Foto: Pixabay
Sportistu profesionālās darba gaitas ir salīdzinoši īsas, kamēr spēks un veselība turas, bet pēc karjeras beigām daudziem ir jādomā, ko darīt tālāk un kā "savilkt galus kopā".

Stāsti par ārzemju sporta superzvaigznēm, kas, sākumā sapelnījušas miljonus, ātri vien nonāk atkarību valgos vai bankrotē, nav īsti Latvijas realitāte. Mūsu jaunie sportisti, vēl pašā spēku plaukumā esot, jau sāk veidot savu biznesu un investēt nopelnīto. Protams, lielākoties sportisti darbojas kā investori, uzņēmuma ikdienas darba pārraudzīšanu uzticot partneriem vai ģimenes locekļiem.

Vasarā mediju telpu pāršalca ziņa, ka hokejists Miķelis Rēdlihs sācis brūvēt alu, lai gan šis bizness sportistam vairāk bija "sagadīšanās, ne rūpīgi izskaitļota biznesa joma", raksta žurnāls "IR Nauda". Kopēji paziņas pirms gada saveduši kopā Rēdlihu un alus biznesā rūdīto Eināru Jaunbrāli brīdī, kad pēdējais meklējis investoru, un pavasarī sportists kļuvis par līdzīpašnieku, kopumā uzņēmumā ieguldot 300 tūkstošus latu. Šī ir Miķeļa Rēdliha pirmā biznesa pieredze, lai gan doma, ka bez hokeja vajadzīgs vēl kaut kas, turējusies labu laiku.

Viens no Latvijas pelnošākajiem sportistiem ir basketbolists Andris Biedriņš, kura līgumi ar Nacionālās Basketbola asociācijas (NBA) klubiem ir mērāmi septiņciparu skaitļos. Neiesaistoties biznesā tieši, Biedriņš izvēlējies investēt "samērā jaunos projektos ar lielu attīstības potenciālu", žurnālam "IR Nauda" atklāj basketbolista sieva Madara, norādot, ka ieteikumus naudas ieguldīšanā tomēr sniedz privātbaņkieris. "Ja viņš saka, ka šis nav labs laiks kādam pirkumam vai ka patlaban ir gudri investēt, piemēram, sociālā tīkla "Facebook" akcijās, tad klausām," saka Madara Biedriņa.

Kamaniņu sporta pārstāvja, olimpiskās bronzas medaļas īpašnieka Mārtiņa Rubeņa intereses biznesā esot saistītas ar jauniem materiāliem, tehnoloģijām un eksperimentiem - šobrīd Mārtiņš viņš testē amerikāņu radītu unikālu materiālu "Multiceramics" - elpojošu, sauli un ūdeni necaurlaidīgu membrānu, kas sākotnēji radīta NASA vajadzībām, raksta "IR Nauda".

"Mani vienmēr ir uzrunājušas kosmosa tehnoloģijas," stāsta Rubenis. ""Multiceramics" uzgāju, meklējot jaunas idejas kamanām. Uzrakstīju e–pastu amerikāņiem ar jautājumu — kur Eiropā šo materiālu var nopirkt? Piedāvājuma tikpat kā nebija, un amerikāņi apjautājās, vai es gribu pamēģināt." Ja viss ies, kā plānots, Rubenis Eiropā izplatīs ne tikai celtniecībā un renovācijā pielietojamo "Multiceramics", bet arī citus amerikāņu kompānijas produktus, piemēram, speciālas paneļu sistēmas - līdz brīdim, kad vajadzētu sākt gatavoties nākamajām ziemas olimpiskajām spēlēm, bizness nostāsies uz savām kājām, lēš sportists.

Savukārt pludmales volejbolists Aleksandrs Samoilovs, Banku augstskolas finanšu maģistrs, savu nākotni nodrošina ar modi - sportists ir līdzīpašnieks SIA "Vabene", kas itāļu apģērbu zīmola "Mangano" pārstāvis Latvijā. "Gadus desmit es vēl gribētu spēlēt, bet sports ir sports, nekad nezini, kas var notikt rīt. Šis ir mans plāns B," žurnālam "IR Nauda" atklāj viensno pasaules vadošajiem pludmales volejbolistiem, kurš pat treniņus pakārtojis lekcijām augstskolā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!