Foto: LETA
Gan Latvijas vīriešu, gan sieviešu šaha izlase piektdien izcīnīja panākumus pirmajā kārtā Indijā notiekošajā šaha Olimpiādē.

Vīriešu izlase, kas rangā ir 64. pozīcijā, startē "Open" grupā un pirmajā kārtā stājās pretī šahistiem no Bahamu salām.

Pie uzvarām, spēlējot ar baltajām figūrām, tika Toms Kantāns un Maksims Golubovskis, kamēr panākumus, spēlējot ar melnajām figūrām izcīnīja Ritvars Reimanis un Edgars Ungurs.

Sestdien Latvijas vīriešu izlase stāsies pretī Čehijas komandai, kas rangā ieņem 18. vietu un pirmajā kārtā guva trīs panākumus un vienu neizšķirtu.

Tikmēr sieviešu izlase, kas rangā atrodas 50. vietā, pirmajā kārtā izcīnīja četras uzvaras pār Kuveitas šahistēm, kuras rangā ieņem 132. pozīciju.

Spēlējot ar baltajām figūrām, uzvaras izcīnīja Laura Rogule un Agnesa Ter-Avetisjana, bet Ilze Bērziņa un Luīze Melānija Jansone guva panākumus, spēlējot ar melnajām figūrām.

Sestdien Latvijas šahistēm stāsies pretī Indijas vienība, kas rangā ieņem pirmo vietu un pirmajā kārtā ar 4-0 uzvarēja Tadžikistānu.

Šaha Olimpiāde tiek rīkota ik pēc diviem gadiem, taču 2020. gadā paredzētās sacensības tika atceltas Covid-19 pandēmijas dēļ.

2018. gadā šaha Olimpiādē Latvijas dāmu izlase kopvērtējumā ieņēma 36. vietu, bet vīriešu vienība noslēdza Olimpiādi 45. pozīcijā.

Latvijas komanda lielākajā šaha notikumā pasaulē ar lielākiem un mazākiem pārtraukumiem piedalās kopš pirmās Olimpiādes, kurā 1924. gadā Parīzē Hermanis Matisons kļuva par uzvarētāju individuālajā turnīrā. Savukārt līdz šim pēdējais panākums gūts 2010. gadā, kad Ilze Bērziņa izcīnīja bronzas medaļu individuālajā vērtējumā.

Savukārt komandu vērtējumā Latvija lielākos panākumus guva 1992. gadā, kad vīru komanda bija piektā, bet dāmas izcīnīja 12. vietu.

44. šaha Olimpiāde Indijas pilsētā Čenajā notiek no 28. jūlija līdz 10. augustam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!