Daudzkārtējā Latvijas rekordiste un Eiropas junioru čempionātu fināliste Ieva Maļuka podkāstā "#Peldsezona" atklājusi, ka pēdējo reizi peldējusi pirms 50 dienām un rekordlielā dīkstāve ir smags trieciens uz sportistes fizisko formu, ziņo Latvijas Peldēšanas federācija (LPF).

Maļuka intervijā norādījusi, ka šis ir ilgākais laiks, ko viņa ir pavadījusi bez ūdens un būs ļoti liels darbs jāiegulda, lai atgūtu iepriekšējo formu

"Es nezinu, ko gaidīt, kad tikšu baseinā," stāsta Maļuka. "Tik gara pauze man nav bijusi nekad. Pat pēc trīs brīvdienām sajūtas nav tās pašas, tāpat ir kaut kas pazudis, kaut kādi tehniskie elementi var mainīties, pazūd ūdens sajūtas. Trenerei būs daudz jāstrādā un jādomā, kā ātri atgūt pazaudēto. Praktiski viss būs jāsāk pilnīgi no nulles un tas ir grūti – gan fiziski, gan morāli."

Peldētāja arī norādīja, ka peldēšanā nav iespējams iztikt ar individuāliem fiziskajiem treniņiem svaigā gaisā, akcentējot, ka "baseins ir neaizvietojams mūsu sportā – peldēšanā 90% rezultāta nosaka darbs baseinā un tikai 10% dod tas, kas notiek ārpus baseina."

Maļuka atzina, ka jo ilgāk baseini būs ciet, jo ilgāks laiks būs nepieciešams, lai atgūtos no šīs pauzes un izteica cerību, ka baseini tuvākajā laikā būs pieejami un būs iespēja pēc iespējas ātrāk uzsākt šo atkopšanās procesu. Sportiste pauda, ka peldēšana atklātās ūdens tilpnēs nav risinājums peldētājiem.

"Es tikai tagad sapratu, cik lielu daļu no manas dzīves aizņem peldēšana, cik lielu gandarījumu tā man atnes un cik pozitīvas emocijas tā dod, un man tā ļoti pietrūkst. Ar lielu nepacietību gaidu, kad atkal tikšu ūdenī," klāsta olimpiskās medaļnieces Jeļenas Rubļevskas meita.

Šis gads ir pēdējais, kad Maļuka var startēt junioru vecumā, taču Eiropas peldēšanas līgā (LEN) jau ir paziņojusi, ka jūlijā kontinenta čempionāts junioriem nenotiks, bet vēl nav pieņemts lēmums par to vai tas tiks pārcelts vai atcelts pilnībā.

Iepriekšējos divus gadus Latvijas pārstāve junioru čempionātā izcīnīja piekto vietu prestižajā 100m br./st. distancē un šajā gadā mērķi bija vēl augstāki. Tāpat nav skaidrība par Eiropas čempionāta norisi pieaugušajiem, kas no maija ir pārcelts uz augustu, taču, visticamāk, tiks atkārtoti pārcelts.

Sarunā par Tokijas olimpiskajām spēlēm Maļuka pauda viedokli, ka to pārcelšana viņai pavisam noteikti ir ieguvums: "Laiks ir manā pusē. Es vēl augu un pēc gada es noteikti būšu stiprāka."

Vienlaikus olimpisko spēļu kandidāte atzina, ka pagaidām nav bijusi gatava tik lielam sporta notikumam ne fiziski, ne psiholoģiski un arī nejustos iederīga šādā notikumā, uzsverot, ka viņai ir svarīgi pasaules nozīmīgākajā sporta forumā parādīt labāko rezultātu un būt konkurētspējīgai.

Šī gada pirmajos trīs mēnešos Maļuka laboja valsts rekordu astoņas reizes, bet kopumā septiņpadsmit gadīgā sportiste nacionālos rekordus individuālajās disciplīnās labojusi četrdesmit reizes. Maļuka ir kvalificējusies dalībai Eiropas junioru un pieaugušo čempionātiem, Starptautiskā Peldēšanas federācijas (FINA) pasaules čempionātam 25m peldbaseinā, kā arī izpildījusi Tokijas olimpisko spēļu kvalifikācijas B normatīvu.

Latvijā peldbaseini apmeklētājiem ir slēgti jau no 25. marta un treniņu iespējas nav arī Latvijas labākajiem sportistiem, kas ir kvalificējušies dalībai Eiropas čempionātam un decembrī plānotajam FINA pasaules čempionātam 25m peldbaseinā.

Pilna intervija ar Ievu Maļuku ir pieejama LPF mājaslapā: www.swimming.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!