Foto: Reuters/Scanpix
2015. gads Latvijai būs nozīmīgs ar divu augsta līmeņa čempionātu organizēšanu mūsu pašu mājās. Labākie Eiropas basketbolisti septembrī sacentīsies zem "Arēnas Rīga" groziem, bet pasaules labākie kamaniņu sporta pārstāvji medaļas jau februārī sadalīs Siguldas trasē.

Tās gan nav vienīgās sacensības, kurām šogad uzmanību pievērsīs visā pasaulē. Dažās no tām uz godalgotu vietu pretendē arī Latvijas sportisti, tāpēc portāls "Delfi" piedāvā ieskatu uz dažām svarīgākām šogad paredzētajām sporta sacensībām.

Sigulda cer uz mājinieku panākumu


Foto: LETA

Brāļu Dukuru dominances aizpildītajā pēcolimpiskajā sezonā Tomasam un Martinam būs iespējas papildināt savu medaļu kolekciju Vinterbergā notiekošajā pasaules čempionātā bobslejā un skeletonā, kurš norisināsies no 23. februāra līdz 8. martam. Dukuri šosezon pirmajās trijās sacensībās svinēja dubultuzvaras, un tikai neparocīgajā Kēnigszē trasē iepriekšējā nedēļas nogalē pārtrūka brāļu dominance.

Tomēr brāļi Dukuri ir Pasaules kausa kopvērtējuma līderi, un noteikti pretendē uz medaļām arī Vinterbergā. Martins pasaules čempionātos ir izcīnījis divas zelta medaļas un vienu sudraba, kamēr tieši šajās sacensībās Tomass vēl nav ar vietu trijniekā izcēlies.

Vinterbergā pamatotas cerības arī ir uz Oskara Melbārža komandu. Soču Olimpiskā sudraba ieguvēji Oskars Melbārdis un Daumants Dreiškens Pasaules kausā pēc neveiksmes Kēnigszē noslīdējuši uz kopvērtējuma otro vietu. Arī četriniekos Melbārdis iesācis sezonu vareni (pārliecinošs kopvērtējuma līderis) un ir viens no pretendentiem uz uzvaru sezonas kopvērtējumā. Pārsteigumu sagādāt varētu arī Oskara Ķibermaņa četrinieks, kurš pēdējos divos Pasaules kausa posmos bijis labāko sešiniekā.

14. un 15. februārī kamaniņu sporta pasaules čempionāts tiks aizvadīts Siguldā, un mājiniekiem vajadzētu cerēt uz medaļām savā trasē.

Sigulda čempionātu nav organizējusi kopš 2003. gada, kad Mārtiņš Rubenis izcīnīja otro vietu pasaules čempionātā. Latvijas izlase noteikti ir starp favorītēm stafetes disciplīnā, kur gan Soču olimpiskajās spēlēs, gan pasaules čempionātā tika izcīnītas bronzas medaļas.

Individuālajās sacensībās no Latvijas sportistiem cīņā par medaļām, visticamāk, iesaistīsies tikai brāļi Andris un Juris Šici, jo ne meitenēm, ne puišiem šajā sezonā nav spīdoši rezultāti. Pasaules kausa kopvērtējumā tieši Šiciem šobrīd ir labākais rezultāts un viņi kopvērtējumā ir trešie, kamēr nevienai dāmai vai kungam vieniniekos nav izdevies iekļūt kopvērtējuma labāko desmitniekā.

Rastorgujevs šaus Somijā


Andreju Rastorgujevu biatlona līdzjutējiem būs pamats atbalstīt no 3. marta līdz 15. martam Somijas pilsētiņā Kontiolahti, kur risināsies pasaules čempionāts.

Rastorgujevs pēc neveiksmīgā sezonas sākuma nākamajos posmos ir "ieskrējies" un bijis tuvu kārotajam goda pjedestālam, uz kura vēl ne reizi karjeras laikā nav kāpis. Pēdējās sacensībās arī konkurentu jau biežāk piemin latviešu sportista vārdu, tāpēc Latvijas faniem ir pamatotas cerības uz viņa labu startu arī Somijā.

Pagājušā gada Ziemas olimpiskajās spēlēs latvietis startēja atzīstami, regulāri cīnoties ar labākajiem pasaules biatlonistiem un iedzīšanas sacensībās iekļūstot arī labāko desmitniekā, finišējot devītajā vietā.

Pretim Latvijas vārdam biatlona pasaules čempionātos ir atzīmējamas divas Ilmāra Briča bronzas medaļas - sprinta un 20 kilometru individuālajā distancē. Cerams, ka tieši Kontiolahti Rastorgujevs pirmo reizi karjerā iekļūs trijniekā un Briča panākumus atkārtos.

