Foto: LETA

Latvijas Olimpiskās komitejas (LOK) ģenerālās asamblejas pārskata-vēlēšanu sesija olimpiskajā gadā līdz šim ierasti risinājās pēc vasaras olimpiskajām spēlēm, tomēr šoreiz olimpiešu kopā sanākšana un jaunā prezidenta vēlēšanas plānotas jau martā, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija. Savukārt no LOK izpildkomitejas, nenostrādājot līdz pilnvaru termiņa beigām, pēc paša vēlēšanās aizgājis bijušais Latvijas Futbola federācijas (LFF) ģenerālsekretārs Jānis Mežeckis.

Šogad vasarā Tokijā risināsies 2020. gada olimpiskās spēles. Līdz šim LOK ģenerālo asambleju sasauca pēc olimpiskajām spēlēm – ziemas vai vasaras, lai organizācijas vadība varētu atskaitīties arī par olimpiskajām spēlēm. Tomēr šogad Latvijas olimpiskajai saimei vēl pirms nozīmīgajām sacensībām gaidāms vietējā mērogā četrgades notikums – LOK prezidenta vēlēšanas.

LOK statūti paredz, ka Ģenerālās asamblejas kārtējai sesijai jānotiek vismaz reizi gadā līdz 31. martam. Tomēr biedrības statūti arī nosaka "ik pēc 4 (četriem) gadiem, bet ne vēlāk kā 2 (divu) mēnešu laikā pēc kārtējo vasaras olimpisko spēļu noslēguma" sasaukt LOK ģenerālās asamblejas pārskata – vēlēšanu sesiju. Šajā sesijā paredzēta ne vairāk kā 32 LOK individuālo locekļu, LOK prezidenta, LOK ģenerālsekretāra, pārējo 19 LOK Izpildkomitejas locekļu un trīs LOK viceprezidentu vēlēšanas. Statūtos arī rakstīts - "ja vasaras olimpiskās spēles beidzas pēc kalendārā gada 31. oktobra vai paredzētajā laikā nenotiek, sesija jāsasauc ne vēlāk kā līdz tā paša kalendārā gada 31. decembrim."

Šogad Tokijas olimpiskās spēles noslēgsies 9. augustā, tādējādi pārskata – vēlēšanu sesijai būtu jānotiek laika periodā no 9. augusta līdz 9. oktobrim.

Portāla "Delfi" rīcībā esošā informācija liecina, ka lēmumu par LOK ģenerālās asamblejas pārskata-vēlēšanu sesijas sasaukšanu 2020. gada 20. martā šonedēļ pieņems LOK izpildkomiteja, bet līdz 6. februārim nolikums par to jāievieto LOK mājaslapā internetā. Tad interesentiem tiks dotas vien divas nedēļas, lai iegūtu atbalstu kādā no olimpisko sporta veidu federācijām. Nolikums paredz, ka LOK prezidenta amata kandidātus var izvirzīt tikai olimpisko sporta veidu federācijas, un šoreiz kandidātu pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 20. februāris jeb mēnesis pirms sesijas.

LOK preses sekretārs Mārtiņš Mālmeisters portālam "Delfi" apstiprināja, ka LOK izpildkomitejas sēdē šonedēļ viens no darba kārtības jautājumiem ir pārskata-vēlēšanu sesijas sasaukšana. LOK uzskata, ka divas sesijas viena kalendārā gada laikā nevajadzētu rīkot, tādēļ ikgadējās sesijas laikā notiks arī vēlēšanas.

No plašākiem komentāriem Mālmeisters atturējās, kamēr izdpildkomiteja nav pieņēmusi lēmumu. Tikai pēc lēmuma pieņemšanas LOK varēs sīkāk komentēt informāciju par LOK ģenerālās asamblejas pārskata-vēlēšanu sesiju.

Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas LOK bijuši divi prezidenti – no 1988. līdz 2004. gadam olimpisko kustību valstī vadīja Vilnis Baltiņš, bet kopš 2004. gada LOK prezidents ir Aldons Vrubļevskis.

2004. un 2008. gada LOK prezidenta vēlēšanās Vrubļevskim nebija konkurentu. Pirms četriem gadiem vēlēšanās Vrubļevskim konkurenci sastādīja bijušais olimpietis Roberts Raimo, bet 2012. gadā uz LOK prezidenta amatu kandidēja arī Latvijas Bobsleja un skeletona federācijas prezidents, uzņēmējs Jānis Kols. Portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka 62 gadus vecais Vrubļevskis varētu nekandidēt uz nākamo termiņu. Tādā gadījumā LOK būs trešais prezidents biedrības pastāvēšanas vēsturē.

Kā viens no potenciālākajiem LOK prezidenta amata kandidātiem tiek minēts pašreizējais ģenerālsekretārs Žoržs Tikmers. Viņa vārds tika minēts arī pirms četriem gadiem, tomēr Tikmers toreiz kandidatūru neizvirzīja un uzņēmās turpināt darbu ģenerālsekretāra amatā.

Kā vēl viens no potenciālajiem kandidātiem olimpiskās kustības kuluāros tiek minēts pašreizējais Latvijas Sporta federāciju padomes (LSFP) prezidents Einars Fogelis.

LOK vēlēšanās balsstiesības ir individuālajiem biedriem, kurus ievēlēs pirms prezidenta vēlēšanām, kā arī 38 olimpisko sporta veidu federācijām un Latvijas Olimpiešu klubam.

Līdz kārtējai sesijai LOK izpildkomiteja strādās nepilnā sastāvā. Decembrī savu darbību LOK izpildkomitejā apturēja Aivars Lembergs, pret kuru ASV ieviesa sankcijas saistībā ar tā saucamo Magņitska likumu. Darbu izpildkomitejā pārtraucis arī Saeimas deputāts Jānis Upenieks, Savukārt šī gada sākumā no izpildkomitejas nolēmis aiziet Mežeckis.

"Aprunājos ar LOK prezidentu Vrubļevski un ģenerālsekretāru Tikmeru un nolēmu, ka jāaiziet. Es neesmu vairs tik aktīvs futbolā un īsti nevaru pārstāvēt futbola intereses, Tāpēc rekomendēju uz LOK izpildkomiteju (LFF ģenerālsekretāru Edgaru) Pukinsku. Tur jāstrādā tādam cilvēkam, kas ikdienā ir futbolā. Es astoņus gadus nostrādāju LOK izpildkomitejā, bija interesanti," portālam "Delfi" sacīja Mežeckis.

Mežeckis gan neargumentēja, kādēļ nolēmis aiziet tagad, lai gan LFF ģenerālsekretāra amatu atstāja pirms gandrīz diviem gadiem. Tāpat Mežeckis neskaidroja, kādēļ aiziet tagad, nevis nostrādā izpildkomitejā vēl atlikušos nepilnus divus mēnešus līdz LOK vēlēšanām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!