Foto: AFP/Scanpix
Uzvaru 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra izšķirošās - trešās - kārtas trešajā mačā trešdien izcīnīja Latvijas vīriešu handbola izlase, kas savā laukumā ar 25:18 (11:7) pārspēja Slovākiju.

Maču aktīvāk iesāka mājinieki un divus vārtus pēc kārtas guva Latvijas izlases spēlētājs Dainis Krištopāns. Lai gan viesi guva trīs bezatbildes vārtus, tomēr pirmā puslaika desmitajā minūtē Krištopāns izlīdzināja rezultātu.

Neraugoties uz to, ka slovāki guva vārtus, neizšķirtu ar precīzu metienu panāca Jānis Pavlovicš. Mača 18.minūtē viesi panāca 5:4, tomēr Krištopāns atkal guva divus vārtus pēc kārtas un Latvijas izlase pārņēma vadību. Pēc 16 sekundēm Slovākijas handbolisti izlīdzināja rezultātu, taču precīzi mājinieku rindās bija Ģirts Lilienfelds un Pavlovičs, kuri panāca jau divu vārtu pārsvaru.

Nedaudz vēlāk viesi vienus vārtus atguva, tomēr Austris Tuminskis guva divus vārtus, bet vienreiz precīzs bija Pavlovičs, un rezultāta tablo pēc pirmā puslaika vēstīja jau 11:7 Latvijas izlases labā.

Otrā puslaika ievadā abas komandas apmainījās vārtu guvumiem, bet tad četrus bezatbildes vārtus guva mājinieki, panākdami jau astoņu vārtu pārsvaru. Lai gan otrā puslaika devītajā minūtē slovāki vienus vārtus atguva, tomēr Lilienfelds realizēja divus soda metienus un panāca jau 18:9 mājinieku labā. Otrā perioda 13.minūtē jau desmit punktu pārsvaru Latvijai nokārtoja Māris Veršakovs.

Pēc nedaudz mazāk kā minūtes Slovākijas handbolisti realizēja soda metienu, bet mājinieku pārsvaru atjaunoja Lilienfelds. Divu minūšu laikā slovāki divus vārtus atguva, tomēr atkal precīzs bija Lilienfelds, kurš panāca 21:12 Latvijas valstsvienības labā. Turpmākajā mačā gaitā komandas apmainījās ar trim vārtu guvumiem un septiņas minūtes pirms spēles beigām mača rezultāta tablo vēstīja 24:15 par labu mājiniekiem.

Nedaudz vēlāk minūtes laikā viesi guva divus vārtus, bet savu ceturto soda metienu spēlē realizēja Lilienfelds. Divas minūtes pirms spēles baigām vēlreiz precīzi bija slovāki, bet turpmākajā mača gaitā vārti netika gūti un Latvijas izlase svinēja uzvaru ar 25:18.

Rezultatīvākais spēlētājs mājinieku rindās bija Krištopāns, kuram astoņi precīzi metieni, bet ar sešiem gūtiem vārtiem viņam piebalsoja Lilienfelds. Tikmēr Slovākijas izlasē izcēlās Olivers Rabeks, kurš guva astoņus vārtus.

Jau sestdien abas komandas aizvadīs otro savstarpējo maču, tām tiekoties Slovākijā.

Kā zināms, pagājušā gada oktobra beigās un novembra sākumā Latvijas izlase sāka 2016.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra izšķirošās, trešās, kārtas cīņas. Vispirms tā ar 23:33 izbraukumā zaudēja pašreizējai olimpiskajai vicečempionei Zviedrijai, bet vēlāk savā laukumā ar 28:39 piekāpās spēcīgajai Slovēnijai.

Ar divās spēlēs maksimāli iekrātiem četriem punktiem apakšgrupas līderes ir Zviedrija un Slovēnija, kamēr Latvijai ir divi izcīnīti punkti, bet Slovākijā cīnās bez punktiem.

Trešdien savstarpēju maču šajā apakšgrupā aizvada arī Zviedrija un Slovēnija.

Latvijas izlases galvenais treneris Uģis Vikštrēms uzsvēra, ka komanda darīs visu, lai šajos mačos uzvarētu Slovākiju. Speciālists uzskata, ka šīs divas spēles būs pašas svarīgākās, jo tā būs cīņa par trešo vietu grupā.

Šajos mačos pret Slovākijas handbolistiem Latvijai nepalīdzēs viens no tās līderiem Aivis Jurdžs, kurš nespēlēs personisku iemeslu dēļ, turklāt vēl vairāki spēlētāji, kuri bija iepriekšējos izlases sasaukumos, šobrīd dziedē savainojumus.

Vārtsarga pozīcijā starp kandidātiem ir jau ierastie Artūrs Kuģis un Edgars Kukša, kā arī Latvijas čempionātā spēlējošais Viktors Turkupols no "Jūrmalas sporta". Sastāvā ir vēl septiņi pašmāju spēlētāji, tostarp Latvijas čempionāta rezultatīvākais spēlētājs Austris Tuminskis.

Sastāvā iekļauts arī daudzkārtējais Slovākijas čempions Dainis Krištopāns, kurš šobrīd spēlē Kataras klubā "Al Rayyan", bet nākamās divas sezonas pārstāvēs ambiciozo Baltkrievijas klubu Brestas "Meškov".

Šajās spēlēs kā galvenā trenera palīgs debitēja Ludzas "Latgola" galvenais treneris Andrejs Narnickis.

Latvijas izlases sastāvs spēlēm pret Slovākiju:

Artūrs Kuģis ("TIF Viking", Norvēģija), Edgars Kukša ("Fredenbeck", Vācija), Viktors Turkupols, Uldis Lībergs (abi - "Jūrmalas Sports"), Oskars Arājs, Nils Kreicbergs, Andis Ērmanis (visi - Dobeles "Tenax"), Austris Tuminskis (Ludzas "Latgols"), Artis Kurmēns, Artūrs Lazdiņš (abi - "Celtnieks"/LSPA), Raimonds Trifanovs ("Zweibrucken-Saarpfalz", Vācija), Māris Veršakovs ("Beckdorf", Vācija), Dainis Krištopāns ("Al Rayyan", Katara), Ģirts Lilienfelds ("ThSV Eisenach", Vācija), Elvijs Borodovskis ("HSV Bad Blankenburg", Vācija), Jānis Pavlovičs ("Sandefjord", Norvēģija), Ingars Dude ("Istres", Francija), Einārs Kiršteins ("Herulf", Norvēģija).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!