Foto: AP/Scanpix/LETA

ASV prezidents Džo Baidens, paužot nostāju par Ķīnas cilvēktiesību pārkāpumiem, drīzumā pieteiks diplomātisko boikotu 2022. gada Pekinas olimpiskajām spēlēm, ziņo medijs "The Washington Post". Valsts sportisti spēlēs tāpat piedalīsies, bet tās neapmeklēs Baidens vai jebkurš cits Baltā nama pārstāvis.

Džo Baidena administrācijai drīzumā vajadzēs izlemt, vai tā uz februārī gaidāmajām spēlēm nosūtīs oficiālo delegāciju. Baltā māja gan drīzumā paziņos, ka neviens no valdības pārstāvjiem uz Pekinu nedosies, avoti vēsta medijam "The Washington Post".

Lai gan prezidenta administrācija gala lēmumu vēl nav pieņēmusi, prezidentam iesniegta formāla rekomendācija šādi rīkoties. Sagaidāms, ka līdz mēneša beigām Baidens to apstiprinās, raksta medijs.

Procesa izpildes brīdis nav saistīts ar Baidena virtuālo samitu ar Ķīnas līderi Sji Dzjiņpinu. Medijam zināms, ka Dzjiņpins grasījies runāt par olimpiskajām spēlēm, un, iespējams, pat vēlējies personīgi viņu uzaicināt. Taču trīsarpus stundu ilgajā sarunā temats netika pieminēts.

Baidena administrācija pēdējo mēnešu laikā publiski nav runājusi par problēmām saistībā ar olimpiskajām spēlēm, atsakoties spekulēt, vai Baidens ierosinās boikotu arī no sportistu puses, uz ko mudina cilvēktiesību atbalstītāji, sagatavos mazāka līmeņa boikotu vai vispār tādu neizsludinās. Aizvadītais abu valstu līderu samits ir papildu iemesls, lai Baltais nams drīzumā paziņotu savu nostāju, medijam atklājuši avoti. ASV sabiedrotie tiks informēti par lēmumi, bet viņiem būs iespējas pašiem izlemt par savu rīcību.

ASV un vairākas tās sabiedrotās valstis olimpiskās spēles pēdējo reizi pilnībā boikotēja 1980. gadā, kad tās uzņēma PSRS. Valstis protestēja pret PSRS iebrukumu Afganistānā. Savukārt četrus gadus vēlāk uz Losandželosu nedevās vairākas Austruma bloka valstis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!