Norvēģija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!