Meldonija iekļaušana Pasaules antidopinga aģentūras (WADA) aizliegto vielu sarakstā ir amerikāņu pasūtījums, bet pret WADA jau ir iesniegta prasība un meldoniju atkal varēs lietot sportisti, pārliecināts ir farmācijas kompānijas "Grindex" vadītājs un Latvijas Hokeja federācijas prezidents Kirovs Lipmans.

Meldonijs no šī gada 1. janvāra ir iekļauts sportā aizliegto vielu sarakstā. Šī viela ir galvenā sastāvdaļa preparātā "Mildronāts", kas ir viens no galvenajiem "Grindex" ražojumiem. Gan "Grindex", gan "Mildronāta" izgudrotājs Ivars Kalviņš ir pārliecināti, ka preparāts ir veselībai nekaitīgs, tāpēc cīnīsies par meldonija izslēgšanu no WADA aizliegto vielu saraksta.

"Sūdzība jau ir iesniegta. Es tāpat palieku pie sava viedokļa, ka tas ir tīrākais pasūtījums. Varētu jau tagad izstāstīt visus noslēpumus – kad, kas un kā nolēma, ka "iekļausim meldoniju dopinga sarakstā". Bet tas man būtu bīstami, jo negribas tomēr kašķēties ar zināmiem cilvēkiem, kuriem ir liela ietekme pasaules sportā," intervijā Krievijas sporta izdevumam "Sportfakt" klāstīja Lipmans. "Bet šo to jau varu pateikt. Piemēram, to, ka visu skandālu pasūtījuši ir amerikāņi. Tāpēc, lai (Krievijas tenisiste Marija) Šarapova nespēlētu olimpiskajās spēlēs. Marija taču vienā no savām spēlēm gandrīz neuzvarēja to nēģerieti Viljamsu – pagājušajā gadā "Australian Open". Un tas daudzus cilvēkus ASV uztrauca. Viņi uzskata, ka tikai Amerikā ir nepārspējami sportisti."

Lipmans ir pārliecināts, ka tieši tad arī sākuši meklēt Šarapovas vājās vietas un pamanījuši, ka Krievijas tenisiste lieto meldoniju jau desmit gadus. Tāpēc arī amerikāņi darījuši visu, lai meldoniju iekļautu aizliegto vielu sarakstā. "Bet tās ir tikai zāles, lai stiprinātu sirds muskulatūru. Ja tu esi sportists un skrien 100 metrus 10 sekundēs, tad vari apēst kaut tonnu meldonija, bet 100 metrus 9,9 sekundēs tu nenoskriesi. Bet, lietojot meldoniju, sirds ir sveika un vesela."

Runājot par meldonija pozitīvo ietekmi, Lipmans piemin vairākas sporta traģēdijas un negadījumus, kuri, iespējams, nenotiktu, ja šie cilvēki lietotu meldoniju. Lipmans ir pārliecināts, ka 2004. gada rudenī Minskā nebūtu Latvijas izlases hokejista Sergeja Žoltoka traģēdija, ja viņš būtu lietojis meldoniju. Tāpat meldonijs būtu glābis jauno krievu hokeja talantu Alekseju Čerepanovu, kurš 2008. gadā 19 gadu vecumā nomira no sirds slimības, uzskata Lipmans.

"Rīgas mērs Nils Ušakovs katru gadu skrēja maratonu. Bet tad ar viņu notika nelaime. Nenoskrējis pat pusi distances, vienkārši saļima. Un mēnesi pēc tam gulēja slimnīcā. Bet lietojot preparātu, par ko mēs te runājam, viņam nebūtu nekādas problēmas ar sirdi," turpina Lipmans.

LHF prezidents uzskata, ka WADA drīz atcels savu lēmumu, jo pirmās pazīmes jau esot. "Jau piekāpjas. Pārbauda tos, kuri lietojuši meldoniju līdz martam, runā par kaut kādām dozām. Esmu pārliecināts, ka šī epopeja beigsies."

Lipmans cer, ka skandāls rimsies vēl pirms 2016. gada Vasaras olimpiskajām spēlēm Riodežaneiro, lai "Olimpiādē varētu startēt gan Šarapova, gan citi".

Pēc "Grindex" vadītāja teiktā, meldonija skandāls nācis tikai par labu kompānijas biznesam. "Mildronāta" pārdošanas apjomi auguši gandrīz divas reizes, bet Latvijā – pat trīs reizes, apgalvo Lipmans. "Lai iegūtu pārdošanas apjomu dubultošanu, man nāktos PR kampaņās un reklāmās iztērēt vairāk nekā miljonu eiro. Bet te vīri, paši to negribot, man sarūpēja tādu dāvanu."

"Visu šo tiesāšanos ar WADA uzsāku ar vienu mērķi. Esmu saistīts ar sportu un principiāli gribu pierādīt: meldonijs nav nekāds dopings. Bet par savu biznesu neuztraucos, jo tas nav vienīgais preparāts, ko mana kompānija pārdod. Un no Krievijas, Kazahstānas, Baltkrievijas, Anglijas, Ungārijas, Polijas un Zviedrijas tirgus mani neizstums," apņēmības pilns ir Lipmans.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!