Foto: F64
Latvijas vīriešu handbola izlase savā pēdējā 2014.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra mačā sestdien izbraukumā ar rezultātu 24:26 (13:17) zaudēja spēcīgajai Horvātijas valstsvienībai.

Horvātijas izlase izcīnījusi bronzas medaļas gan šīgada pasaules čempionātā, gan pērnā gada Londonas olimpiskajās spēlēs.

Latvijas izlases labā četrus vārtus guva Dainis Krištopāns un Aivis Jurdžs, bet pa trim reizēm precīzi bija Ingars Dude, Jānis Pavlovičs un Elvijs Borodovskis.

Maču Latvijas izlase sāka ļoti veiksmīgi, lai arī laukuma saimniekiem šajā cīņā nepalīdzēja vairāki no ierastajiem pamatsastāva spēlētājiem. Pēc 13 nospēlētām minūtēm tablo vēstīja par neizšķirtu 6:6, bet puslaika vidū Latvijas izlase atradās vadībā ar 7:6. Vēlāk gan iniciatīva pamazām nonāca Horvātijas izlases pusē, kas pirmo reizi mačā izvirzījās vadībā ar trīs vārtu pārsvaru (12:9).

Piecas minūtes pirms puslaika beigām Latvijas izlase atradās iedzinējos ar 11:14, bet turpinājumā pēc pretinieku vārtsarga maiņas neizmantoja vairākas labas iespējas samazināt rezultāta starpību. Atpūtā latvieši devās ar četru vārtu deficītu (13:17).

Otrā puslaika sākums izvērsās ļoti mazrezultatīvs, pirmo septiņu minūšu laikā nevienai no komandām vārtus negūstot. Pēc tam gan iniciatīva strauju pārgāja Horvātijas izlases pusē, kas panāca 22:16 savā labā, tomēr deviņas minūtes pirms cīņas beigām Latvijas izlase pēc teicamas atspēlēšanās panāca ļoti cerīgo 22:23.

Piecas minūtes pirms mača beigām Latvijas izlasei, spēlējot vairākumā, bija teicama izdevība rezultātu izlīdzināt, taču tā palika neizmantota. Pie divu vārtu deficīta Latvijas vienības uzbrukums satricināja pretinieku vārtu stabu, bet mazliet vēlāk bumba trāpīja par horvātu vārtu pārliktni. Minūti pirms cīņas beigām 24:25 tomēr panāca Ingars Dude, taču atlikušajā laikā Latvijas izlase palika bez metiena.

Vēl vienā šīs grupas sestās kārtas mačā šodien Ungārija uzņem Slovākijas izlasi.

Latvijas un Horvātijas vienību pirmajā tikšanās reizē pagājušā gada novembrī Latvijas izlase savā laukumā piedzīvoja zaudējumu ar 23:30.

Jau vēstīts, ka priekšpēdējā cikla spēlē Latvijas izlase trešdien Dobelē nospēlēja neizšķirti 25:25 ar Ungārijas valstsvienību, kas pagājušā gada Londonas olimpiskajās spēlēs izcīnīja ceturto vietu.

Izlases kandidātu sarakstā bija iekļauti 17 spēlētāji. Personisku iemeslu dēļ Latvijas valstsvienībai šajos mačos nepalīdzēja līnijas spēlētājs Uldis Lībergs.

Tāpat personīgu iemeslu dēļ mačā pret horvātiem izlasei nepalīdzēja viens no pieredzējušākajiem handbolistiem Evars Klešniks, kura vietu sastāvā ieņēma cits kreilis Andis Ērmanis.

Horvātijā, beidzot karjeru Latvijas izlasē, pēdējo maču aizvadīja kreisās malas spēlētājs Armands Uščins.

Latvija jau iepriekš bija zaudējusi cerības kvalificēties Eiropas čempionāta finālturnīram, tomēr saglabā izredzes ciklu noslēgt savas apakšgrupas trešajā vietā.

Šīs apakšgrupas kopvērtējumā pirmo vietu ar desmit punktiem sešos mačos ieņem Horvātija, Ungārijas kontā ir septiņi punkti piecās cīņās, Latvijas izlase ir trešā ar trim punktiem sešās spēlēs, bet Slovākijas kontā ir divi punkti piecos mačos.

Šajā posmā komandas divu apļu turnīrā aizvadīs pa trim spēlēm savā laukumā un izbraukumā, bet Eiropas čempionāta finālturnīram kvalificēsies katras apakšgrupas pirmo divu vietu ieguvēji, kā arī labākā no septiņām trešajā vietā palikušajām vienībām.

Finālturnīrs 2014.gadā no 14. līdz 26.janvārim notiks Dānijā.

Latvijas vīriešu handbola izlases kandidātu saraksts 2014.gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra spēlei pret Horvātiju: Helmuts Tihanovs, Aivis Jurdžs, Margots Valkovskis, Dainis Krištopāns, Ingars Dude, Jānis Pavlovičs, Armands Uščins, Austris Tuminskis, Ēriks Blūms, Oskars Arājs, Edgars Kukša, Ģirts Lilienfelds, Elvijs Borodovskis, Andis Ērmanis, Artūrs Kuģis, Andis Ērmanis, Artūrs Lazdiņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!