Foto: Publicitātes attēli

Latvijas sieviešu šaha izlase Norvēģijā notiekošās šaha Olimpiādes priekšpēdējās kārtas cīņā otrdien pieveica Filipīnas, bet vīriešu komanda piekāpās Izraēlai.

Latvijas sieviešu izlase desmitās kārtas duelī bija pārāka ar 3-1. Šoreiz pa panākumam izcīnīja komandas kapteine Dana Reizniece-Ozola un valsts čempione Katrīna Šķiņķe, kamēr Ilze Bērziņa un Laura Rogule spēlēja neizšķirti.

Jau vēstīts, ka turnīru Latvijas izlase sāka ar uzvaru pār Peru, pēc tam cīnījās neizšķirti ar Uzbekistānu, trešajā kārtā zaudēja Kolumbijai, bet pēc tam pieveica Maķedoniju. Piektajā kārtā Latvijas pārstāves izrādījās pārākas par Austrāliju, sestajā cīņā sausā kapitulēja Turcijai, bet vēlāk zaudēja arī Čehijai. Pēc divu neveiksmju sērijas pie panākuma Latvija tika nākamajā cīņā, kad pieveica mājinieču Norvēģijas otro komandu, bet pirmdien ar 3,5-0,5 sagrāva Ēģipti.

Tikmēr vīriešu komanda "Open" grupas sacensībās ar 1,5-2,5 otrdien piekāpās Izraēlai. Pa neizšķirtam Latvijai atnesa vienības līderis Aleksejs Širovs, valsts čempions Igors Kovaļenko un Artūrs Neikšāns, bet zaudējumu cieta Toms Kantāns.

Kā ziņots, turnīra pirmajos divos dueļos Latvijas pārstāvji pārspēja Nikaragvu un Lietuvu, trešajā cīņā nospēlēja neizšķirti ar Kazahstānu, bet pēc tam piekāpās Anglijai. Uz uzvaru takas Latvijas vīri atgriezās piektajā kārtā, kad pārspēja Dāniju, bet sestajā kārtā tika pieveikta arī Turcija, kam vēlāk sekoja zaudējums pret Brazīliju, kā arī uzvara pret Itāliju. Savukārt pirmdien Latvija cīnījās 2-2 ar Spāniju.

Pirms šīs kārtas Latvijas vīriešu izlase kopvērtējumā ieņēma 29.vietu, bet dāmas bija atrodamas 38.pozīcijā.

Līdz ceturtdienai visām valstīm šaha Olimpiādē paredzēts aizvadīt 11 kārtu cīņas.

Abām Latvijas šaha izlasēm izvirzīts mērķis iekļūt sacensību pirmajā desmitniekā.

Latvijas komanda lielākajā šaha notikumā pasaulē ar lielākiem un mazākiem pārtraukumiem piedalās kopš pirmās Olimpiādes, kurā 1924.gadā Parīzē Hermanis Matisons kļuva par uzvarētāju individuālajā turnīrā. Savukārt līdz šim pēdējais panākums gūts 2010.gadā, kad Bērziņa izcīnīja bronzas medaļu individuālajā vērtējumā.

Savukārt komandu vērtējumā Latvija lielākos panākumus guva 1992.gadā, kad vīru komanda bija piektā, bet dāmas izcīnīja 12.vietu.

Valstu starptautiskajā sarakstā Latvijas vīrieši pašlaik ir 33., bet sievietes 28.vietā. Iepriekšējā Olimpiādē, kas pirms diviem gadiem risinājās Turcijā, sieviešu komanda ierindojās 18.vietā, bet vīru komanda ieņēma 28.pozīciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!