Foto: F64

Latvijas kaimiņvalstis Lietuva un Igaunija, kas ir pieteikušās attiecīgi 2026. un 2028. gada Eiropas čempionāta finālturnīra vīriešiem rīkošanai, ar Latviju par iespēju kopā uzņemt šāda ranga sacensības nav runājušas, trešdien informēja Latvijas Handbola federācijas (LHF) prezidents Mārtiņš Bičevskis.

2026. gada Eiropas čempionātu vēlas rīkot Lietuva kopā ar Baltkrieviju un Poliju, Norvēģija kopā ar Dāniju, kā arī Horvātija, Francija, Šveice un Zviedrija.

Savukārt 2028. gada Vecā kontinenta meistarsacīkstes pie sevis vēlas uzņemt Igaunija, Beļģija, Horvātija, Francija, Šveice, Zviedrija, kā arī Norvēģija kopā ar Dāniju un Portugāle kopā ar Spāniju.

"Šādu sarunu ar Lietuvu un Igauniju nav bijis. Mēs neesam aicināti kopīgi rīkot Eiropas meistarsacīkšu finālturnīru," sarunā ar LETA teica Bičevskis. "Abas mūsu kaimiņvalstis parasti vienojas par kopīga pasākuma rīkošanu ar kādām lielākām valstīm, no kurām Igaunijai un Lietuvai iekrīt mazās valsts loma."

LHF prezidents skaidro, ka no tirgvedības viedokļa vienas mazas valsts līdzdalība šāda svarīga pasākuma rīkošanā ir pieļaujama, bet divas mazas valstis ar mazu iedzīvotāju skaitu jau "ir izaicinājums no finansiālās puses".

"Mēs gan esam pieteikušies uz Eiropas junioru čempionāta rīkošanu B grupā, kas ir pēc spēka otrais turnīrs un kas Covid-19 pandēmijas dēļ no jūlija tika pārcelts un tiek plānots 2021. gada janvārī Rīgā," skaidro Bičevskis. "Mūsu mērķis ir pierādīt, ka mēs varam labi noorganizēt šo turnīru, jo desmit gadu laikā neko no liela mēroga turnīriem neesam uzņēmuši."

Labs pamats junioru čempionāta organizēšanai ir bijusi "Rīgas domes kausa" sacensību izaugsme organizatoriskajā ziņā – 2017., bet jo īpaši – 2018. gadā, saka Bičevskis.

"Tas mums deva iespēju pieteikties junioru čempionāta rīkošanai B grupā ar 12 komandu līdzdalību," skaidro LHF prezidents, piebilstot, ka tikai tad var sekot nākamais solis, pretendējot uz augstāka ranga sacensību rīkošanu. "Turnīrs notiks Rīgā."

Šogad Eiropas čempionāta finālturnīrs pirmo reizi vēsturē notika uzreiz trīs valstīs – Austrijā, Norvēģijā un Zviedrijā. Pēc diviem gadiem meistarsacīkstes uzņems Ungārija un Slovākija, bet 2024. gadā kontinenta spēcīgākie handbolisti pulcēsies Vācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!