Foto: Publicitātes foto

Latvijas Sporta federāciju padome (LSFP) trešdien nosūtījusi Latvijas valdībai, atbildīgajiem ministriem un attiecīgo Saeimas komisiju deputātiem biedru kopsapulces rezolūciju ar mērķi aicināt drošā veidā atjaunot sporta nodarbības iekštelpās un sacensības ārtelpās un kopīgā sadarbībā izstrādāt nozarei atbilstošus un piemērotus atbalsta mehānismus, informēja LSPA.

Rezolūcija nosūtīta Latvijas Republikas Ministru prezidentam un Latvijas Nacionālās sporta padomes priekšsēdētājam Arturam Krišjānim Kariņam, Latvijas Republikas Izglītības un zinātnes ministrei (IZM) Ilgai Šuplinskai, Latvijas Republikas Veselības ministram Danielam Pavļutam, Latvijas Republikas Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājam Arvilam Ašeradenam, Latvijas Republikas Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas Sporta apakškomisijas priekšsēdētājam Sandim Riekstiņam, IZM Sporta departamenta direktoram, Valsts sekretāra vietniekam Edgaram Severam.

***

Latvijas Sporta federāciju padomes 2021. gada 12. marta biedru Kopsapulces

Rezolūcija

Covid-19 pandēmijas uzliesmojums visā pasaulē ir būtiski ietekmējis sabiedrības veselību, ekonomiku, nodarbinātību un sociālo dzīvi. Cīņā pret pandēmiju joprojām galvenā ir dzīvību glābšana un veselības aizsardzība. Apzināmies, ka tāpēc tiek ieviesti dažādi ierobežojumi, tajā skaitā – savu darbu apturējusi liela daļa sporta nozares.

Vienlaikus vēršam uzmanību – uzturēšanās un darbs mājās, sociālā distancēšanās un ierobežotas regulāru fizisko aktivitāšu iespējas būtiski kaitē iedzīvotāju vispārējai veselībai un labsajūtai. Ilgstoši pastāvošie ierobežojumi un attālinātās mācības ir drauds bērnu un jauniešu fiziskajai un psihiskajai veselībai. Palielinās bērnu agresivitāte, novērojama būtiska koncentrēšanās spēju un socializēšanās prasmju pazemināšanās, pieaug apātija pret mācībām un sporta nodarbībām, kas ilgtermiņā radīs būtisku un neatgriezenisku apdraudējumu ne tikai ikdienas sportošanas paradumiem, bet arī bērnu, jauniešu un visas nācijas veselībai.

2021. gada 28. janvārī LR Saeima pieņēma lēmumu ar aicinājumu lemt par bērnu un jauniešu sporta nodarbību atsākšanu. Mēs aicinām LR Ministru kabinetu pēc iespējas īsākā laikā atjaunot sporta nodarbības iekštelpās un nekavējoties atjaunot iespēju organizēt sacensības ārtelpās bezkontakta sporta veidos drošā un kontrolētā veidā saskaņā ar katra sporta veida federācijas izstrādātu un saskaņotu drošības protokolu.

Saskaņā ar Sporta likuma 10. panta sesto daļu Latvijā atzīto sporta federāciju darbību koordinē, to kopīgās intereses pārstāv un īsteno sporta organizācija – biedrība "Latvijas Sporta federāciju padome" (turpmāk – LSFP), kas apvieno 94 atzītās sporta federācijas. Saskaņā ar Sporta likuma 10.1 panta ceturto daļu, LSFP kontrolē atzīto sporta federāciju darbību sporta jomā.

Tādējādi LSFP ir visas iespējas, lai sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju (IZM) un sporta federācijām, pēc iespējas īsākā laikā varētu atjaunot sporta nodarbības iekštelpās kontrolētos un epidemioloģiski drošos treniņu apstākļos, rodot iespēju sadzīvot ar esošo pandēmijas situāciju ilgtermiņā.

Šobrīd sporta joma atšķirībā no citām nozarēm un industrijām nav tieši iesaistīta dialogā ar valsts institūcijām – ne par iespēju droši atsākt darbu pandēmijas apstākļos, ne par krīzes iespējamo ietekmi uz nozari un atbalsta mehānismiem sporta jomas atveseļošanai un turpmākai ilgtspējīgai attīstībai. Ņemot vērā, ka sporta nozare ir ne tikai daudzskaitlīga, bet arī ļoti nozīmīga sabiedrības daļa, aicinām LSFP iesaistīt dialogā ar valsts institūcijām kā vienu no nozīmīgiem sociālajiem partneriem būtisku lēmumu pieņemšanā. Mēs varam ne tikai uzskaitīt prasības, bet arī tās realizēt.

Aicinām Ekonomikas ministriju un citas atbilstošās valsts institūcijas sadarbībā ar LSFP izstrādāt nozarei atbilstošus un piemērotus atbalsta mehānismus, kas sniegtu atbalstu sporta nozares atveseļošanai un veicināt turpmāku ilgtspējīgu attīstību, īpaši – atbalsta mehānismu sporta infrastruktūras apsaimniekotājiem radīto zaudējumu kompensēšanai daļējas vai pilnībā apturētas darbības dēļ Covid-19 pandēmijas apstākļos. Vēl ilgāks bezdarbības periods novedīs pie sporta infrastruktūras sabrukuma un jomas atjaunošanai būs nepieciešams ilgs laiks un lieli finansiālie līdzekļi.

Ir vitāli svarīgi izstrādāt nozarei atbilstošus un piemērotus atbalsta mehānismus drošai sportošanai un tās nodrošināšanai ilgtermiņā, novērtējot krīzes iespējamo ietekmi uz cilvēku fizisko un mentālo veselību un sporta nozares infrastruktūras pastāvēšanu.

LSFP aicina rast saprātīgus un izsvērtus risinājumus ierobežojumu pielietojumā, kas ļautu attīstīt Latvijas bērnu un jauniešu fiziskās un mentālās veselības līmeni, uzturēt sporta veidu specifiskās pamatiemaņas, kā arī pasargāt sporta nodarbībās iesaistītos sporta speciālistus, sporta klubus un sporta infrastruktūras uzturētājus no neatgriezeniskām ekonomiskām sekām.

Rezolūcija pieņemta LSFP biedru – atzīto sporta federāciju kopsapulcē 2021. gada 12. martā, piedaloties 90 atzīto sporta federāciju pilnvarotajiem pārstāvjiem.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!