Latvijas hokeja izlase svētdien izcīnīja ceļazīmi uz 2006.gada Turīnas olimpiskajām spēlēm, kvalifikācijas turnīra izšķirošajā spēlē ar 5:4 (1:2, 1:1, 3:1) uzvarot Baltkrieviju.

Foto galerija

Latvija – Baltkrievija: skaista uzvara no bezcerīga zaudējuma

Lai uzvarētu apakšgrupā un nodrošinātu dalību 2006.gada Olimpiādē, Latvijas hokejistiem bija nepieciešama tikai uzvara. Vēl piecas minūtes pirms mača beigām Latvija zaudēja 2:4, taču atlikušajā laikā guva trīs vārtus un izcīnīja ceļazīmi uz Turīnas Olimpiādi.

Otro reizi pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas hokeja valstsvienība piedalīsies olimpiskajās spēlēs. 2002.gadā Soltleiksitijā olimpisko spēļu priekšsacīkstēs Latvija ar 4:2 uzvarēja Austriju, cīnījās neizšķirti 6:6 ar par favorītiem uzskatīto Slovākijas valstsvienību, bet izšķirošajā mačā ar 1:4 zaudēja Vācijai un neiekļuva pamatturnīrā.

Latvijai ceļazīmi uz Turīnas Olimpiādi nodrošināja Aleksandrs Semjonovs, kurš uzvaras vārtus guva mača pēdējā perioda 18.minūtē. 32 sekundes pirms Semjonova gūtajiem vārtiem Sprukts panāca izlīdzinājumu, bet Latvijas hokeja izlases pēdējo minūšu izrāvienu pretī uzvarai trešā perioda 16.minūtē ar precīzu metienu vairākumā uzsāka Armands Bērziņš.

Baltkrievus vadībā sestajā minūtē izvirzīja Andrejs Baško, kurš izmantoja Aleksandra Macijevska noraidījumu uz divām minūtēm. 13.minūtē Baltkrievija vēlreiz izmantoja skaitlisko vairākumu un palielināja pārsvaru - vārtus guva Oļegs Mikuļčiks. Pirmos vārtus Latvijas labā mača 19.minūtē vairākumā guva Jānis Sprukts, kurš samazināja rezultāta starpību līdz 1:2.

Otro periodu Latvijas izlases vārtos Sergeja Naumova vietā iesāka Edgars Masaļskis, bet jau otrajā minūtē viņu pārspēja Mihails Grabovskis un atjaunoja baltkrieviem divu vārtu pārsvaru 3:1. Jau pēc 18 sekundēm Grigorijs Panteļejevs atkal samazināja rezultāta starpību 2:3. Izšķirošā perioda 10.minūtē Konstantīns Koļcovs panāca it kā drošo pārsvaru Baltkrievijai 4:2, tomēr baltkrievi to nespēja nosargāt.

Dramatiski brīži risinājās otrajā periodā, kad tiesnešu darbība izraisīja sašutumu Baltkrievijas izlases rindās. Astotajā minūtē par rupju spēli piecu minūšu sodu un noraidījumu līdz mača beigām nopelnīja baltkrievs Oļegs Antoņenko. Vēl pēc piecām minūtēm Baltkrievijas izlases guva vārtus, tomēr tiesnesis to guvumu neieskaitīja. Kā vēlāk noskaidrojās, brīdi pirms vārtu guvuma baltkrievi pārkāpa noteikumus pret Leonīdu Tambijevu.

Latvijas izlases rindās par labāko izšķirošajā mačā tika atzīts Panteļejevs, bet baltkrieviem - Grabovskis, kurš atzīts par visa turnīra vērtīgāko hokejistu.

Pēc mača tiesnešu darbību kritizēja arī Baltkrievijas izlases galvenais treneris Mihails Zaharovs. "Tiesāšana bija ārpus jebkurām ētikas normas robežām. Tādā spēlē tāda tiesāšana...," sašutis bija Zaharovs.

Zaharovs arī kritizēja savu hokejistu darbību. "Šausmas, ko mani hokejisti darīja pie rezultāta 4:2," teica Zaharovs. "Milzīgas kļūdas pie rezultāta 3:4. Mūsu vārtsargs ielaida visu, ko varēja. Ja arī atvairīja metienu, tad vārtu priekšā, lai varētu pretinieki iemest ripu tīklā. Un šis vārtsargs spēlē Krievijas superlīgā, kas pašlaik skaitās labākā pasaulē..."

Tomēr baltkrievu treneris arī atzina, ka Latvijas izlases hokejisti bija meistarīgi. "Malači, ka spēja "izvilkt" tādu spēli."

Savukārt visa kvalifikācijas turnīra labākais un rezultatīvākais spēlētājs Grabovskis atzina, ka šoreiz uzvarētāju noteica meistarība. "Domāju, ka veiksme bija Latvijas izlases pusē. Varu tikai novēlēt veiksmi arī olimpiskajās spēlēs."

Kā vienu no neveiksmes iemesliem Grabovskis minēja arī savas izlases trenera nespēju laicīgi paņemt pārtraukumu. "Domāju, ka vajadzēja paņemt 30 sekunžu pārtraukumu. Tas līdzētu."

Kā pastāstīja Grabovskis, pēc spēles komandai bija ļoti nomācošas sajūtas. "Ģērbtuvē pēc mača bija kapa klusums," pēcspēles preses konferencē teica Baltkrievijas uzbrucējs.

Latvijas izlases galvenais treneris Leonīds Beresņevs norādīja, ka komanda uzvarējusi, jo bijusi ļoti liela vēlēšanās. "Mēs uzvarējām nevis ar gribasspēku, bet ar ļoti lielu gribasspēku," teica Beresņevs. "Sākumā jutu, ka komanda netiek galā ar uztraukumu. Arī divi zaudētie vārti, veicot sastāva maiņu, bija uztraukuma sekas."

Latvijas Televīzijai Berseņevs teica, ka ticējis panākumam jau no pirmās spēles. "Es ticēju puišiem no pirmās spēles, un ticēju, ka puiši spēj paveikt neiespējamo."

Latvijas izlases galvenais treneris arī ar skumjām atzina, ka šajā mačā vajadzēja būt Sergejam Žoltokam. "Sergeja klātbūtne, viennozīmīgi, bija jūtama. Viņš ļoti gribēja uzvarēt šajā turnīrā. Tas bija viņa sapnis."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!