Foto: LETA
Latvijas sieviešu izlase regbijā-7 svētdien Bosnijas un Hercegovinas galvaspilsētā Sarajevā triumfēja Eiropas čempionāta pirmās divīzijas turnīrā, kvalificējoties kontinenta otrajām spēcīgākajām sacensībām.

Svētdien tika aizvadīts izslēgšanas turnīrs, kur Ģirta Sirsniņa un Ulda Bautra trenētā Latvijas izlase vispirms ceturtdaļfinālā ar 39:0 sagrāva Bulgāriju, ienesot septiņus realizācijas sitienus. Turpinājumā pusfinālā latvietes otro reizi turnīrā ar identisku rezultātu 12:7 bija pārākas pār Turciju, bet titula mačā ar 15:7 pieveica arī Maltu.

Grūtākā spēle otro dienu pēc kārtas bija pret Turciju – tāpat kā sestdien, turcietes izvirzījās vadībā ar 7:0, bet līdz pārtraukumam piezemējumu veica Madara Vaivode, kas vēl līdz pagājušajai nedēļai bija pazīstama uzvārdā Sirsniņa, samazinot rezultātu līdz 5:7. Otrā puslaika sākumā latvietes ieguva skaitlisko vairākumu, ko izmantoja Liene Lēvalde un realizācijas sitienu iesita Elīna Pīrāga-Berjoza.

"Laikam jau Turcija ir visstiprākā komanda šajā turnīrā. Ar fiziski spēcīgām un ātrām spēlētājām," Latvijas Regbija federācija citē izlases treneri Uldi Bautri. "Mums bija uzdevums šoreiz pret viņām vairāk spēlēt ar uzbrucējām. Nesen bija nolijis lietus, laiks bija kļuvis vēsāks, un arī pati daba nāca mums pretim."

Finālspēles pirmajā puslaikā ar piezemējumu pret Maltu izcēlās Līga Svetlova. Latvija turpināja kontrolēt gan teritoriju, gan bumbu nepārtraukti uzbrūkot. Otrajā puslaikā abus piezemējumus izdarīja Madara Miķelsone. Malta vienīgo piezemējumu izdarīja pašās spēles beigās.

Pirms tam sestdien apakšgrupu kārtā Latvija ar 40:0 (33:0) sagrāva Melnkalni, vēl pārliecinošāk ar 50:0 (33:0) pārspēja mājinieces bosnietes, bet izšķirošajā cīņā par pirmo vietu D apakšgrupā ar 12:7 (5:7) uzvarēja Turciju.

Eiropas čempionāta pirmā divīzija ir nākamā aiz abām augstākajām – "Grand Prix" un "Trophy" – divīzijām, kur katrā ir pa 12 komandām, līdz ar to pirmajā divīzijā spēlē komandas, kuras Eiropas rangā cīnās par 25. vietu.

Uz "Trophy" divīziju pacēlās divas labākās pirmās divīzijas komandas.

Eiropas čempionāta pirmās divīzijas turnīrs norisinājās Sarajevas stadionā, kur notika 1984. gada ziemas olimpisko spēļu atklāšanas ceremonija.

Latvijas izlases rindās spēlēja Guna Limmane, Liene Lēvalde, Zane Sirsniņa (komandas kapteine), Madara Vaivode, Elīna Pīrāga-Berjoza (visas - "Selena"), Sindija Širaka, Līga Svetlova, Madara Miķelsone, Anda Kaģe (visas - LSPA), Liene Vāciete, Liene Freiberga (abas - "Imanta"), kā arī kopš gada sākumā Jaunzēlandes klubā "Ponsonby Fillies" spēlējošā Anete Skrastiņa, kura tika atzīta par pagājušā gada labāko Latvijas regbisti.

Pērn Zagrebā toreizējā B divīzijā Latvijas regbistes palika ceturtās uzreiz aiz Horvātijas. Augstāk pacēlās Dānija un Izraēla.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!