Hokeja fani pulcēsies Prāgā


Foto: F64

Tradicionāli maijs Latvijai ir hokeja mēnesis, un šogad pasaules hokeja čempionāts no 1. līdz 17. maijam norisināsies Čehijā - Prāgā un Ostravā.

Kopš 2012. gada pasaules čempionātos komandas ir sadalītas divās grupās pa astoņām komandām, no kurām četras labākās tiek ceturtdaļfinālā, bet vājākā izkrīt uz 1. divīziju.

Pasaules čempionāts Prāgā būs debija Latvijas izlases galvenajam trenerim Aleksandram Beļavskim, kurš šajā amatā nomainījis publikas simpātiju guvušo Tedu Nolanu. Latvija grupu turnīru aizvadīs Prāgā un sāks ar spēlēm pret hokeja eliti, respektīvi, Kanādas, Čehijas, Zviedrijas un Šveices izlasēm. Visticamāk izlases veiksmes vai neveiksmes noteiks pēdējās trīs spēles, attiecīgi pret Vāciju, Austriju un Franciju.

Pērn Latvijas izlase Baltkrievijā notiekošajā pasaules čempionātā ieņēma 11. vietu, lai gan bija "tiesneša kļūdas" attālumā no iekļūšanas ceturtdaļfinālā. Baltkrievijas čempionāts gan daudziem faniem būs "piemirsies", jo to pamatoti aizēnoja Soču olimpiskās spēles, kurās izlase tika ceturtdaļfinālā un tajā godam nospēlēja pret čempioniem Kanādu, piekāpjoties ar rezultātu 1:2. Savulaik 2004. gadā valsts izlase tieši Čehijā atkārtoja savu labāko sasniegumu pasaules čempionātos, izcīnot augsto septīto vietu. Arī toreiz Latvija spēles aizvadīja Prāgā.

Caur Nīderlandi uz Rio


Foto: FIVB

2015. gada pludmales volejbola sezona ir nozīmīga ne tikai ar pasaules čempionātu, bet arī ar iespēju tā laikā kvalificēties uz 2016. gada Rio olimpiskajām spēlēm.

Uzvara vairākās Nīderlandes pilsētās notiekošajā pasaules čempionātā ir tikai viens no veidiem kā garantēt ceļazīmi uz Rio. Čempionāts norisināsies no 26. jūnija līdz 5. jūlijam.

Vairumu no 24 pāriem, kuri varēs startēt Rio, sastādīs pēc pasaules ranga, uz Olimpiādi kvalificējoties 15 labākajiem pāriem. Vēl viena kvota ir atvēlēta mājiniecei Brazīlijai, bet pārējās septiņas ceļazīmes tiks sadalītas speciāli Olimpiādei veidotajā Kontinentālajā kausā, kurā katrs kontinents iegūs vismaz vienu ceļazīmi.

Pagājušā gada pasaules rangā triumfēja latviešu pāris Aleksandrs Samoilovs un Jānis Šmēdiņš, kuri šobrīd uzskatāmi par Latvijas labāko duetu un ir galvenie favorīti uz uzvaru Nīderlandē. Tiesa, svarīgās sacensībās pēdējos divos gados latviešiem nav izdevies sevi apliecināt, tāpēc jācer, ka neveiksmju josla beidzot tiks pārtraukta.

Par vietu Rio cīnīsies arī jaunizveidotie dueti Mārtiņš Pļaviņš un Hermans Egleskalns, kā arī Ruslans Sorokins un Aleksandrs Solovejs. Vienai valstij ir iespēja izcīnīt divas ceļazīmes uz Rio.

Vieglatlēti cīnīsies Pekinas olimpiskajā stadionā


Pasaules labākie vieglatlēti šogad savā starpā no 22. līdz 28. augustam sacentīsies Pekinā, kur 2008.gadā risinājās Vasaras olimpiskās spēles.

Iepriekšējā pasaules čempionātā 2013. gadā Maskavā neviens no Latvijas sportistiem nespēja izcīnīt vietu labāko desmitniekā. Ķīnā, visticamāk, lielākās līdzjutēju cerības gulsies uz septiņcīnieces Lauras Ikaunieces-Admidiņas un šķēpmetējas Madaras Palameikas pleciem. Ikauniece-Admidiņa pasaules mēroga sacensībās, Olimpiskajās spēlēs un pasaules čempionātā, ir izcīnījusi attiecīgi devīto un vienpadsmito vietu, kamēr Madara Palameika, pagājušā gada labākā Latvijas vieglatlēte, Londonas spēlēs izcīnīja godpilno astoto vietu un pērn divreiz laboja Latvijas rekordu.

