Latvijas paralimpiskajai komandai Riodežaneiro spēlēs nebūs vienotu tērpu, jo tie pasūtīti tikai Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) sporta komandai, noskaidrojis laikraksts "Neatkarīgā Rīta Avīze" (NRA).

Jau vēstīts, ka 10. maijā tika prezentēta Latvijas olimpiskās komandas "Rio 2016" apģērbu kolekcija, ko Latvijas sportisti valkās Riodežaneiro olimpisko spēļu laikā. Izveidotā komandas identitāte tika nodota profesionālai poļu firmas 4F modes mākslinieku komandai, kura, cieši sadarbojoties ar LOK, ir radījusi Latvijas Olimpiskās komandas "Rio 2016" tērpu kolekciju. Šī ir pirmā reize vēsturē, kad tērpi ir speciāli veidoti katram olimpiskās komandas dalībniekam individuāli, ņemot vērā katra cilvēka ķermeņa īpašības.

Riodežaneiro paralimpiskās spēles sāksies trīs nedēļas pēc olimpisko spēļu beigām, tomēr paralimpiešiem tērpi nav ne plānoti, ne pasūtīti, ne pašūti. Latvijas Paralimpiskās komitejas (LPK) prezidente Daiga Dadzīte ar nožēlu atzīst, ka tā ir, jo tērpi pasūtīti tikai Latvijas Olimpiskās komitejas sporta komandai.

"Neraugoties ne uz sarunām, ne diskusijām, jo par tērpiem un Latvijas abu komandu vienoto izskatu uz olimpiskajām un paralimpiskajām spēlēm runāts jau kopš pagājušajām vasaras spēlēm Londonā, ne arī solījumiem, ka šogad komandu tēls būs vienots, paralimpiskajiem sportistiem tērpu nav," NRA sacīja Dadzīte, "Un tas ir tieši šogad, kad pirmoreiz Latvijas vēsturē Latvijas Televīzija rādīs gan vasaras paralimpisko spēļu atklāšanu, gan noslēgumu tiešraidē. Nu ko, iesim parastos sporta tērpos vai neiesim nemaz."

LOK vadība no sākuma plāno saģērbt savus sportistus, un tad skatīties, kas paliks pāri, un to varētu piešķirt paralimpiskajai komandai, tomēr tad varētu būt problēmas ar apģērbu izmēriem. Tikmēr Dadzīte atsaucas uz memorandu, kurš paredz Olimpisko un Paralimpisko komiteju ciešu sadarbību.

"Saprotams, mēs gaidījām ziņas no Olimpiskās komitejas par tērpiem, taču nesaņēmām un tagad saprotam, kāpēc, jo vienkārši kopīgas formas netika plānotas," sacīja Dadzīte.

Tikmēr LOK prezidents Aldons Vrubļevskis skaidroja, ka Latvijā ir citādāka struktūra un LOK un LPK darbojas atsevišķi. Tikmēr, piemēram, Beļģijā, Vācijā, Kanādā olimpisko un paralimpisko vienību sportisti kopā pozē publiskā pasākumā, iepazīstinot sabiedrību ar Vasaras olimpisko spēļu formām.

Paralimpiskās komitejas pārstāvis Andris Ulmanis teica, ka vienīgā izeja ir meklēt naudu un mēģināt sarunāt ar poļiem, lai mums uzšuj tērpus. Tam vajadzīgi 57 000 eiro. "Protams, tādas naudas nav," sacīja Ulmanis. Dacīte atgādināja, ka pat treniņiem un čempionātiem, lai paralimpiskie sportisti varētu kvalificēties paralimpiskajām spēlēm, bija jāvāc ziedojumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!