Foto: F64
Piektdien, 9. decembrī, Pasaules Antidopinga aģentūras (WADA) neatkarīgā izmeklēšanas grupa Kanādas jurista Ričarda Maklārena vadībā publiskoja jaunākos izmeklēšanas rezultātus, kas vēl vairāk pierāda, ka Krievijā ir pastāvējusi plaša, organizēta dopinga sistēma, kurā bijuši iesaistīti gan ziemas, gan vasaras, gan paralimpisko sporta veidu pārstāvji.

Jaunajā paziņojumā Maklārens norāda, ka ir gūti "neapgāžami pierādījumi", zinātniski fakti par centralizētas dopinga sistēmas pastāvēšanu Krievijā. Valstiskā līmenī realizētā dopinga programmā laikā no 2011. līdz 2015. gadam bija iesaistīti vairāk nekā 1000 sportistu 30 sporta veidos, ziemas, vasaras un paralimpiskajā sportā. Šo atlētu vidū ir arī elites sportisti.

Kontrolēta un visaugstākajā līmenī atbalstīta dopinga sistēma Krievijā pastāvējusi vismaz no 2011. gada līdz Maskavas Antidopinga aģentūras akreditācijas atņemšanai 2015. gadā un to atbalstīja Krievijas Antidopinga aģentūra (RUSADA), Maskavas antidopinga laboratorija un Krievijas izlašu sagatavošanas centrs (CSP), kā arī tika pielietota sistēma, kas ziņojumā nosaukta par "Pozitīvu rezultātu pazušanas metodoloģiju" (PDM).

"Mēs tagad varam apstiprināt pirmā ziņojuma atklājumus - Krievijā pastāvēja dopinga piesegšanas programma vismaz no 2011. gada, kas turpinājās arī pēc Soču ziemas olimpisko spēļu beigām," teikts Maklarena ziņojumā. "Sportisti, kas bija iesaistīti šajā programmā, nedarbojās individuāli, bet organizētā infrastruktūrā. Valsts atbalstītā dopinga sistēma tika attīstīta un to pielietoja gan 2012. gada Londonas olimpiskajās spēlēs, 2013. gada vasaras Universiādē, pasaules vieglatlētikas čempionātā Maskavā 2013. gadā gan, protams, Soču ziemas olimpiādē."

"Krievijas sportistu urīna analīžu nomaiņa, kas notika ne tikai Soču olimpisko spēļu laikā, turpinājās arī pēc tām. Paraugu maiņas tehnika, kas tika izmantota Sočos, Maskavas Antidopinga laboratorijā tika pielietota ik mēnesi, sadarbojoties ar elites vasaras un ziemas sporta veidu pārstāvjiem," teikts paziņojumā.

Maklārenam ir pierādījumi, ka 2014. gada Soču olimpiskajās spēlēs manipulācijas veiktas ar 12 medaļnieku dopinga analīzēm, četri no tiem guvuši zelta medaļas, teikts ziņojumā.

Maklārens preses konferencē norādīja, ka astoņu Krievijas sportistu Soču ziemas olimpisko spēļu laikā ņemtās dopinga analīzēs konstatēts tāds sāls līmenis, kāds cilvēka organismā fizioloģiski nav iespējams. Runa ir par divu sporta veidu pārstāvjiem, kas izcīnījuši kopumā četras zelta medaļas un par sudraba medaļas ieguvēju sieviešu konkurencē. Konkrēti vārdi un sporta veidu netiek nosaukti. Savukārt divu Krievijas sieviešu hokeja izlases spēlētāju analīzēs atrasts vīriešu DNS, kas arī nav iespējams.

No 44 pārbaudītajiem analīžu paraugiem uz 12 medaļu ieguvēju, ieskaitot augstāk minētos sportistus, B proves analīžu konteineru vāciņiem atklātas skrāpējumu pēdas, bet sešu Soču paralimpisko spēļu čempionu urīna analīzes ir viltotas.

Izmeklēšanas grupai mēģinot iegūt servera vai paraugu datus no Maskavas Antidopinga laboratorijas, tas nebija iespējams, jo tie atrodoties glabātuvē, ko aizzīmogojusi Krievijas Izmeklēšanas komiteja.

"Bilde ir skaidra, taču tā nav pilnīga, jo mums ir pieejama tikai neliela daļa pierādījumu, ko iespējams izmeklēt," norāda kanādiešu jurists.

Pilnā Maklārena izmeklēšanas atskaite tiks nodota WADA un attiecīgo sporta veidu federācijām, kas lems par iespējamām sankcijām. Uz žurnālistu jautājumu, vai Krievija būtu jāizslēdz no sporta norisēm, kanādiešu jurists atbildēja, ka "viņš neesot tas, kurš izlemj, kam jāpiedalās nākamajās olimpiskajās spēlēs".

Pirmajā ziņojumā, kas tika publiskots šā gada 18. jūlijā, tika norādīts uz mahinācijām ar dopinga analīžu paraugiem, pēc kā Starptautiskā Olimpiskā komiteja (SOK) starptautiskajām sporta veidu federācijām ieteica atteikties no oficiālu sacensību aizvadīšanas Krievijā.

Pilnu Ričarda Maklarena ziņojuma tekstu iespējams izlasīt šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!