Serbijas un Melnkalnes pilsētā Soborā notika Eiropas meistarsacīkstes sambo cīņā jauniešiem un junioriem, kurā ar lieliem panākumiem piedalījās arī Latvijas sambo izlase, 6 jauniešu un 3 junioru sastāva, portālu “Delfi” informēja Latvijas sambo klubu asociācija.
Otro gadu pēc kārtas Rīgas r-na BJSS trenera Leonīda Kuzņecova audzēkņi rāda izcilas sekmes iekārojot vietu Eiropas labāko jaunatnes sambistu vidū.

Jauniešu konkurencē nepārspēta palika ādažniece Evija Puķīte, kura svara kategorijā līdz 65 kg izcīnīja ilgi kāroto 1.vietu. Šis ir vislabākais Latvijas sambistu panākums pēdējo gadu laikā. Līdz šim uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena tāda līmeņa sacensībās spēja uzkāpt tikai ventspilnieks Vladislavs Čerņavskis tālajā 1997.gadā kļūstot par Pasaules čempionu junioru konkurencē.

Vēl viens likumsakarīgs panākums ir citam Rīgas r-na BJSS audzēknim Zaharam Makejevam (līdz 62 kg). Pagājušajā gadā Šauļos notikušajās Eiropas meistarsacīkstēs jauniešiem viņš bija trešais. Šogad, startējot jau junioru konkurencē, tikai dažas balles par iekļūšanu finālā zaudējot topošajam Eiropas čempionam viņš bija spiests samierināties ar 3.vietu. Domājams, ka šim perspektīvajam cīkstonim tas nav pēdējais sasniegums.

Arī pieaugušie noskaidroja stiprākos kontinenta cīkstoņus

Paralēli Krievijas galvaspilsētā Maskavā noslēdzās 23. Eiropas čempionāts sambo cīņā pieaugušiem, kurš bija veltīts Uzvaras svētku 60.gadadienai. Kopumā tas pulcināja ap 130 sambistiem no 24 valstīm un 65 sambistes no 15 valstīm.

Latviju šajā forumā pārstāvēja Liepājas sambo skolas cīkstoņi – Vladimirs Ševkovs (līdz 68 kg), Kaspars Svars (līdz 82 kg), Jurijs Šuļins (līdz 90 kg) un arī daiļā dzimuma pārstāve Oksana Ševkova (līdz 64 kg).

Vladimiram bija skaitliski raženākā svara kategorija, jo no kārotās 1.vietas viņu šķira 20 labākie kontinenta sambisti. Vladimirs cīnījās godam vinnējot divas cīņas un zaudējot tikai godalgoto vietu ieguvējiem un kopvērtējumā ieņēma 7. vietu.

Kaspars Svars un Jurijs Šuļins zaudēja abās cīņās un ierindojās attiecīgi 11. un 7.vietā. Oksana Ševkova zaudēja jau pirmajā cīņā un palika 7.

Šoreiz labi startēja mūsu kaimiņi. Latvijā labi pazīstamais Igaunijas sambists Aleksandrs Fjodorovs (līdz 74 kg) izcīnīja 3. vietu cīņā par iekļūšanu finālā zaudējot tikai 1 balli topošajam finālistam. Sieviešu konkurencē Narvas pārstāve Viktorija Kuzņecova palika 3. svara kategorijā virs 89 kg.

Lietuviešiem divas 3.vietas atnesa Anžela Burbo (līdz 56 kg) un Lina Rudvalite (līdz 80 kg).

Interesanti, ka šī gada Latvijas čempionātā sambo cīņā piedalījies „SAMBO 70” skolas pārstāvis Vasilijs Aļamkins izcīnīja Eiropas čempiona titulu, pārliecinoši pārspējot visus savus pretiniekus svara kategorijā līdz 57 kg.

Kopumā mūsu pieaugušo sambistu starts pārsteigumus nesagādāja. Kārtējo reizi liek par sevi manīt nepietiekamais šī sporta veida finansējums un nevērīga Valsts attieksme pret cīņas sportu visumā. Vēl jo vairāk, ka šajos sporta veidos Latvijai ir potenciāls un iespēja gūt augstākā kaluma medaļas.

Pasaules sambo jaunumi

Eiropas čempionāta ietvaros notikušajā FIAS kongresā par Starptautiskas Amatieru sambo asociācijas prezidentu uz 4 gadiem tika ievēlēts pazīstamais sambists un tagadējais Pan-Amerikas sambo federācijas prezidents Dāvids Rudmans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!