Kā jau tas Latvijas vieglatlētikā notiek tradicionāli, uzmanība noteikti tiks pievērsta arī vīriešu šķēpmešanas sacensībām, kurās par mūsu izredzēm grūti šobrīd spriest. Vadims Vasiļevskis, visticamāk, savus metienus "izmetis", arī Ainars Kovals šķiet iepriekšējā līmenī vairs nemetīs, bet par Zigismunda Sirmā nākotnes sasniegumiem atbildīgs šobrīd jau ir somu treneris Kimmo Kinnunens. Līdzīga neziņa ir par talantīgo septiņcīņas sportisti Aigu Grabusti, kura pērn atgriezās sportā pēc bērniņa piedzimšanas. Viņa ļoti veiksmīgi "ielēca" atpakaļ lielajā sportā, taču nav zināms, vai viņa startēs tāllēkšanā vai septiņcīņā.Latviešu sportisti pasaules čempionātos ir atzīmējušies ar divām godalgām. Šķēpmetējs Dainis Kūla, pārstāvot PSRS, izcīnīja bronzas medaļu 1983. gadā, bet tāllēcēja Ineta Radēviča šo panākumu atkārtoja 2011. gadā. 

“Oranžie” brauks uz Rīgu


Foto: DELFI

Šī gada laikā Latvijas futbola izlase turpinās un noslēgs 2016. gada Eiropas čempionāta kvalifikācijas ciklu.

Iespējas kvalificēties čempionātam ir šķietami mazas, lai gan EURO 2016 kvalificēsies vairāk komandu, bet vietu "play-off" spēlēs nodrošina arī grupu trešās vietas ieguvēji (labākajai no tām čempionātam kvalificējoties uzreiz). Nīderlandes un Čehijas izlašu viesošanās Rīgā jebkurā gadījumā gan ir pietiekami liels notikums. "Oranžie" Skonto stadionā būs redzami 12. jūnijā, bet čehi Rīgā spēlēs 6. septembrī.

Lielākajiem futbola līdzjutējiem, iespējams, tikpat svarīgas ir UEFA Čempionu līgas un Eiropas līgas finālspēles. Čempionu līgas uzvarētājus 6. jūnijā noteiks Berlīnes Olimpiskajā stadionā, bet Eiropas līgā tos uzzināsim 27. maijā spēlē Varšavas Nacionālajā stadionā. Pagājušogad šos titulus attiecīgi izcīnīja Madrides "Real" un "Sevilla" klubi.

Basketbols atgriežas Rīgā


Foto: LETA

2015. gads Latvijas basketbolam būs vēsturisks, jo pēc 78 gadu pārtraukuma Eiropas čempionāts risināsies arī pirmo čempionu galvaspilsētā Rīgā.

Lai gan turnīru Latvija rīkos kopā ar Franciju, Vāciju un Horvātiju, tas šī pasākuma nozīmi nemazina. Turnīrs norisināsies no 5. līdz 20. septembrim, un D grupas spēles tiks aizvadītas Rīgā. Vīriem izloze ir bijusi diezgan veiksmīga, mūsu grupā tiekot ielozētām Igaunijas, Lietuvas, Ukrainas, Beļģijas un Čehijas izlasēm.

Pēc tam jau ceļš vedīs uz Lilli, kur Eiropas basketbola grandi sadalīs medaļas. Šogad Eiropas čempionātā dalīs arī ceļazīmes uz Rio olimpiskajām spēlēm, tādēļ Ainara Bagatska vīriem nāksies iespringt, lai kārtīgi iepriecinātu līdzjutējus.

Tikmēr nacionālā sieviešu izlase šovasar par uzvarām cīnīsies Ungārijā, kurā Eiropas čempionāta spēles ilgs no 11. līdz 28. jūlijam. Izlase ir vienā grupā ar Serbijas, Horvātijas, Krievijas un Lielbritānijas komandām.

Vīrieši pirms diviem gadiem palika soli no astotnieka un Pasaules kausa dalībvietu sadales, paklūpot spēlē pret Beļģiju un paliekot 11. vietā. Sastāvā esot vairākām nepieredzējušām spēlētājām, sieviešu izlase tikmēr 2013. gadā piedzīvoja trīs zaudējumus trijās spēlēs, ierindojoties 15. vietā. Ir gan izskanējusi iespējamība, ka uz turnīru valsts rindās atgriezīsies Anete Jēkabsone-Žogota un tādējādi varbūt arī citas "zelta paaudzes" basketbolistes, kas varētu pavērt Latvijai cerības uz tikšanu uz vēl vienām olimpiskajām spēlēm.

Latvijas basketbolam nozīmīgi arī būs ikgadējie jauniešu izlašu čempionāti un 25. jūnijā notiekošais Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) drafts, kurā, iespējams, ar ļoti augstu izvēli tiks draftēts Kristaps Porziņģis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!