Foto: F64

Latvijas handbola izlase, kura gatavojas pasaules čempionāta kvalifikācijas turnīra "play-off" kārtas diviem mačiem ar Baltkrieviju, otrdien Vidzemes Olimpiskajā centrā, Valmierā, pirmajā no divām pārbaudes spēlēm cīnījās neizšķirti 27:27 (12:13) ar Norvēģijas otro valstsvienību.

Uģa Vikštrema trenētā komanda spēles gaitā spēja atspēlēt piecu vārtu deficītu, taču mača beigās neizmantoja iespēju izraut uzvaru.

Latvijas komandā Dainis Krištopāns guva septiņus vārtus, kamēr Rihards Leja sameta piecas bumbas pretinieku vārtos.

Spēli Latvijas handbolisti iesāka veiksmīgi, izvirzoties vadībā ar 2:0, taču pēc tam sekoja norvēģu izrāviens ar pieciem gūtiem vārtiem. Tiesa, līdz puslaika pārtraukumam Latvijas izlase spēja pietuvoties pretiniekiem līdz vienu vārtu attālumam 12:13.

Savukārt otrajā puslaikā norvēģu pārsvars pieauga līdz pieciem vārtiem (22:27), taču spēles galotni mājinieki nospēlēja pārliecinoši, veicot piecu vārtu izrāvienu un 62 sekundes līdz spēles beigām pēc Krištopāna metiena panākot izlīdzinājumu 27:27. Savukārt pēdējā uzbrukumā norvēģi tika apturēti un pēc tam Latvija nopelnīja septiņu metru soda metienu uz viesu vārtiem, taču Toms Lielais to nerealizēja un spēle noslēdzās neizšķirti.

Latvijas izlase gatavošanos mačiem ar Baltkrieviju sestdien sāka Rīgā, bet pēc tam pārcēlās uz Valmieru, kur komanda arī trešdien aizvadīs pārbaudes spēli ar Norvēģijas otro izlasi.

Zīmīgi, ka Baltkrievijas izlase tikmēr paralēli viesos aizvada divus mačus ar Norvēģijas pirmo sastāvu - pirmajā mačā baltkrievi šī gada Eiropas čempionāta ceturtajai spēcīgākajai vienībai piekāpās ar 33:36, bet otrajā duelī otrdien cieta vēl vienu neveiksmi ar 26:33.

"Play-off" kārtas mačos Latvija 12.jūnijā izbraukumā Minskā un 15.jūnijā savā laukumā Valmierā sacentīsies ar Baltkrieviju. Komanda, kas uzvarēs divu spēļu summā, kvalificēsies pasaules čempionāta finālturnīram, kas būtu nebijis sasniegums Latvijas handbola vēsturē.

Jau ziņots, ka pasaules čempionāta kvalifikācijas grupu turnīrā Latvijas handbolisti ieņēma pirmo vietu, sešās spēlēs izcīnot piecus panākumus un vienreiz cīnoties neizšķirti.

Latvija līdz šim nav startējusi ne Eiropas, ne pasaules čempionātu finālturnīros. Tiesa, Latvijas izlase reizi jau spēlējusi pasaules čempionāta kvalifikācijas "play-off" kārtā, kad 2004.gadā divu spēļu summā ar 47:70 (23:36, 24:34) kapitulēja cīņā ar nākamo pasaules čempioni Spāniju. Vēl reizi Latvijas handbolisti startējuši Eiropas čempionāta kvalifikācijas "play-off" - 2007.gadā divu spēļu summā ar 56:64 (30:31, 26:33) tika atzīts Čehijas pārākums. Pēc 2008.gada Eiropas čempionāta tika mainīta kvalificēšanās sistēma, un "play-off" vairs nenotiek.

Baltkrievijas izlase pa trim reizēm startējusi Eiropas un pasaules čempionātos, labākos rezultātus sasniedzot 1994. un 1995.gadā, kad bija attiecīgi astotā Eiropā un devītā pasaulē.

Pērn pasaules čempionātā Baltkrievija nekvalificējās izslēgšanas turnīram, finišējot 18.vietā 24 komandu konkurencē. Savukārt šogad Eiropas čempionātā tā guva desmito vietu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!