Foto: F64
Latvijas vīriešu handbola izlase trešdien Dobelē Eiropas čempionāta kvalifikācijas turnīra trešajā spēlē ar 28:24 (14:9) pieveica Slovākiju, gūstot pirmo panākumu sacensībās.

Latvijas izlasei septiņus vārtus guva Ingars Dude, sešus - Aivis Jurdžs, pa četriem - Dainis Krištopāns un Jānis Pavlovičs, trīs - Elvijs Borodovskis, divus - Armands Uščins, bet pa vieniem - Evars Klešniks un Austris Tuminskis.

Abas komandas šo sestdien tiksies vēlreiz, šoreiz jau Slovākijā.

Latvijas handbolisti ar teicamu spēli aizsardzībā iesāka maču, neļaujot slovākiem gūt vārtus vairāk nekā astoņas minūtes. Tiesa, arī Latvijas handbolisti šajā laikā paspēja gūt tikai trīs vārtus. Turpinājumā komandas ieskrējās, bet daudz labāk darbojās Latvija - līnijā atraisījās Ingars Dude, no ārējās līnijas pretiniekus "apšaudīja" Aivis Jurdžs un Dainis Krištopāns, panākot puslaika vidū 7:2.

Vēlāk Latvijas handbolisti palielināja pārsvaru līdz 9:3, taču slovāki ļoti veiksmīgi izmantoja Margota Valkovska noraidījumu, pietuvojoties līdz 7:11. Tomēr, spēlējot jau vienādos sastāvos, Latvija ātri atjaunoja lielāku pārsvaru un puslaiku noslēdza savā labā ar 14:9.

Otrā puslaika sākumā Latvijas izlase turpināja droši spēlēt, taču tad Slovākija sāka aktīvi segt ārējos Jurdžu un Krištopānu, iestrēga Latvijas uzbrukums, un slovāki pietuvojās līdz 16:19. Latvijas izlases treneris Valdis Labanovskis paņēma minūtes pārtraukumu, bet pēc tā slovāki guva divus vārtus arī pēc tam, panākot jau 18:19.

Slovākijas izrāvienu apturēja teicami maču aizvadījušais Dude, gūstot vārtus un arī nopelnot Latvijai vairākumu. Latvijas handbolisti gan vairākumu nespēja pilnvērtīgi izmantot, panākot tikai 21:19 puslaika vidū. Vēlāk Latvija panāca arī "+3", bet tad noraidījumu nopelnīja Jurdžs. Tieši mazākumā Latvija veica izšķirošo izrāvienu, panākot 25:21, bet pēc brīža Krištopāns palielināja pārsvaru līdz 26:21.

Slovākijas izlase mača izskaņā pārgāja uz aktīvu aizsardzību un sāka segt divus ārējos Latvijas spēlētājus individuāli, kas deva rezultātu. Trešo noraidījumu nopelnīja Klešniks, Slovākija pietuvojās līdz 24:26, bet tad Jurdžs un Elvijs Borodovskis atjaunoja Latvijai drošāku pārsvaru 28:24. Pēdējās divarpus minūtēs spēles rezultāts nemainījās, un Latvija svinēja savu pirmo uzvaru turnīrā.

Atgādinām, ka Latvijas handbolisti pērnā gada vasarā pārvarēja kvalifikācijas pirmo kārtu un iekļuva nākamajā atlases posmā, kura pirmajās divās spēlēs atzina spēcīgo Ungārijas un Horvātijas izlašu pārākumu (attiecīgi ar 25:32 un 23:30).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!