Vismaz 12 Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāji lieto marihuānu, pirmdien vēstī ASV laikraksts "The New York Times", atsaucoties uz kādu NBA funkcionāru, kas vēlējās palikt anonīms.
Sezonas sākumā 500 NBA basketbolistiem un treneriem nodeva analīzes, lai noteiktu, vai viņi nelieto marihuānu vai kādas citas narkotiskas vielas, un 12 no 430 informācijas avotam zināmajiem rezultātiem izrādījās pozitīvi. Basketbolisti par gaidāmajām pārbaudēm turklāt bija informēti vismaz mēnesi pirms gaidāmajām pārbaudēm.

Saskaņā ar NBA vadības un spēlētāju apvienības vienošanos 1999./2000. gada sezonas kolektīvajā līgumā norādīts, ka aizliegtajiem preparātiem pieskaitāma arī marihuāna, amfetamīni un LSD. Līdz izmaiņu ieviešanai NBA aizliegtas bija tikai tādas narkotikas kā kokaīns un heroīns.

Par narkotiku lietošanu vaininieku var izslēgt no NBA, tiesa, tik bargi sodi neattiecas uz marihuānas piekritējiem. Par marihuānas lietošanu diskvalifikācija basketbolistiem nedraud. Pēc pirmās pozitīvās analīzes vaininiekam jāpiesakās labošanās programmā, bet atkārtotas pieķeršanas gadījumā reibinošo dūmu kārotājiem jau jāšķiras no 15 000 dolāru.

Ja arī tas sportistam nepalīdz atteikties no kaitīgā ieraduma, tad viņam jārēķinās ar iespēju tikt diskvalificētam uz piecām spēlēm neierobežotu reižu skaitu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!